The effect of Education Information Networks (EBA) on vocabulary learning achievement and learner autonomy development on EFL students
Eğitim Bilişim Ağı (EBA) kullanımının yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrencilerin kelime öğrenim başarıları ve öğrenen özerkliği gelişimleri üzerine etkisi
  1. Tez No: 841952
  2. Yazar: ŞERİFE SERİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMİLE DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kelime öğrenimi, Öğrenci özerkliği, EBA, Yabancı dil olarak İngilizce öğrenenler, Vocabulary learning, Learner autonomy, EBA, EFL learners
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada bir dijital öğrenim platformu olan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) kullanımının yabancı dili İngilizce öğrenen öğrencilerin kelime öğrenme başarıları ve öğrenci özerkliği gelişimleri üzerinde bir etkisi olup olmadığının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. 2022-2023 eğitim öğretim yılında yürütülen bu çalışma için Konya'da bir devlet orta okulunda iki bütün sınıftaki 40 6'ncı sınıf öğrencisi katılımcı olarak seçilmiş ve bu iki bütün sınıf çalışmanın deney ve kontrol gruplarını oluşturmuştur. Her iki grupta da katılımcı sayısı 20'dir. Yedi haftalık çalışma süresi boyunca, kontrol grubu olarak belirlenen öğrencilere standart dil öğrenimi sağlanırken, deney grubu olarak belirlenen öğrencilere yine okulda bu standart dil öğrenimi sağlanmasının yanında öğrencilerden ders sonrasında EBA'da bulunan belirlenmiş konular ile ilgili İngilizce aktiviteleri takip edip tamamlanmaları istenmiştir. Çalışmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş olup, veri elde etmek için de gruplar arası ve gruplar içi farklılığı belirlemek ve kayda değer bir etkinin gerçekleşip gerçekleşmediğini anlamak için öntest-sontest test tekniği uygulanmıştır. Veriler, her iki gruptan da ön-test ve son-test olarak uygulanan kelime revizyon testleri ve uygulama öncesinde ve sonrasında uygulanan öğrenci özerkliği ölçeği yoluyla toplanmıştır. Veriler SPSS-27 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, deney ve kontrol gruplarının kelime bilgilerinde anlamlı derecede gelişme görülmesine rağmen bu grupların kelime bilgisi revizyonu hem ön-test sonuçları hem de son-test sonuçları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür. Bu da EBA'daki mevcut İngilizce etkinliklerinin öğrencilerin kelime hazinesini geliştirmede belirgin bir etkisinin olmadığını göstermiştir. Ayrıca, katılımcıların uygulama öncesi ve uygulama sonrası öğrenci özerklik seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Yine bu da dil öğrenimi sürecinde EBA kullanımının normal dil öğrenme yönteminden farklı sonuçlar ortaya çıkarmadığını göstermektedir. Elde edilen bu sonuçlar, öğrencilerimizin mümkün olan en iyi öğrenme sonuçlarına ulaşması için daha iyi bir girdi almalarını sağlamak amacıyla EBA'daki mevcut olan etkinliklerin yeniden değerlendirilmesi ve geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir. Araştırma sonunda bu sonuçların ortaya çıkmasında rol alan sınırlılıkları belirtilmiş olup, gelecekte yapılacak olan çalışmalar için bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study aimed to explore whether the use of Education Informatic Networks (EBA), a digital learning platform, affects vocabulary learning achievement and the learner autonomy development of EFL students. For the study which was conducted during the academic year of 2022-2023, 40 6th-grade students in two intact classes at a state secondary school in Konya were selected as participants and the two intact classes constitute the experimental and control groups of the study. Both groups consisted of 20 students. During the seven-week implementation process, the students in the control group received regular language instruction, while the experimental group students were required to follow the English activities on EBA after class in addition to the regular language instruction at the school. The study adopted a quantitative research design, and the pretest-posttest technique was used to obtain the data to identify differences between and within the groups and understand whether a remarkable effect occurred or not. The data was gathered from both groups through the implementation of pre- and post- vocabulary revision tests and a learner autonomy scale applied before and after the treatment. The data was analyzed through the SPSS 27 version. According to the findings of the study, the difference between the vocabulary revision pre-test and post-test results of the experimental and control groups was found to be statistically insignificant although both groups improved their vocabulary knowledge to a statistically significant degree. It revealed that the current English activities on the EBA have proven to be ineffective in improving students' vocabulary. Additionally, there were no statistically significant differences between the autonomy levels of the participants before and after the implementation, showing that the use of EBA did not generate different outcomes from the regular language instruction. These results suggest that the activities on EBA could be reevaluated and improved so that the students can receive better input for better outcomes. The limitations of the study that brought about the current results were discussed and some suggestions for future studies were provided.