İmam Hatip lisesi öğrencilerinin eğitim yaşantıları hakkında öğretmen ve öğrenci görüşleri: Kuşaklar arası bir araştırma
Teacher and student opinions about the educational experiences of Imam Hatip high school students: An intergenerational study
  1. Tez No: 841948
  2. Yazar: ÜMMÜGÜLSÜM AKKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED FATİH TURANALP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, İmam Hatip Lisesi, Meslek Dersleri, X-Y-Z Kuşağı, Öğretmen ve Öğrenci, Religious Education, Imam Hatip High School, Vocational Courses, X-Y-Z Generation, Teacher and Student
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Nitel araştırma yöntemi ve fenomenoloji (olgu bilimi) deseni kullanılan“İmam Hatip Lisesi Öğrencilerinin Eğitim Yaşantıları Hakkında Öğretmen ve Öğrenci Görüşleri: Kuşaklar Arası Bir Araştırma”başlıklı çalışmanın amacı, kuşak farklarının din eğitimi alanındaki eğitime nasıl yansıdığını sorgulamak ve Z kuşağı ile karşı karşıya kalan eğitimcilerin din eğitimi alanında ne gibi değişikliklere gitmesi gerektiği ile ilgili öneriler sunmaktır. Araştırmanın kuramsal kısmının oluşturulması için öncelikle kuşaklarla ilgili yurtiçi ve yurtdışı çalışmalar taranmış ve değerlendirilmiştir. Daha sonra Konya ilinde, imam hatip lisesi okuyan 16 öğrenci ve 8 öğretmenle yarı-yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucu ortaya çıkan veriler içerik ve betimsel analiz teknikleri ile analiz edilmiştir. Ayrıntılı biçimde tanımlanan ve sunulan bulgular, teorik bilgilerle desteklenerek değerlendirilmiş ve kuşak farklarının eğitime yansıyan sorunlarına cevap aranmaya çalışılmıştır. Üç bölümden oluşan araştırmanın giriş bölümünde, araştırmanın problemi, amacı ve önemi, sınırlılıkları ve tanımlarına yer verilmiş, birinci bölümde kuşak kavramının kuramsal temelleri, farklılıkları ve çatışmalarının işlevsel yönü incelenmiş, ikinci bölümde araştırmanın yöntemi incelenmiş, üçüncü bölümde araştırma bulguları yorum ve tartışma ele alınmış, sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study titled“Teacher and Student Perspectives on the Educational Experiences of Imam Hatip High School Students: An Intergenerational Research Using the Qualitative Research Method and the Phenomenology Design”which utilized the qualitative research method and the phenomenology design is to examine how generational differences are reflected in religious education and to provide suggestions regarding the changes that educators facing Generation Z should make in the field of religious education. For the construction of the theoretical part of the research, domestic and international studies on generations were reviewed and evaluated. Subsequently, semi-structured interviews were conducted with 16 students and 8 teachers who are studying at an Imam Hatip High School in the city of Konya. The data obtained from the research were analyzed using content and descriptive analysis techniques. The findings, which are described and presented in detail, were evaluated with the support of theoretical knowledge, and attempts were made to find answers to the problems of generational differences reflected in education. The research, consisting of three parts, includes the introduction section where the research problem, aim, significance, limitations, and definitions are presented; the first section where the theoretical foundations, differences, and conflicts of the concept of generation are examined; the second section where the research method is discussed; the third section where the research findings are interpreted and discussed; and the conclusion and recommendations section.