Kadınların siyasal katılımı üzerinde sivil toplum kuruluşlarının rolü: Türk Kadınlar Birliği örneği
The role of civil society organizations on women's political participation: The case of Turkish Women's Union
- Tez No: 841458
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ NİŞANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum, Siyasal Katılım, Kadın siyasal katılımı, Türk Kadınlar Birliği, Civil Society, Political Participation, Women's political participation, Turkish Women's Union
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Siyasal katılım noktasında kadınların istenen/beklenen bir düzeyi temsil etmemesi hem dünyada hem de ülkemizde önemli bir sorunu teşkil etmektedir. Mevcut sorunun çözülebilmesi ve kadınların siyasal alan içerisinde daha çok yer alabilmesi için sivil toplum kuruluşlarının varlığı ve çabası oldukça önemlidir. Bu çalışmada da oldukça kadim bir geçmişe sahip olan ve bir fırka olarak temelleri atılan Türk Kadınlar Birliğinin sivil toplum örgütüne evrilme süreci ele alınmaktadır. Cumhuriyet'in yeni tezahür ettiği dönemde kurulan bu dernek, iktidarın toplumda ve siyasi alanda tek güç olarak mevcudiyetini sürdürme isteğinden olumsuz anlamda etkilenmiştir. Siyasal ve toplumsal haklarını temin edebilmek üzere meşakkatle örgütlenen kadınlar, akabinde derneğin şekillenmesine öncülük etmişlerdir. Çalışmanın amacı, tarihsel geçmişini ve günümüzdeki mevcudiyetini ele alarak bir sivil toplum örgütü olan Türk Kadınlar Birliğine görünürlük kazandırmak ve oldukça köklü bir geçmişe sahip olan bu derneğin kadınların siyasal katılımı üzerindeki rolünü ortaya koymaktır. Bu bağlamda kadınların aktif siyasi yaşama sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla geçip geçmediği ve sivil toplum kuruluşlarının kadınların aktif siyasi yaşama geçişlerinde ne gibi faaliyetleri olduğu sorusu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Söz konusu soruları cevaplandırabilmek adına kapsamlı bir literatür taraması yapılmış ve yarı-yapılandırılmış görüşmeden faydalanılmıştır. Elde edilen veriler ışığında kadınların siyasal katılımı üzerinde sivil toplum kuruluşlarının, özelde de Türk Kadınlar Birliğinin önemli bir yeri olduğunun sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The fact that women do not represent the desired/expected level of political participation constitutes an important problem both in the world and in our country. The existence and efforts of non-governmental organizations are very important in order to solve the current problem and for women to be more involved in the political sphere. In this study, the process of the Turkish Women's Union, which has a very ancient history and whose foundations were laid as a political party, evolving into a non-governmental organization is discussed. Founded in the newly emerging period of the Republic, this association was negatively affected by the government's desire to maintain its existence as the sole power in society and politics. Women, who organized with great difficulty to ensure their political and social rights, subsequently pioneered the formation of the association. The aim of this study is to give visibility to the Turkish Women's Union as a non- governmental organization by addressing its historical background and its current existence, and to reveal the role of this association, which has a very long history, on women's political participation. In this context, the question of whether women transition to active political life through non-governmental organizations and what kind of activities non-governmental organizations have in women's transition to active political life constitute the basis of the study. In order to answer these questions, a comprehensive literature review was conducted and semi-structured interviews were utilized. In the light of the data obtained, it was concluded that non-governmental organizations, in particular the Turkish Women's Union, have an important role in women's political participation.