Temporomandibular eklem rahatsızlıklarının araştırma tanı kriterleri (tmr/ATK) biyodavranışsal (eksen II) tarama ile değerlendirilmesi
Evaluation of temporomandibular joint disorders by research diagnostic criteria (RDC/TMD) biobehavioral (axis ii) screening
- Tez No: 842093
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT ÜÇOK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Temporomandibular eklem rahatsızlıkları, Temporomandibular rahatsızlıklar, Araştırma tanı kriterleri, Temporomandibular joint disorders, Temporomandibular disorders, Research diagnostic criteria
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı temporomandibular eklem rahatsızlıklarının Araştırma Tanı Kriterleri ile araştırılması ve farklı tanılı hastaların psikometrik analizlerinin ortaya konulmasıdır. Gereç ve Yöntem: Temporomandibular eklem rahatsızlığı ile başvuran hastalara TMR/ATK Eksen II formunu doldurmaları istenmiştir. Daha sonra hastalar muayene edilerek tanı belirlenmiştir. Hastalar osteoartrit (grup 1), internal düzensizlik (grup 2), miyofasiyal ağrı ve disfonksiyon sendromu (grup 3) ve lokal miyalji (grup 4) grupları altında değerlendirilmiştir. TMR/ATK Eksen II formundan elde edilen bilgiler ile hastaların yaş ve cinsiyet dağılımı, tanı gruplarının dağılımı, gruplar için günlük konforsuzluk derecesi, psikolojik ağrı derecesi, somatizasyon derecesi ve kronik ağrı derecesi araştırılmıştır. Ayrıca hastaların antidepresan kullanımı ve sigara içme alışkanlığı sorgulanmıştır. Tanı grupları karşılaşmalı olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza 274 hasta katıldı ve 4 hasta çeşitli nedenlerden dolayı çalışma dışı bırakıldığı için 270 hasta üzerinden değerlendirme yapıldı. Çalışmaya katılan hastalar minimum 18 maksimum 74 yaşındaydı ve ortalama yaş 32.91 olarak bulundu. Çalışmaya katılan hastaların %78.5'i kadın (212), %21.5'i (58) erkekti. Hastaların %16.3'üne osteoartrit (1.grup), %31.5'ine internal düzensizlik (2.grup), %23.3'üne myofasiyal ağrı ve disfonksiyon sendromu (3.grup), %28.9'una lokal miyalji (4.grup) teşhisi konuldu. Depresyon ve somatizasyon dereceleri ile kronik ağrı dereceleri incelendiğinde miyofasiyal ağrı ve disfonksiyon grubunun en yüksek değerleri gösterdiği görüldü. İnternal düzensizlik grubu ise en düşük değerleri gösterdi. Lokal miyalji ve osteoartrit grupları arasında fark bulunmadı ve her ikisi internal düzensizliğe göre yüksek değerler gösterdi. Antidepresan kullanımı incelendiğinde miyofasiyal ağrı grubunun diğer gruplara oranla yüksek antidepresan ilaç kullandığı belirlendi. Sigara kullanımı açısından gruplar arasında fark bulunmadı. Sonuç: Çalışmanın sonucuna göre miyofasiyal ağrı ve disfonksiyon sendromu grubu hastalar en depresif ve kronik ağrıları en çok olan grup olarak belirlendi. İnternal düzensizlik grubu da en az depresif ve kronik ağrıları en az olan grup olarak belirlendi. Lokal miyalji ve osteoartrit grupları arasında fark bulunmadı ve her ikisi internal düzensizliğe göre yüksek değerler gösterdi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate temporomandibular joint disorders using the Research Diagnostic Criteria and to present the psychometric analyzes of patients with different diagnoses. Materials and Methods: Patients applying with temporomandibular joint disease were asked to fill out the RDC/TMD Axis II form. Then, the patients were examined, and the diagnosis was determined. The patients were evaluated in osteoarthritis (group 1), internal derangement (group 2), myofascial pain and dysfunction syndrome (group 3) and local myalgia (group 4) groups. According to information obtained from the RDC/TMD Axis II form, the age and gender distribution of the patients, the distribution of the diagnostic groups, the degree of daily discomfort for the groups, the degree of psychological pain, the degree of somatization and the degree of chronic pain were investigated. In addition, the use of antidepressants and smoking habits of the patients were questioned. Diagnostic groups were evaluated comparatively. Results: The number of patients determined to participate in our study is 274 and as 4 patients were excluded for various reasons, eventually 270 patients were evaluated. The patients participating in the study were minimum 18 and maximum 74 years old and the mean age was 32.91 years. Of the patients participating in the study, 78.5% (212) were female and 21.5% (58) were male. Diagnosis groups was investigated, 16.3% of the patients had osteoarthritis (group 1), 31.5% had internal derangement (group 2), 23.3% had myofascial pain and dysfunction syndrome (group 3), 28.9% had local myalgia (group 4). When the degrees of depression and somatization and the degrees of chronic pain were examined, it was seen that myofascial pain and dysfunction group showed the highest values. Internal derangement group showed the lowest values. There was no difference between the local myalgia and osteoarthritis groups, and both showed higher values than internal derangement. When the use of antidepressants was examined, it was determined that the myofascial pain group used more antidepressant drugs compared to the other groups. There was no difference between the groups in terms of smoking. Conclusion: According to the results of the study, myofascial pain and dysfunction syndrome group patients were determined as the group with the most depressive and has the heaviest chronic pain. The internal disorder group was also determined as the group with the least depressive and has the least chronic pain. There was no difference between the local myalgia and osteoarthritis groups, and both showed higher values than internal derangement.