COVİD-19 pandemisi bir yıl öncesi ve pandeminin ilk bir yılında hastanemiz erişkin acil servisine başvuran travma hastalarının karşılaştırılması
COVİD-19 pandemic one year ago and the first time of the pandemic in one year, our hospital adult emergency department comparison of trauma patients applicant
- Tez No: 907300
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT ZENGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Covid-19, Travma, Emergency Department, Covid-19, Trauma
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
AMAÇ: Ülkemizde COVİD-19 Pandemisinden bir yıl öncesinde ve pandeminin ilk bir yılında hastanemiz erişkin acil servisine başvuran travma hastalarının incelenmesi, pandemideki yasakların ve kısıtlamaların travma hastalarının başvurularına, tiplerine, mekanizmalarına etkisinin araştırılması ve bununla birlikte sağlık planlamalarına ve literatüre katkıda bulunmak amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: COVİD-19 Pandemisinden bir yıl öncesinde ve pandeminin ilk bir yılında Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi erişkin acil servisine başvuran travma hastalarının görüntülemeleri, epikriz notları, adli vaka raporları retrospektif incelenmiştir. BULGULAR: Çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan, covid öncesi bir yıllık dönemde 4146, covid sonrası bir yıllık dönemde 2360 travma hastası dahil edilmiştir. Pandemi döneminde travma hastalarının sayılarında belirgin azalma görülmüştür. Travmalar erkeklerde covid sonrası dönemde covid öncesi döneme oranla artış göstermiştir. Adli olaylar, motosiklet kazaları, iş kazaları ve penetran travmalarda pandemi döneminde oransal olarak belirgin artış saptanmıştır. Künt travma oranının ise pandemi döneminde azaldığı görülmüştür. SONUÇ: Travma önemli morbidite ve mortaliteye sebep olabilen bir halk sağlığı sorunudur. Sosyal hayatı yavaşlatıp insanlar arası etkileşimi azaltan pandemilerin travma hastalarında da belirgin azalmaya neden olduğu çalışmamızda gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
AİM: The aim of this study is to examine the trauma patients who presented to the adult emergency department of our hospital in the year before the COVID-19 pandemic and during the first year of the pandemic, to investigate the impact of restrictions and limitations during the pandemic on the presentations, types, and mechanisms of trauma patients, and to contribute to health planning and the literature. MATERİALS and METHODS: The imaging studies, epicrisis notes, and forensic case reports of trauma patients who presented to the adult emergency department of Gaziantep University Şahinbey Research and Application Hospital in the year before the COVID-19 pandemic and during the first year of the pandemic were retrospectively reviewed. RESULTS: A total of 4,146 trauma patients in the year before COVID-19 and 2,360 trauma patients in the year after COVID-19, who met the inclusion criteria, were included in the study. A significant decrease in the number of trauma patients was observed during the pandemic period. Traumas in males increased in the post-COVID period compared to the pre-COVID period. A proportional increase was observed in forensic cases, motorcycle accidents, occupational accidents, and penetrating traumas during the pandemic period. However, the rate of blunt trauma was found to have decreased during the pandemic period. CONCLUSIONS: Trauma is a public health issue that can cause significant morbidity and mortality. Our study has shown that pandemics, which slow down social life and reduce interpersonal interaction, also lead to a significant decrease in trauma patients.