Melen Çayı Havzası'ndaki sucul canlıların (omurgalı ve omurgasız) saptanması ve çevre değişimi açısından değerlendirilmesi
Determination of the aquatic organisms (vertebrates and invertebrates) in the Melen stream basın and evaluation of them in relation to the environmental alterations
- Tez No: 84192
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DEMİRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Melen Çayı, Çevresel Etki Değerlendirmesi, Sucul Yaşam, Ekosistem Yönetimi, Melen River, Environmental Impact Assessment, Aquatic Life, Ecosystem Management
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Melen Çayı'ndan İstanbul'a bir boru hattı ile su taşınması planlanmaktadır. Bu hat, Melen Çayı'ndan başlamakta ve geçeceği güzergahta çeşitli sucul ortamlar bulunmaktadır. Bu çalışmada, Melen Çayı ve diğer sucul ortamlardaki omurgalı ve makroomurgasız canlıların tür ve bazılarının da cins düzeyinde belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak arazi çalışmaları, ve geniş bir literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Ayrıca saptanan bu sucul canlıların, bölgede yapılacak boru hattı ve baraj inşaatı gibi faaliyetlerin yaratacağı çevre değişimlerinden ne şekilde etkilenecekleri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
HI ABSTRACT A pipe line is planned to be built from Melen River to Istanbul, to provide water. This pipe line route starts from Melen River and includes several aquatic habitats. In this study, determination of the vertebrates and macro invertebrates living in these habitats, at species and genera levels is aimed. Field studies and an extensive literature study were performed for this purpose. In addition, the status of these aquatic organisms is interpreted in relation to the environmental changes caused by this pipe line.