Lokal ileri ve metastatik pankreas kanserinde birinci seri folfirinox kemoterapisi alan hastaların retrospektif analizi
Retrospective analysis of patients receiving first-line folfirinox chemotherapy in local advanced and metastatic pancreatic cancer
  1. Tez No: 842238
  2. Yazar: MUSTAFA DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEBİ SERKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Pankreas Kanseri, FOLFIRINOX, Sağkalım, Nötrofil lenfosit oranı, Pancreatic Cancer, FOLFIRINOX, Survival, Neutrophil Lymphocyte Ratio
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Lokal ileri ve metastatik pankreas kanserinde ilk tercih olan FOLFIRINOX rejimi hakkında ülkemizde yeterince çalışma bulunmamaktadır. Merkezimizde birinci seri FOLFIRINOX kemoterapisi uygulanan lokal ileri ve metastatik pankreas kanserli hastaların demografik, klinik, laboratuvar, görüntüleme ve patolojik verilerini retrospektif olarak inceleyerek; tedavinin etkinliğini, yan etkilerini, genel sağkalım ve progresyonsuz sağkalıma etki eden faktörleri içeren tek merkez verisi oluşturmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli, retrospektif olarak yapılmıştır. 18 yaşının üzerinde, lokal ileri veya metastatik evre hastalığı bulunan; birinci seri tedavi olarak FOLFIRINOX rejimini alan 47 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. FOLFIRINOX kemoterapisi 14 günde bir verilmiş; ilaç dozları: İrinotekan 180 mg/m2, folinik asit 400 mg/m2, 5-FU(bolus) 400 mg/m2, 5- FU (infuzyon) 2400 mg/m2, oxaliplatin 85 mg/m2 olarak uygulanmıştır. Sağkalım analizinde Cox-regresyon (tek değişkenli-çok değişkenli) ve Kaplan Meier kullanılmıştır. Bulgular: Evre III hastalarda medyan PFS 9 ay (%95 GA, 4-14; p< 0,05) , medyan OS ise 14 ay (%95 GA, 10,1-17,9; p< 0,05) bulunmuştur. Evre IV hastalarda ise medyan PFS 5 ay (%95 GA, 3,5-6,5; p< 0,05), medyan OS 7 ay (%95 GA, 4,9-9,1; p< 0,05) bulunmuştur. Çalışmamızda çok değişkenli modelde hem OS'yi hem de PFS'yi öngörmede NLR >3,8 olmasının anlamlı-bağımsız etkisi gözlenmiştir. Sonuç: FOLFIRINOX rejiminin literatürde ileri evre Pankreas Kanserli hastalarda diğer tedavi modalitelerine karşı üstünlüğü gösterilmişse de yan etkilerinin sıklığı dolayısıyla fayda görebilecek uygun hasta grubuna verilmesi önem arz etmektedir. Hasta seçiminde öngördürücü bir belirteç olarak NLR kullanılabilir ve öngördürücü skorlama modelleri üzerine daha fazla çalışma yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study addresses the lack of local research on the FOLFIRINOX regimen for advanced pancreatic cancer. We aimed to establish a single-center dataset comprising demographic, clinical, laboratory, imaging and pathological data of patients with locally advanced and metastatic pancreatic cancer who underwent first-line FOLFIRINOX chemotherapy series at our center. Through this retrospective analysis, we aimed to assess the effectiveness and side effects of the treatment, factors influencing progression-free survival and overall survival. Materials and Methods: This retrospective, single-center study included patients aged 18 and above with locally advanced or metastatic pancreatic cancer treated with FOLFIRINOX. FOLFIRINOX chemotherapy was administered every 14 days; drug doses were as follows: Irinotecan 180 mg/m2, folinic acid 400 mg/m2, 5-FU (bolus) 400 mg/m2, 5-FU (infusion) 2400 mg/m2, oxaliplatin 85 mg/m2. Cox regression (univariate-multivariate) and Kaplan Meier were used for survival analysis. Results: In Stage III, the median PFS was 9 months (95% CI, 4-14; p < 0,05), and the median OS was 14 months (95% CI, 10,1-17,9; p < 0,05). In Stage IV, the median PFS was 5 months (95% CI, 3,5-6,5; p < 0,05), and the median OS was 7 months (95% CI, 4,9-9,1; p < 0,05). Notably, NLR > 3.8 significantly predicted both OS and PFS in a multivariate model. Conclusion: The FOLFIRINOX regimen is acknowledged for its efficacy in treating advanced pancreatic cancer. However, its side effects emphasize the importance of selecting appropriate patients who can benefit from it. The NLR emerged as a valuable predictive marker for patient selection. It is recommended further research into predictive scoring models.