Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesinde bulunan Bizans dönemi kemer tokaları
Byzantine period belt buckles at the Afyonkarahisar Archeology Museum
  1. Tez No: 841950
  2. Yazar: BİLAL AYNUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKER METE MİMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Bizans İmparatorluğu, Arkeoloji, Kemer Tokaları, Mimari Süsleme, Giysi Aksesuarları, Byzantine Empire, Archaeology, Belt Buckles, Architectural Ornament, Clothing Accessories
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışma, Bizans İmparatorluğu dönemine ait kemer tokalarının incelenmesine odaklanmaktadır. Bizans İmparatorluğu, tarihsel olarak zengin kültürü, sanatı ve mimarisi ile ön plana çıkan bir medeniyettir. Bu medeniyetin taşıdığı önem, günümüzde hala araştırmacıları ve tarih meraklılarını etkisi altına almaktadır. Bizans kemer tokaları, giyim eşyalarının vazgeçilmez bir parçası olmuş ve dönemin estetik anlayışını yansıtan önemli örnekler sunmuştur. Bu tez, Bizans İmparatorluğu'na ait kemer tokalarını sistemli bir şekilde inceleyerek, bu eserlerin tarihi, kültürel ve sanatsal bağlamdaki rolünü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde konunun tanımı, önemi ve sınırlarından bahsedilmiş, ikinci bölümünde Bizans maden sanatı ayrıntılı olarak anlatılmış, üçüncü bölümde kemer tokalarının tarihsel sürecinden bahsedilmiş, dördüncü bölümde elli üç adet kemer tokasının ayrıntılı tanımları ve çizimleri yapılmış ve beşinci bölümde kemer tokalarının değerlendirilmesi yapılmıştır. Umarım bu tez, Bizans İmparatorluğu'nun kemer tokalarının anlaşılmasına ve bu önemli kültürel mirasın daha geniş bir kitleye tanıtılmasına katkı sağlar. Bu tezin hazırlanmasında emeği geçen danışmanım Dr.Öğr.Üyesi İlker Mete MİMİROĞLU'na, destekleri ile beni yönlendiren Selçuk Üniversitesi'nden Öğr.Gör. Ömür ESEN'e metnin edebi düzeltmelerinde yardımcı olan Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Uzmanı Nejla ZENGİN'e, eserlerin çizimini yapan Afyonkarahisar Müze Müdürlüğünden Tekniker Önder NURTEKİN'e, arkeoloji ve sanat tarihi terminolojilerini yeniden değerlendiren Kayseri Müze Müdürlüğü Uzmanlarından Doktorant Özlem ELBÜSTAN'a sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Ayrıca, bu çalışmanın oluşmasında katkı sağlayan Afyonkarahisar Müze Müdürü Mevlüt ÜYÜMEZ'e şükranlarımı sunarım.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the examination of belt buckles from the Byzantine Empire period. The Byzantine Empire is a civilization that stands out with its historically rich culture, art and architecture. The importance of this civilization still fascinates researchers and history enthusiasts today. Byzantine belt buckles became an indispensable part of clothing and presented important examples reflecting the aesthetic understanding of the period. This thesis aims to reveal the role of these works in the historical, cultural and artistic context by systematically examining the belt buckles of the Byzantine Empire. In the first part of the study, the definition, importance and boundaries of the subject are mentioned, in the second part, Byzantine mining art is explained in detail, in the third part, the historical process of belt buckles is mentioned, in the fourth part, detailed descriptions and drawings of fifty-three belt buckles are made, and in the fifth part, belt buckles are evaluated. I hope this thesis will contribute to the understanding of the belt buckles of the Byzantine Empire and to introduce this important cultural heritage to a wider audience. I would like to thank my advisor Dr. Lecturer İlker Mete MİMİROĞLU, who contributed to the preparation of this thesis, and Lecturer from Selçuk University, who guided me with his support. Special thanks to Nejla ZENGİN, Afyonkarahisar Provincial Directorate of Culture and Tourism Specialist, who helped Ömür ESEN with the literary corrections of the text, Technician Önder NURTEKİN from Afyonkarahisar Museum Directorate, who drew the works, and Doctorate Özlem ELBÜSTAN, one of the Experts of Kayseri Museum Directorate, who re-evaluated the terminologies of archeology and art history. I thank you. I would also like to express my gratitude to Afyonkarahisar Museum Director Mevlüt ÜYÜMEZ, who contributed to the creation of this study.