Kobalt esaslı alaşımların eklemeli imalat ile üretimi ve özelliklerinin incelenmesi
Manufacturing of cobalt-based alloys by additive manufacturing and investigation of thei̇r properties
- Tez No: 841528
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA NAZLI SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: SLM, Fusuyama Çözeltisi, Korozyon, Diş Kaplaması, SLM, Fusuyama Solution, Corrosion, Dental Veneer
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Metal diş kaplamaları, çeşitli nedenlerle kron harabiyetine uğramış dişleri korumak amacıyla uygulanan ve üretiminde sadece metal alaşımları kullanılan sabit protezlerdir. Bu kaplamalar, ısırma ve çiğneme kuvvetine karşı son derece dayanıklıdır ve muhtemelen aşınma bakımından en uzun süre dayanan restorasyon türüdür. Paslanmaz çelik, titanyum alaşımları ve kobalt-krom alaşımları, kaplama uygulamalarında en yaygın kullanılan alaşım sistemleridir. Diş kaplaması kullanıldığı uygulamalarda tükürük salgısı, flor içerikli diş macunları, asit içerikli yiyecek ve içeceklerle karşı yüksek korozyon direnci istenmektedir. Bu çalışmada, SLM yöntemiyle üretilmiş deney numunelerinin, tam faktöriyel deney tasarım metoduyla metal diş kaplama uygulamalarında yaygın bir şekilde kullanılan Co-Cr alaşımlarının flor ve asit katkılı Fusuyama çözeltisi içinde 0 ve 38 derecelerde 14 ve 28 günlük etkileşimleri sonrasındaki korozyon davranışları analiz edilmiştir. Varyans analizi ve hipotez testleri ile parametreler arası etkileşim incelenmiş ve grafiklerle de ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Metal Tooth Veneers are fixed prostheses that are applied to protect teeth that have suffered crown damage for various reasons and use only metal alloys in their production. These coatings; It withstands biting and chewing forces very well and is probably the longest-lasting type of restoration in terms of wear. Stainless steel, titanium alloys and cobalt-chromium alloys are the most commonly used alloy systems in coating applications. In applications where dental coatings are used, it is always desirable to have high corrosion resistance against saliva secretion, fluoride-containing toothpastes, and acidic foods and beverages. In this work, the corrosion behavior of test samples produced by the SLM method and the Co-Cr alloys, which are widely used in metal dental coating applications with the full factorial design of experimental design method, after 14 and 28 days of interaction at 0 and 38 degrees in fluoride and acid-added Fusuyama solution, were analyzed. The interaction between parameters was examined through variance analysis and hypothesis tests and was also expressed with graphics.