Sınıf öğretmenliği programının stufflebeam'in değerlendirme modeline göre değerlendirilmesi
  1. Tez No: 841538
  2. Yazar: ESRA AKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM İŞLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: stufflebeam, bağlam, girdi, süreç, ürün değerlendirme, sınıf öğretmenliği lisans programı, stufflebeam, context, input, process, product evaluation, classroom teaching undergraduate program
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırma 2018-2019 güz döneminde yürürlüğe konulan sınıf öğretmenliği lisans programının Stufflebeam'in Bağlam, Girdi, Süreç ve Ürün değerlendirme modeline göre öğretmen adayları ve öğretim elemanlarının görüşleri açısından değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Bu doğrultuda çalışmada öğretmen adayları ve öğretim elemanlarının CIPP değerlendirme modeli ile birlikte görüşleri ile programın hedefine ulaşılıp ulaşılmadığı, öğretim sürecine etkisi ve ölçme ve değerlendirme süreçleri incelenerek programın etkili ve sürekli olma durumunun araştırılması hedeflenmektedir. Çalışmanın evreni 2018-2019, 2019-2020, 2020-2021 öğretim yıllarında sınıf öğretmenliği lisans öğretim programını alan öğrenci grubu ve sınıf öğretmenliği ana bilim dalında ders veren öğretim elemanlarından oluşmaktadır. Araştırmanın nicel boyutunda sınıf öğretmenliği ana bilim dallarında öğrenim gören 318 öğretmen adayı yer almaktadır. Araştırmanın nitel boyutunda ise sınıf öğretmenliği ana bilim dalında ders veren 30 öğretim elemanı bulunmaktadır. Her iki boyutta CIPP değerlendirme modeli kapsamında bağlam, girdi, süreç ve ürün değerlendirme modeli ele alınarak değerlendirme yapılmaktadır. Bu araştırma nitel ve nicel araştırma yaklaşımlarının birlikte kullanıldığı karma yöntem ile gerçekleştirilmiştir. Örneklemin belirlenmesinde kolay ulaşılabilir durum örneklemesi kullanılmıştır. Mersin ve Pamukkale Üniversiteleri, araştırmacıya ulaşım yönünden kolaylık sağladığı; Yakın Doğu Üniversitesi'nin ise araştırmacının lisansüstü eğitimini sürdürdüğü kendi üniversitesi olduğu için seçilmiştir. Girne Amerikan Üniversitesi ise KKTC sınırları içerisinde olduğundan kolay ulaşıldığı için tercih edilmiştir. Yapılan çalışmada sınıf öğretmeni adaylarının bağlam, girdi, süreç ve ürün değerlendirmeye yönelik olumlu görüşleri olduğu görülmektedir. Sınıf öğretmeni v adaylarının, sınıf öğretmenliği programını değerlendirme puanlarına ilişkin aritmetik ortalamaları karşılaştırıldığında, bağlam, girdi, süreç ve genel değerlendirme ortalamaları arasında anlamlı fark saptanmazken, ürün boyutunda ise kadınların aritmetik ortalamalarının erkeklere göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu görülmektedir. Yapılan bu araştırmada üniversite türüne göre sınıf öğretmenliği programına ilişkin bağlam boyutunda anlamlı fark saptanmamıştır. Genel olarak en olumlu görüş Yakın Doğu Üniversitesi sınıf öğretmenliği adaylarına ardından Pamukkale üniversitesi öğretmen adaylarına aittir. Mersin üniversitesinin ve Girne Amerikan Üniversitesi öğretmen adaylarının, sınıf öğretmenliği programı daha olumsuz değerlendirdiği görülmektedir. Çalışma bulguları dikkate alındığında programın ülkenin her bölgesinde bulunan okullarda daha etkin olarak uygulanabilmesi için programda önerilmiş olan etkinliklerin tümünün uygulanabileceği fiziksel donanım ve altyapıya sahip hale getirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The universe of this study consists of the student group who took the classroom teaching undergraduate curriculum in the 2018-2019, 2019-2020, 2020-2021 academic years and the lecturers who gave lectures in the classroom teaching department. In the quantitative dimension of the research, there are 318 teacher candidates studying in the classroom teaching departments. In the qualitative dimension of the research, there are 30 instructors who teach in the classroom teaching department. In both dimensions, the context, input, process and product evaluation model are evaluated within the scope of the CIPP evaluation model. This research was carried out with a mixed method in which qualitative and quantitative research approaches were used together. Easily accessible case sampling was used to determine the sample. Mersin and Pamukkale Universities provide convenience to the researcher in terms of transportation; Near East University was chosen because it is its own university where the researcher continues his postgraduate education. Girne American vii University, on the other hand, was preferred because it is easily accessible as it is within the borders of the TRNC. In the study, it is seen that primary school teacher candidates have positive views on context, input, process and product evaluation. When the arithmetic averages of the primary school teacher candidates regarding the evaluation scores of the classroom teaching program were compared, no significant difference was found between the context, input, process and general evaluation averages, while in the product dimension, it was seen that the arithmetic averages of women were significantly higher than men. In this study, no significant difference was found in the context dimension of the classroom teaching program according to the type of university. In general, the most positive opinion belongs to the Near East University classroom teacher candidates, followed by Pamukkale University teacher candidates. It is seen that Mersin University and Girne American University teacher candidates evaluate the classroom teaching program more negatively. Considering the findings of the study, it is recommended that the program be equipped with the physical equipment and infrastructure in which all the activities suggested in the program can be implemented in order for the program to be implemented more effectively in schools located in every region of the country.