Türkiye'de yaşayan Afgan göçmenlerin entegrasyonunda boş zamanın rolü: Spor örneği
The role of leisure in the integration of Afghan immigrants living in Türkiye: An example of sport
  1. Tez No: 841954
  2. Yazar: ASADULLAH MOQADDAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜŞERREF YARDIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Boş zaman, entegrasyon, kültürleşme, spor, Afgan göçmenler, Türkiye, Afganistan, Leisure time, integration, acculturation, sports, Afghan immigrants, Türkiye, Afghanistan
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu araştırma Türkiye'de yaşayan Afgan göçmenlerin entegrasyonuna odaklanmaktadır. Amacı, spor da dahil olmak üzere boş zamanların göçmenlerin entegrasyon sürecindeki rolünün yanı sıra Afgan göçmenlerin Türkiye'deki entegrasyon sürecindeki zorlukları incelemektir. Bu araştırmada, Afgan göçmenlerin katıldığı spor ve boş zaman aktivitelerinin türleri, yerel halkla etkileşimleri ve diğer ilgili faktörler hakkında bilgi toplamak, onların kültürlenme ve entegrasyon deneyimlerini etkilemiş olan faktörler; yarı yapılandırılmış görüşmeler, 18-60 yaşları arasındaki ve iki yıldan fazla süredir Türkiye'de yaşayan 20 Afgan göçmen (8 kadın ve 12 erkek) ile gerçekleştirilmiştir. Yorumlayıcı tematik veri analizi yoluyla bu araştırma, Afgan göçmenlerin deneyimlerini ele almıştır ve boş zaman aktivitelerinin, özellikle de sporun, Türk toplumuna hem doğrudan hem de dolaylı olarak entegrasyonundaki merkezi rolünü aydınlatmaktadır. Spor, Afgan göçmenlerin yerel halkla etkileşime girmesi, aidiyet duygusu hissetmesi ve yerel kültürü deneyimlemesi için gerekli koşulları ve fırsatları sağlamıştır. Spor, aralarındaki sosyal uyumu, aidiyet duygusunu ve çeşitliliğe saygıyı güçlendirmiştir. Fakat her ne kadar bu göçmenler başarılı bir şekilde Türk toplumuna entegre olmuşlarsa da Türkiye'deki entegrasyon ve yaşam süreçlerinde sorunlar da yaşanmıştır. Sonuçta bu çalışma, göçmen topluluklarının ev sahibi ülkelere başarılı bir şekilde entegrasyonunu kolaylaştıracak ve sonuçta kapsayıcı ve sosyal uyumu teşvik edecek politika ve uygulamalara bilgi verebilecek değerli görüşlere katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research focuses on the integration of Afghan immigrants living in Türkiye. Its aim is to examine the role of leisure, especially sports, in the integration process of immigrants, as well as the difficulties and barriers in the integration process of Afghan immigrants in Türkiye. In this research, the data collection regarding the types of sports and leisure activities in which these immigrants participate, their interactions with the local population and other relevant factors that have influenced their acculturation and integration experiences; Semi-structured interviews were conducted with 20 Afghan immigrants (8 women and 12 men), aged 18-60 and living in Türkiye for more than two years. Through interpretive thematic data analysis, this research addressed the experiences of Afghan immigrants and illuminates the central role of leisure activities, especially sports, in their integration into Turkish society, both directly and indirectly. Sports have provided the necessary conditions and opportunities for Afghan immigrants to interact with local people, feel a sense of belonging and experience local culture. Sport has strengthened social harmony, sense of belonging and respect for diversity among them. However, although these immigrants have successfully integrated into Turkish society, there have also been barriers in their integration and daily-life processes in Türkiye. Ultimately, this study contributes valuable insights that can inform policies and practices that will facilitate the successful integration of immigrant communities into host countries and ultimately promote inclusion and social cohesion.