Selüloznitrat membranların hazırlanması ve enzim reaktörlerinde performansının incelenmesi
Preperation of cellulosenitrate membranes and ınvestigation of their performances ın enzyme reactors
- Tez No: 84206
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET R. ÖZDURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Faz İnversiyonu, nitroselluloz, enzim immobilizasyonu, üreaz enzimi, glutaraldehit aktivasyonu, Michaelis - Menten sabiti, Phase inversion, nitrosellulose, enzyme immobilization, urease enzyme, glutaraldehyde activation, Michaelis - Menten constant
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
JV ÖZET Bu çalışmada toz haldeki Nitroselülozdan çözücü döküm yöntemi kullanılarak düşük maliyetli mikroporoz membranlar hazırlanmıştır. Bu şekilde hazırlanan membranlar glutaraldehit ile muamele edilmiş ve sonra üreaz enzimi immobilizasyonu yapılmıştır. Üreaz immobilize edilmiş geri döngülü bir membran reaktör sisteminde rezervuarda bulunan üre (substrat) çözeltisinin konsantrasyonunun zaman ile değişimi ölçülmüştür. Bu tezde geliştirilen bir model yardımı ile rezervuar konsantrasyonu - zaman eğrilerinden Michaelis - Menten enzim kinetik sabitleri hesaplanmıştır. Membranlann hazırlanmasında çözücü döküm (faz dönüşümü) yöntemi kullanılmış ve polimer konsantrasyonu, sıcaklık ve çöktürücü ortamın türü gibi parametrelerin membran oluşumu üzerindeki etkileri incelenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda oda sıcaklığında, dimetil asetamid çözücüsü kullanılarak %7-%16 polimer konsantrasyonunda mikroporoz yapıda membranlar elde edilmiştir. Daha sonra hazırlanan membranlann fiziksel özellikleri incelenmiş; kalınlık, su geçirgenliği, su tutma kapasitesi ve mekanik dayanımları test edilmiştir. Alınan sonuçlar, polimer konsantrasyonu arttıkça membran dayanımının arttığım, geçirim hızının ve su tutma kapasitesinin azaldığını göstermiştir. Bu parametreler göz önüne alınarak enzim immobilizasyon çalışmalarında %10 polimer konsantrasyonunda hazırlanan membranlar kullanılmıştır. Hazırlanan membranlara enzim immobilizasyonunu sağlamak amacı ile membran yüzeyinde aktif grupların oluşturulması amaçlanmış ve aktifleyici ajan olarak glutaraldehit seçilmiştir. Deneylerde kullanılan membran reaktör alam 5 cm2 ve rezervuar hacmi 50 cm3' tür. Yapılan hesaplamalar sonucunda 0.1 cm3/s resirkülasyon hızında nitroselüloz membrana immobilize edilmiş üreaz için Km değeri 0.2 mg/cm3 bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, low cost micrororous nitrocellulose membranes are prepared by phase inversion technique. These membranes are treated with glutaraldehyde, urease enzyme is immobilized to glutaraldehyde activeted membranes. In a recyclated urease immobilized membrane reactor system, the change of reservoir urea (substrate) concentration with time is monitored. The Michaelis - Menten enzyme kinetics constants are calculated with the aid of a model that is developed in this study, where the reservoir concentration - time profiles are used. In the prepearation of the membranes, phase inversion technique was used and polymer concentration, temperature and the composition of cast solution effects were investigated. At the end the study, at room temperature, microporous membranes were prepeared between 7%-16% polymer concentration, by using dimethylacetamite as solvent. It was found that, permeation rate and water content of the membranes decrease with the increase of the polymer concentration. The membranes prepeared at 10% polymer concentration were choosen for enzyme immobilization study. In order to make enzyme immobilization, glutaraldhyde was choosen as an activation agent. The membrane reactor used in the experimental set up has a area of 5 cm2 and a reservoir volume of 50 cm3. At a recirculation rate of 0.1 cm3/s, the Km value for urease immobilized onto nitrocellulose membrane was found as 0.2 mg/cm3.