Alexandr dugin ve yeni avrasyacılık
- Tez No: 841823
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ASKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Alexandr Dugin, Vladimir Putin, Rusya, Yeni Avrasyacılık, Mackinder, Alexandr Dugin, New Eurasianism, Mackinder, Atlanticism, Vladimir Putin, Russia
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Rusya merkezli bir imparatorluk fikrini amaçlayan Yeni Avrasyacılık ve Yeni Avrasyacılığın önemli bir siması olan Alexandr Gelyeviç Dugin konusunda şuana dek ülkemizde herhangi bir tez çalışması yapılmamıştır. Bu açıdan bu çalışmanın Dugin ve onun Yeni Avrasyacı düşüncelerine dair ülkemizdeki ilk tez çalışması olarak düşünülebilir. Dugin ve Yeni Avrasyacı fikirleri hakkında ilk adım olması nedeniyle bu açıdan –kısmen- bir boşluğu dolduracağı umut edilir. Bu çalışma yapılırken 20'den fazla İngilizceden çeviri eser ve 100'den fazla Türkçe kaynak taranmış ve bunlardan istifade edilmiştir. Bunun yanında bu çalışmada Dugin ve Yeni Avrasyacılığı işlenirken önemli bilgilerin somut ve kalıcı olması için -kendi çalışmalarımız olan- haritalardan istifade etmiş bulunmaktayız. Bu çalışma Dugin'e dair bilgileri –mümkün olduğu kadar- ve onun Avrasyacı düşüncelerini içermektedir. Bunun yanında Dugin'in düşüncelerini anlaşılır kılmak amacıyla bölgemizle ilgili bazı konular detaylı anlatılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın zamansal kapsamı 2000 yılı ve sonrasını esas almaktadır. İçerik olarak da ''Dugin ve onun Yeni Avrasyacı'' düşüncesini ihtiva etmektedir.
Özet (Çeviri)
Alexandr Gelyeviç Dugin who an impartant face of new Eurasianism and New Eurasianism, aiming at the idea of an empire based in Russia, has not been studied in our country until now. İn this respect, this work can be considered as the first thesis study on Dugin and his new Eurasian ideas in our country. İt is hoped that this work will fill a void in this respect as it is the first step towards Dugin and His New Eurasian ideas. More than 20 english resources were used in this study. And More than 100 Turkish resources were used in this study. Besides, in this work Dugin and New Eurasianism are being processed, we have used maps to make important information permanent and concrete. This work is related to with the Dugin and İts eurasian ideas. İn order to make, Dugin's thoughts understandable, some of the issues related to our region have been tried to be explained in detail. The time limit for this work is 2000 years and later. As well as Dugin and His Eurasian ideas.