Lise öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersi değer yönelimlerinin incelenmesi
Investigation of high school students' value orientations in physical education and sports course
  1. Tez No: 841667
  2. Yazar: TOLGA MUTİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARBAROS SERDAR ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor Dersi, Değer, Yardımseverlik, Öz Denetim, Dostluk, Benevolence, Friendship, Physical Education and Sports Lesson, Self-Control, Value
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmada, lise öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersi değer yönelimlerine yönelik bir genel tarama yapılmış ve nicel araştırma modeli kullanılmıştır. Çalışmaya, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda eğitim gören 9., 10., 11. ve 12. sınıf öğrencileri arasından toplamda 455 öğrenci dahil edilmiştir. Öğrencilerin değer algılarını ölçmek için Kangalgil ve diğerleri (2021) tarafından geliştirilen“Beden Eğitimi ve Spor Dersi Değerler Eğitimi Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde istatistik paket programları kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersi değerleri üzerinde yaş değişkeninin anlamlı bir etkisi olduğu görülmektedir. Yardımseverlik, öz denetim ve dostluk boyutlarında anlamlı değişimler bulunmuştur. Yardımseverlik boyutunda, 15 yaş grubu öğrencilerinin diğer yaş gruplarına göre daha düşük sayısal değerlere sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, sınıf düzeyinin öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersi değerleri üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu görülmektedir. Dostluk boyutunda, 9. sınıf öğrencilerinin 12. sınıf öğrencilerine göre daha düşük sayısal değerlere sahip olduğu belirlenmiştir. Anne eğitim düzeyinin öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersi değerleri üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu da araştırma sonuçlarına yansımıştır. Öz denetim boyutunda, ortaokul mezunu annelere ait sayısal değerlerin lisans mezunu annelere ait sayısal değerlerden anlamlı bir şekilde yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgular, lise öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersi değer yönelimlerinin yaş, sınıf düzeyi ve anne eğitim düzeyi gibi faktörlerle ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu araştırmanın sonuçlarına dayanarak, gelecekte yapılacak araştırmaların bu faktörleri daha ayrıntılı bir şekilde incelemesi ve diğer değişkenlerle ilişkilerini anlamaya yönelik çalışmalar yapması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, a general survey was conducted on high school students' value orientations in physical education and sports lessons and quantitative research model was used. A total of 455 students from 9th, 10th, 11th and 12th grade students studying in schools affiliated to the Ministry of National Education were included in the study.“Physical Education and Sports Course Values Education Scale”developed by Kangalgil et al. (2021) was used to measure students' value perceptions. Statistical package programs were used to analyze the data. According to the results of the study, it is seen that age variable has a significant effect on students' values of physical education and sports course. Significant changes were found in the dimensions of benevolence, self-control and friendship. In the dimension of benevolence, it was determined that 15-year-old students had lower numerical values compared to other age groups. In addition, it is seen that grade level has a significant effect on students' values of physical education and sports lesson. In the friendship dimension, it was determined that 9th grade students had lower numerical values than 12th grade students. It was also reflected in the results of the study that the level of mother's education had a significant effect on students' physical education and sports course values. In the self-control dimension, it was determined that the numerical values of mothers who graduated from secondary school were significantly higher than the numerical values of mothers who graduated from undergraduate school. These findings show that high school students' value orientations in physical education and sports courses are related to factors such as age, grade level and mother's education level. Based on the results of this study, it can be suggested that future studies should examine these factors in more detail and conduct studies to understand their relationships with other variables.