Konutlarda gürültü denetiminde yapı kabuğunda alınması gereken önlemlerin bir alan çalışması kapsamında değerlendirilmesi
Evaluation of the measures to be taken in the building envelope for noise control in residential buildings within the scope of a field study
  1. Tez No: 842086
  2. Yazar: ELİF SENA IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE YÜĞRÜK AKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü denetimi, konut, yapı kabuğu, işitsel konfor, kabul edilebilir gürültü düzeyi, Noise control, housing, building envelope, auditory comfort, acceptable noise level
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Gürültü, insanlar ve çevre üzerinde olumsuz etkilere sahip önemli bir sorun olarak kabul edilmektedir. Fiziksel olarak hoşa gitmeyen bir ses olan gürültü, işitsel konforun korunması için kabul edilebilir gürültü sınırları içinde yapılan aktiviteyi engellemeyecek bir düzeyde olmalıdır. Son yıllarda gürültü kirliliğinin artması, insan sağlığına psikolojik ve psikolojik etkilerini azaltmaya yönelik çalışmaların devam etmesini ve çevresel gürültünün denetlenmesini amaçlayan yasal düzenlemelerin yapılmasını gerektirmiştir. Bununla birlikte, Türkiye'de bu konunun yeni bir kavram olması nedeniyle yeterli düzeyde ele alınmadığı gözlemlenmektedir. Konutlar, insanların zamanlarının büyük bir çoğunluğunu geçirdikleri en temel mekanlardır ve yemek yeme, dinlenme, uyuma gibi birçok aktiviteye ev sahipliği yapmaktadır. Bu nedenle, işitsel konforun sağlanması açısından, konutlarda gürültü denetimi büyük önem taşır. Gürültü denetiminde, öncelikli olarak kaynağın kontrol edilmesi gerekmektedir. Kaynağın değişkenliği göz önüne alındığında, gürültü denetiminin yapı kabuğunda sağlanması en uygun yöntemdir. Ancak, yapı kabuğunda denetimin sağlanamadığı durumlarda, alıcının yani konut kullanıcısının üzerinde denetim yapılması, kişinin konforunu olumsuz etkileyeceği için tercih edilmemektedir. Yapı kabuğunda etkili bir gürültü kontrolü sağlanabilmesi için, konunun ilk tasarım aşamasından itibaren dikkate alınması gerekmektedir. Tasarım süreci karmaşık bir süreç olup, yapıyı her türlü duruma uygun hale getirecek çözümlerin düşünülmesi önemlidir. Bu çalışma kapsamında, konutlarda gürültü kontrolü için yapı kabuğunda alınması gereken önlemler, KS Sound Acoustic Calculator programı kullanılarak bir toplu konut projesi üzerinden incelenmiştir. Yapılan değerlendirmelerin, gelecekte yapılacak çalışmalara yön vermesinin yanı sıra ileride yapılacak konutların gürültü kontrolüne uygun olarak tasarlanmasına katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Noise is recognized as an important problem with negative effects on people and the environment. Noise, which is a physically unpleasant sound, should be at a level that does not interfere with the activity within acceptable noise limits to protect auditory comfort. The increase in noise pollution in recent years has necessitated the continuation of studies aimed at reducing the physical and psychological effects on human health and legal regulations aimed at controlling environmental noise. However, it is observed that this issue has not been adequately addressed in Turkey as it is a new concept. Dwellings are the most basic places where people spend most of their time and are home to many activities such as eating, resting and sleeping. Therefore, noise control in dwellings is of great importance in terms of ensuring auditory comfort. In noise control, the source must first be controlled. Considering the variability of the source, it is most appropriate to provide noise control in the building envelope. However, in cases where the control cannot be provided in the building envelope, controlling the receiver, i.e. the user of the dwelling, is not preferred because it will negatively affect the comfort of the person.In order to provide an effective noise control in the building envelope, the issue should be considered from the initial design stage. The design process is a complex process and it is important to consider solutions that will make the building suitable for all kinds of situations. Within the scope of this study, the measures to be taken in the building envelope for noise control in residential buildings are analysed through a mass housing project using the KS (Kalksandstein Schallschutzrechner) Sound Acoustic Calculator programme. It is predicted that the evaluations made will contribute to the design of future housing projects in accordance with noise control as well as guiding future studies.