İyotlu kontrast madde verilen hastalarda TIMP-2 ve IGFBP--7 düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of TIMP-2 and IGFBP-7 levels in patients given iodinated contrast material
  1. Tez No: 841941
  2. Yazar: TAHA BURAK URVASIZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM ÇANKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: TIMP-2, IGFBP-7, Akut Böbrrek Hasarı, İyotlu Kontrast Madde, TIMP-2, IGFBP-7, Acute Kidney Injury, Iodine Contrast Media
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Nefrotoksik etkileri bilinen iyotlu kontrast madde verilen hastalarda böbrek hücrelerinde stres göstergesi olan tissue inhibitor of metalloproteinase-2 (TIMP-2) ve insulin-like growth factor binding protein-7 (IGFBP-7) düzeylerinin değerlendirilmesi Yöntem: Çalışmamızda Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne 2021-2023 yılları arasında daha önceden bilinen kalp hastalığı olmayan, bilgisayarlı tomografi(BT) koroner anjiografi çekilmesi amaçlı iyotlu kontrast madde verilen hastalardan kontrast madde verilmeden önce ve kontrast madde verildikten sonra idrar örnekleri alınarak, böbrek hasar biyobelirteçleri olan TIMP-2 ve IGFB-7 düzeyleri çalışılarak kontrast madde kullanımının böbrek üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bulgular: İyotlu kontrast madde (İKM) uygulaması öncesi ve sonrasında ölçülen TIMP-2 değerlerinde istatiksel olarak anlamlı bir düşüş görüldü (p=0.007). İKM öncesi TIMP-2 düzeyi ortalaması 34.98 ± 13.63 ng/ml iken, İKM sonrası TIMP-2 düzeyi ortalaması 30,72 ± 6,54 ng/ml olarak görüldü. İKM öncesi ve sonrasında bakılan IGFBP-7 değerlerinde anlamlı yükseliş görüldü (p=0.001). İKM öncesi IGFBP-7 düzeyleri 2,75 ± 0,67 ng/ml iken İKM sonrası IGFBP-7 düzeyleri 4.02 ± 1.18 ng/ml olarak görüldü. TIMP-2 ve IGFBP-7 düzeylerinin çarpımının 1000'e bölünmesi ile hesaplanan ve akut böbrek hasarı tahmininde her iki biyobelirtece ayrı ayrı üstünlüğü olan TIMP-2*IGFBP-7 oranının İKM öncesi ve sonrası değerleri arasında anlamlı olarak artış görüldü (p=0.001). TIMP-2 ve IGFBP-7 düzeylerindeki değişimlerde hastaların demografik özelliklerinin, serum kreatinin düzeyleri ve glomerüler filtrasyon hızının etkisi olmadığı görüldü. Sonuç: TIMP-2*IGFBP-7 düzeyi İKM uygulaması ile istatiksel olarak anlamlı yükselmiş olup bu durum böbreklerde hücresel düzeyde stres göstergesi olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Evaluation of tissue inhibitor of metalloproteinase-2 (TIMP-2) and insulin-like growth factor binding protein-7(IGFBP-7) levels in patients given iodinated contrast material with known nephrotoxic effects. Method: In our study, patients without known heart disease who were admitted to Atatürk University Faculty of Medicine Research Hospital between 2021 and 2023, who were given iodinated contrast material for computed tomography coroner angiography, were examined before and after contrast material administration. It was aimed to evaluate the effects of contrast agent use on the kidney by taking urine samples after the substance was administered and measuring the levels of TIMP-2 and IGFB-7, which are biomarkers of kidney damage. Results: A statistically significant decrease was observed in TIMP-2 values measured before and after iodinated contrast material (ICM) application (p = 0.007). While the mean TIMP-2 level before ICM was 34.98 ± 13.63 ng/ml, the mean TIMP-2 level after ICM was 30.72 ± 6.54 ng/ml. A significant increase was observed in IGFBP-7 values before and after ICM (p=0.001). While IGFBP-7 levels before ICM were 2.75 ± 0.67 ng/ml, IGFBP-7 levels after ICM were 4.02 ± 1.18 ng/ml. There was a significant increase between the pre- and post-ICM values of the TIMP-2*IGFBP-7 ratio, which is calculated by multiplying the TIMP-2 and IGFBP-7 levels and dividing by 1000 and is superior to both biomarkers separately in the prediction of acute kidney injury (p=0.001). It was observed that the demographic characteristics of the patients, serum creatinine levels and GFR had no effect on the changes in TIMP-2 and IGFBP-7 levels. Conclusion: TIMP-2*IGFBP-7 level increased statistically significantly with ICM application, which may be an indicator of stress at the cellular level in the kidneys.