COVID-19 pandemisi öncesi ve sonrası dönemde elektif koroner arter baypas greftleme ameliyatıgeçiren hastalarda postoperatif pulmoner komplikasyonların karşılaştırılması
Comparison of postoperative pulmonary complications inpatients undergoing elective coronary artery bypassgrafting before and after the COVID-19 pandemic
  1. Tez No: 1009559
  2. Yazar: METE KUBİLAY KASAP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI ALİ UÇAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19 pandemisi, kardiyak cerrahi, koroner arter baypas greftleme, postoperatif pulmoner komplikasyon, yoğun bakım, cardiac surgery, coronary artery bypass grafting, COVID-19 pandemic, intensive care, postoperative pulmonary complications
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, COVID-19 pandemisi öncesi ve sonrası dönemlerde elektif izole koroner arter baypas greftleme (CABG) uygulanan hastalarda postoperatif pul- moner komplikasyonların (PPK) sıklığı ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi amaç- landı. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, retrospektif gözlemsel kohort çalışmasına 300 hasta dahil edildi. Hastalar pandemi öncesi (2018–2019, n=150) ve pandemi sonrası (2023– 2024, n=150) gruplara ayrıldı. Pandemi sonrası gruba yalnızca BioNTech (BNT162b2) ile tam aşılanmış hastalar alındı. Birincil sonlanım; pnömoni, uzamış me- kanik ventilasyon, yeniden entübasyon veya klinik olarak anlamlı plevral efüzyondan en az birinin varlığı olarak tanımlanan atelektazi dışlanmış kompozit PPK idi. Gruplar arasındaki başlangıç farklılıklarını azaltmak amacıyla stabilize edilmiş ve 1.–99. per- sentillerde kırpılmış ters olasılık tedavi ağırlıklandırması (IPTW) kullanıldı. Bulgular: Atelektazi dışlanmış kompozit PPK oranı pandemi sonrası grupta daha yük- sek olmakla birlikte fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (%60,0'a karşı %50,0; IPTW OR=1,56; %95 GA: 0,89–2,73; p=0,123). Uzamış mekanik ventilasyon (%40,7'ye karşı %22,7; IPTW OR=2,85; %95 GA: 1,56–5,19; p=0,001) ve yeniden entübasyon (%16,0'a karşı %1,3; IPTW OR=11,32; %95 GA: 2,25–56,98; p=0,003) pandemi sonrası grupta daha sıktı. Eş zamanlı PPK bileşen sayısının dağılımı da pan- demi sonrası grupta daha yüksekti [1,0 (0,0–2,0)'ye karşı 1,0 (0,0–1,0); p=0,004]. Çok değişkenli IPTW modelinde pandemi sonrası dönemde opere edilme kompozit PPK ile bağımsız olarak ilişkili bulunmadı (OR=1,67; %95 GA: 0,93–3,01; p=0,086). Sonuç: Pandemi sonrası dönem ile atelektazi dışlanmış kompozit PPK arasında ba- ğımsız bir ilişki gösterilemedi. Ancak uzamış mekanik ventilasyon, yeniden entübas- yon ve çok bileşenli pulmoner komplikasyon yükü pandemi sonrası dönemde daha yüksekti.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the frequency of postoperative pulmonary complications (PPCs) and associated factors in patients undergoing elective isolated coronary artery bypass grafting (CABG) before and after the COVID-19 pandemic. Materials and Methods: This single-center, retrospective observational cohort study included 300 patients. Patients were divided into pre-pandemic (2018–2019, n=150) and post-pandemic (2023–2024, n=150) groups. Only patients fully vaccinated with the BioNTech (BNT162b2) vaccine were included in the post-pandemic group. The primary endpoint was composite PPC excluding atelectasis, defined as the presence of at least one of pneumonia, prolonged mechanical ventilation, reintubation, or clinically significant pleural effusion. Stabilized inverse probability of treatment weights (IPTW), truncated at the 1st and 99th percentiles, were used to reduce baseline differences between the groups. Results: The rate of composite PPC excluding atelectasis was higher in the post- pandemic group; however, the difference was not statistically significant (60.0% vs. 50.0%; IPTW OR=1.56; 95% CI: 0.89–2.73; p=0.123). Prolonged mechanical ventilation (40.7% vs. 22.7%; IPTW OR=2.85; 95% CI: 1.56–5.19; p=0.001) and reintubation (16.0% vs. 1.3%; IPTW OR=11.32; 95% CI: 2.25–56.98; p=0.003) were more frequent in the post-pandemic group. Concurrent PPC burden was also higher in the post-pandemic group [1.0 (0.0–2.0) vs. 1.0 (0.0–1.0); p=0.004]. In the multivariable IPTW-weighted model, surgery during the post-pandemic period was not independently associated with composite PPC (OR=1.67; 95% CI: 0.93–3.01; p=0.086). Conclusion: The post-pandemic period was not independently associated with composite PPC excluding atelectasis. However, prolonged mechanical ventilation, VIIIreintubation, and multicomponent pulmonary complication burden were higher during the post-pandemic period.