Lojistik firmalarının yeşil lojistik uygulamaları: Erzurum ilinde bir araştırma
Green logistics applications of logistics companies: A study in Erzurum
  1. Tez No: 841459
  2. Yazar: GİZEM IŞIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED İHSAN ÇUBUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Tedarik Zinciri, Yeşil Lojistik, Sürdürülebilirlik, Green Supply Chain, Green Logistics, Sustainability
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
İnsanlık tarihinin ilk dönemlerinden bu yana malzemelerin taşınması zorunlu bir faaliyet olarak karşımıza çıkmaktadır. Lojistik ise taşımacılığı da içerisine alan bir bütündür. İlk olarak askeri alanda kullanılmaya başlanan lojistik kavramı globalleşme ile birlikte ticari alanda da kullanılmaya başlanmıştır. Sınırlı doğal ve enerji kaynaklarının varlığı ve insan ihtiyaçlarının karşılayabilmek için bu kaynakların bilinçsizce tüketiminden dolayı“yeşil lojistik”kavramı önem kazanmıştır. İşletmeler, çevresel kaygılardan ve diğer işletmelerle rekabet ölçütünden fark yaratmak adına lojistik faaliyetlerini çevreye duyarlı bir sistem içerisinde gerçekleştirmek için yeşil lojistik faaliyetlerine yönelmişlerdir. İşletmeler, tersine lojistik, yeşil depolama, atık yönetimi gibi konuları lojistik faaliyetlerine entegre etmişlerdir. Yeşil lojistik, işletmelerin lojistik faaliyetlerinde çevreye verdiği zararı minimum seviyeye indirgemeyi amaçlamaktadır. İşletmelerde, doğal çevrenin öneminin bilincine varılması kaynakların etkili kullanımı çabalarını ortaya çıkarmıştır. Yeşil lojistik uygulamaları, işletmelerin sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlamada belirleyici rol oynamaktadır. İşletmede gerçekleştirilen faaliyetlerin çevreye duyarlı olması, müşteri memnuniyetini artırarak rakiplere üstünlük sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Since the first periods of human history, the transportation of materials has been a compulsory activity. Logistics, on the other hand, is a systematic whole that includes transportation. The concept of logistics, which was first used in the military field, started to be used in the commercial field together with globalization. The concept of“green logictics”has gained importance due to the existence of limited natural and energy resources and the unconscious consumption of these resources in order to meet human needs. Businesses have turned to green logistics activities in order to carry out their logistics activities in an environment friendly system. Businesses have integrated issues such as reverse logistics, green storage and waste management into their logistics activities. Green logistics aims to minimize the damage caused by enterprises to the environment in their logistics activities. Awareness of the importance of the natural environment in businesses has revealed their efforts to use resources effectively. Green logistics practices play a decisive role in providing sustainable competitive advantage for businesses. The fact that the activities carried out in the enterprise are sensitive to the environment, increase customer satisfaction and provide superiority to competitors.