Kırsal mimari ve kırsal mimari yerleşim morfolojisinde Köy Odalarının yeri, mimari ve kültürel özellikleri: Kırıkkale/Keskin köy örnekleri
Rural architecture and village chambers in rural architecture, architectural and cultural characteristics of village rooms in rural architecture settlement morphology: Examples of Kırıkkale/Keskin village
- Tez No: 841835
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE SAKA AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kırsal, Doğal ve sosyo-kültürel çevre, Yerleşim dinamikleri, Göç, Keskin, Rural, Natural and socio-cultural environment, Settlement dynamics, Migration, Sharp
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
İnsanoğlu, dünyada yerleşik hayata geçtiği günden bu yana iklim, bitki örtüsü, topoğrafya, su kaynakları gibi doğal; yaşam biçimi, inanış, üretim etkinlikleri, teknoloji gibi sosyo-kültürel çevre dinamikleri çerçevesinde kentsel ve kırsal yerleşim morfolojilerini oluşturmuş ve gelişimlerine yön vermişlerdir. Doğal ve sosyo-kültürel çevre dinamiklerinin geliştirdiği kent ya da kırsal yerleşimler doğaya uyumlu, doğayı bozmayan, kendine özgü ve kimlikli yerleşimleri ortaya çıkarmaktadır. Ancak Sanayi Devrimi ile başlayan ve hala devam eden teknolojik gelişim, iş gücü talebi, insanların ihtiyaç ve beklentilerinin değişmesi gibi pek çok nedenden dolayı kentlere doğru yaşanan göçler, her alanda olduğu gibi kentsel ve kırsal yerleşimlere de yansımıştır. Sanayileşme ile gelişen teknoloji, tarım ve hayvancılıkta makineleşmeyi getirmiş ve kırsal alanlarda işsizlik, miras bölünmesi, eğitim ve sağlık olanaklarının yetersizliği gibi sosyal, ekonomik ve kültürel boyutları olan pek çok sorun ortaya çıkarmıştır. Günümüzde hala devam eden bu göçler, kırsal mimari mirasın bakımsız kalarak ya yıkılmalarına ya da geleneksel olmayan tekniklerle yeni yapıların inşa edilmesine neden olmaktadır. Bu döngü devam ettiği müddetçe her geçen gün nüfusu azalan pek çok kırsal yerleşimin kendine özgü yerleşim morfolojisi, mimarisi ve kültürel yapısı yok olmaktadır. Bu tezde yok olmayla yüz yüze olan kırsal yerleşimlerin hem mimari hem de kültürel özelliklerini barındıran köy odalarının kırsal yerleşim morfolojisinde, mimarisinde ve kültüründe yeri ve öneminin ortaya konulması amaçlanmıştır. Tezin konusunu Kırıkkale ili Keskin ilçesi kırsalında yer alan on köy oluşturmuştur. Köylerin seçiminde pilot çalışma yapılarak köy odası olan köyler seçilmiştir. Tez kapsamında literatür ve alan çalışması yapılmıştır. Literatür çalışması ile kavramsal çerçeveyi oluşturan yerleşim, yerleşme şekilleri, yerleşim dinamikleri ve köy odası kavramları ele alınmıştır. Aynı zamanda köylerle ilgili nüfus, yerleşim, arşiv bilgelerine de ulaşılmıştır. Alan çalışmasında yerinde gözlem, inceleme ve görüşmeler yapılmış, köy odalarının rölöveleri çıkarılmış ve mimari özellikleri ortaya konulmuştur. Elde edilen tüm verilerle köylerin yerleşim morfolojileri, köy odalarının tipolojileri ve köy odalarının yerleşimler içindeki yeri, önemi ve sorunları ortaya konulmuştur. Sonuç olarak her geçen gün yok olmakta olan kırsal yerleşimlerde bulunan köy odalarının hem mimarileri ile hem de bulundukları köylerin yerleşiminde ve kültüründe önemli bir yere sahip olduğu görülmüştür. Geleceğe aktarılmak üzere, kırsal yerleşimler ve sosyal işlevleri olan köy odalarının envanterlendiği bu tez çalışması, son yıllarda küreselleşme, yoğun kentleşme, iklim değişikliği, hava kirliliği, salgın hastalıklar gibi nedenlerden dolayı daha da önem kazanan kırsal yerleşimlere yönelik kırsal kalkınma projelerinin oluşturulmasında altlık oluşturacaktır. 2023, xxvii + 249 Sayfa
Özet (Çeviri)
Human beings have formed urban and rural settlement morphologies and shaped their development within the framework of natural environmental dynamics such as climate, vegetation, topography, water resources and socio-cultural environmental dynamics such as lifestyle, beliefs, production activities and technology. Urban or rural settlements developed by natural and socio-cultural environmental dynamics reveal settlements that are in harmony with nature, do not disrupt nature, and have their own unique and identity. However, migration to cities due to many reasons such as technological development, labor demand, changes in people's needs and expectations, which started with the Industrial Revolution and still continues, has been reflected in urban and rural settlements as in every field. The technology developed with industrialization has brought mechanization in agriculture and animal husbandry and created many problems with social, economic and cultural dimensions such as unemployment, inheritance division, inadequate education and health opportunities in rural areas. These migrations, which still continue today, cause the rural architectural heritage to fall into disrepair and either be destroyed or new structures to be built with non-traditional techniques. As long as this cycle continues, the unique settlement morphology, architecture and cultural structure of many rural settlements, whose population is decreasing day by day, are disappearing. In this thesis, it is aimed to reveal the place and importance of village rooms, which contain both architectural and cultural features of rural settlements facing extinction, in rural settlement morphology, architecture and culture. The subject of the thesis was ten villages located in the rural areas of Keskin district of Kırıkkale province. In the selection of the villages, villages with village rooms were selected by conducting a pilot study. Literature and field studies were conducted within the scope of the thesis. With the literature study, the concepts of settlement, settlement patterns, settlement dynamics and village room, which constitute the conceptual framework, were discussed. At the same time, population, settlement and archive information about the villages were accessed. In the field study, on-site observations, examinations and interviews were made, surveys of the village rooms were made and their architectural features were revealed. With all the data obtained, the settlement morphologies of the villages, the typologies of village rooms and the place, importance and problems of village rooms in settlements were revealed. As a result, it has been seen that the village rooms in rural settlements, which are disappearing day by day, have an important place both in their architecture and in the settlement and culture of the villages where they are located. This thesis study, in which rural settlements and village rooms with social functions are inventoried to be transferred to the future, will form the basis for the creation of rural development projects for rural settlements, which have become more important in recent years due to reasons such as globalization, intense urbanization, climate change, air pollution, epidemic diseases. 2023, xxvii + 249 Pages