Savaş ve afet esnasında doktorun faaliyetleri ile ilgili fıkhî hükümler
Fiqh rulings related to doctor's activities during war and disaster
- Tez No: 841951
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HUZEYFE ÇEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: savaş, afet, doktor, namaz, zaruret, War, Disaster, Doctor, Prayer, Necessity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
“Savaş ve Afet esnasında Doktorların Faaliyetleri ile İlgili Fıkhî Hükümler”başlıklı bu tez, savaş ve afet durumlarında doktorların ibadet ve işini İslam'ın zaruret kavramı çerçevesinde ele almaktadır. Tez, giriş, iki bölüm ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, araştırmanın konusu, amacı ve önemi, konuyla ilgili yapılan çalışmalar ve teorik çerçeve hakkında bilgi verilmiştir. Teorik çerçevede zaruret kavramı ve zaruretlerin hükümlere etkisiyle ilgili fıkhî kaideler incelenmiştir. Birinci bölümde, savaş ve afet durumlarında doktorların ibadetle ilgili meseleleri ele alınmıştır. Yaralıların fazla olması gibi durumlar ve benzeri sebeplerle doktorların namazla ilgili meseleleri zaruret çerçevesinde tartışılmıştır. İkinci bölümde, savaş ve afet esnasında tedavi süreçleriyle ilgili tıbbi-etik konular, hangi etik ve dini çerçeveler içinde hareket etmeleri gerektiği üzerinde durularak tartışılmıştır. Çalışmanın sonucunu içeren bir bölümle birlikte tez tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis, titled“Fiqh Rulings Related To Doctor's Activities During War And Disaster”explores the worship and profession of doctors in times of war and disasters within the framework of the concept of necessity in Islam. The thesis consists of an introduction, two chapters, and a conclusion. The introduction section provides information about the research topic, its objectives, significance, related studies, and the theoretical framework. The theoretical framework explores the concept of necessity and the jurisprudential rules related to the impact of necessity on legal rulings. The first part addresses issues related to the worship of doctors in times of war and disasters. Given situations such as a high number of casualties, discussions are held on issues concerning doctors and their prayers within the context of necessity. In the second part, ethical and medical issues related to treatment procedures during wars and disasters are discussed, with a focus on the ethical and religious frameworks that should guide actions. The thesis concludes with a chapter presenting the study's results.