Primer hiperparatiroidizmde 4 boyutlu bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi, paratiroid sintigrafisi ve intraoperatif indosiyanin yeşili anjiyografisinin lokalizasyon belirlemede doğruluğu ve karşılaştırılması
Accuracy and comparison of 4 dimensional computed tomography, ultrasonography, parathyroid scintigraphy and intraoperative indocyanine green angiography in determination of localization in primary hyperparathyroidism
- Tez No: 842237
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLHAN TAŞDÖVEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Primer hiperparatiroidizm, görüntüleme yöntemleri, 4 boyutlu bilgisayarlı tomografi, indosiyanin yeşili anjiyografisi, Primary hyperparathyroidism, imaging methods, 4-dimensional computed tomography, indocyanine green angiography
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Primer hiperparatiroidizm (PHPT), paratiroid bezlerinin aşırı parathormon (PTH) salgılaması sonucu gelişen bir endokrin hastalıktır. PHPT tanısı ve tedavisinde kullanılan görüntüleme yöntemleri arasında ultrasonografi (USG), paratiroid sintigrafisi, 4 boyutlu bilgisayarlı tomografi (4D BT) ve intraoperatif indosiyanin yeşili anjiyografisi (ICG) bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, primer hiperparatiroidizmli hastalarda 4D BT, USG, paratiroid sintigrafisi ve ICG'nin lokalizasyon belirlemedeki doğruluğunu ve karşılaştırılmasını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 2020-2023 yılları arasında primer hiperparatiroidizm tanısı alan ve cerrahi tedavi uygulanan 46 hastayı kapsamaktadır. Hastaların yaş, cinsiyet, klinik ve laboratuvar bulguları, görüntüleme yöntemleri sonuçları, patoloji raporları ve ameliyat sonrası takip verileri retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların hepsine USG, paratiroid sintigrafisi, 4D BT ve ICG yapılmıştır. Görüntüleme yöntemlerinin doğruluğu, patoloji raporları ameliyat verileri ile karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan 46 hastanın 40'ı kadın (%87), 6'sı erkek (%13) idi. Ortalama yaş 52.3 (min:31, max:78) yıl idi. Hastaların %80,4'ünde paratiroid adenomu, %17,4'ünde paratiroid hiperplazisi ve %2,2'sinde (bir hastada) paratiroid neoplazmı saptandı. USG ile patolojik paratiroid bezinin yerinin doğru tespit edilme oranı %73,9 iken, sintigrafi ile %73,9, 4D BT ile %84,8 ve ICG anjiyografisi ile %87 olarak bulundu. Bu yöntemler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Bu çalışma, primer hiperparatiroidizmde 4D BT, USG, paratiroid sintigrafisi ve ICG anjiyografisinin lokalizasyon belirlemedeki doğruluğunu ve karşılaştırılmasını göstermektedir. Primer hiperparatiroidizmin cerrahi tedavisinde başarı, adenomun lokalizasyonun doğru olarak belirlenmesi ile mümkündür. Preoperatif lokalizasyon çalışmalarına intraoperatif yandaş tekniklerin eklenmesi toplam maliyeti artırmaktadır, ancak sekonder cerrahi girişimleri azaltma potansiyelleri nedeni ile önemlidir. Ki bu tekrarlayan cerrahi işlemlerin komplikasyon oranları ve maliyetleri çok daha yüksektir. Çalışmamızda adenom lokalizasyonu belirlemedeki tanısal etkinlikleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamış olmasına rağmen 4 boyutlu BT ve ICG anjiyografisinin daha başarılı olduğu görülmüştür. Özellikle intraoperatif intakt parathormon çalışılması teknik olarak mümkün olmadığı durumlarda veya preoperatif görüntüleme yöntemleri arasında diskordans varlığında, intraoperatif ICG anjiyografisi ile adenom lokalizasyonunun doğrulanması, hastanın olası bilateral boyun eksplorasyonundan korunmasına yardımcı olabilir. Çalışmadaki bulguların daha geniş hasta popülasyonu üzerinde çok merkezli çalışmalarla desteklenmesini, farklı görüntüleme yöntemlerinin kombinasyonlarının değerlendirilmesini ve hastaların klinik sonuçlarının izlenmesini önermekteyiz. Bu tez çalışması, primer hiperparatiroidizmli hastalarda görüntüleme yöntemi seçimine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Primary hyperparathyroidism (PHPT) is an endocrine disorder caused by excessive secretion of parathyroid hormone (PTH) by the parathyroid glands. The imaging methods used in the diagnosis and treatment of PHPT include ultrasonography (USG), parathyroid scintigraphy, 4-dimensional computed tomography (4D CT) and intraoperative indocyanine green angiography (ICG). The aim of this study was to evaluate and compare the accuracy of 4D CT, USG, parathyroid scintigraphy and ICG in localization of the pathological parathyroid glands in patients with primary hyperparathyroidism. Materials and Methods: This study included 46 patients who were diagnosed with primary hyperparathyroidism and underwent surgical treatment between 2020 and 2023. The patients' age, gender, clinical and laboratory findings, imaging methods results, pathology reports and postoperative follow-up data were retrospectively reviewed. All patients underwent USG, parathyroid scintigraphy, 4D CT and ICG. The accuracy of the imaging methods was evaluated by comparing them with the pathology reports. Results: Of the 46 patients included in the study, 40 were female (87%) and 6 were male (13%). The mean age was 52.3 (min:31, max:78) years. Parathyroid adenoma was detected in 80.4% of the patients, parathyroid hyperplasia in 17.4% and parathyroid neoplasm in 2.2% (one patient). The rate of correct localization of the pathological parathyroid gland by USG was 73.9%, while it was 73.9% by scintigraphy, 84.8% by 4D CT and 87% by ICG angiography. There was no statistically significant difference between these methods (p>0.05). Conclusion: This study demonstrates the accuracy and comparison of 4D CT, USG, parathyroid scintigraphy and ICG angiography for localization in primary hyperparathyroidism. Success in the surgical treatment of primary hyperparathyroidism depends on accurate localization of the adenoma. The addition of intraoperative adjunctive techniques to preoperative localization studies increases the total cost, but is important because of their potential to reduce secondary surgical interventions. The complication rates and costs of these repeated surgical procedures are much higher. When the diagnostic efficiency of adenoma localization was compared in our study, although there was no statistically significant difference, it was seen that 4-dimensional CT and ICG angiography were more successful. Confirmation of adenoma localization by intraoperative ICG angiography may help to protect the patient from possible bilateral neck exploration, especially in cases where intraoperative intact parathormone study is not technically feasible or in the presence of discordance between preoperative imaging methods. We recommend that the findings in this study be supported by multicenter studies on a larger patient population, combinations of different imaging modalities be evaluated, and clinical outcomes of patients be monitored. This thesis study will contribute to the selection of imaging methods in patients with primary hyperparathyroidism.