Endovasküler işlem yapılan kanamış ve kanamamış serebral anterior ve posterior sirkülasyon anevrizmalarında kullanılan FD (Flow Diverting Stent), KOIL, WEB (Woven Endobridge) materyallerden sonra yapılan görüntülemelerde anevrizmadaki rezidü oranının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 842345
  2. Yazar: YAŞAR ÜNSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ÖZGÜR ÖZATEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Rezidüel anevrizma, Akım Yönlendirici Stent, Koil, Woven EndoBridge, Endovasküler tedavi, Residual aneurysm, Flow Diverter Stent, Coil, Woven EndoBrige, Endovascular embolization
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroşirürji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş-Amaç: Çalışmamızda; serebral anterior ve posterior sirkülasyonda anevrizma izlenmiş ve bu anevrizmaların, endovasküler tedavisinde kullanılan Koil, Stent destekli koil, Akım Yönlendirici Stent (FD), Woven Endo Bridge (WEB) materyallerin 6 aylık takip dönemlerinde anevrizmada rezidü gelişmesi oranını ve rezidü gelişmesinde etkili olabilecek diğer faktörleri inceledik Yöntem ve Gereçler: Ocak 2019 ve Temmuz 2023 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesinde intrakraniyal anevrizması nedeniyle endovasküler yolla tedavi edilen hastaların klinik ve radyolojik verileri retrospektif olarak incelendi. Bütün hastalar, aynı ekip tarafından tek merkezde tedavi edildi. Hastaların yaş, cinsiyet, endovasküler tedavi metodları, tedavi öncesi hastanın GKS, Fisher skoru, anevrizmanın lokalizasyonu, çapı, yüksekliği, anevrizmanın boyun genişliği-çap genişliği oranı değerlendirildi. Bu hastaların anevrizma tedavisinde, anevrizmanın yerine ve şekline göre uygun olan FD, WEB, Koil ve Stent destekli koil materyalleri kullanıldı. Hastaların, tedavi sonrası takipleri TOF MR/MR Anjio, BT Anjio ve gerektiği zaman DSA ile yapıldı. Tedavi sonrası anevrizmada rezidü oranı Raymond Roy skorlaması ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza 176 anevrizması olan 166 hasta dahil edildi. Ancak 5 hastanın postoperatif erken dönem mortal seyretmesi, 10 hastanın da ilk 6 ay içerisinde kontrole gelememesi sebebiyle, 151 hastada ilk 6 ay kontrol görüntülemelerinde anevrizmasında rezidü gelişip gelişmediği değerlendirildi. 151 hastanın 86 tanesi kadın (%56,95) iken, 65 tanesi erkek (%43,04) idi. Anevrizma lokalizasyonuna göre sınıflandırma yaparsak, ACA segmentlerinde 5 anevrizma (%3,1), AcoA' de 43 anevrizma (%26,7), ICA segmentlerinde 53 anevrizma (%32,9), MCA segmentlerinde 49 anevrizma (%30,4), Baziller arter segmentlerinde 7 anevrizma(%4,3) ve Vertebral arter segmentlerinde 4 anevrizma (%2,4) mevcuttu. Tedavi edilen en genç hasta 18, en yaşlı hasta ise 92 yaşında idi (57,22±14,07). Bu hastalardan 68 inde hipertansiyon izlenmezken, 83 hastada ek hastalık olarak hipertansiyon var idi. Anevrizmalarda endovasküler tedavi sırasında 60 (%37,27) tane WEB, 58 (%36,02) tane FD, 35 (%21,74) tane Koil ve 8 (%4,97) tane de stent destekli koil cihazı kullanılmıştır. Ortalama anevrizma boyun genişliği 3,04±1,05, anevrizmanın boyun/çap oranı 0,47±0,21 , anevrizma yüksekliği 7,97±4,92 ve anevrizma çapı 7,71±5,44 olarak değerlendirildi. Bu hastaların ilk 6 ay kontrol takiplerinde (BTA/TOF MR/DSA) 149 (%92,55) anevrizmada rezidü tespit edilmezken 12 (%7,45) anevrizmada rezidü tespit edildi Sonuç: Çalışmamızda hastaların postoperatif klinik ve radyolojik sonuçları tatmin edici düzeydedir, dünya literatürü ile karşılaştırıldığında benzer sonuçlar görüldü. Çalışmamız, tek merkezli çalışma olup endovasküler tedavide kullanılan 4 farklı tedavi yöntemini aynı yazıda değerlendiren tek çalışmadır. İlerleyen dönemlerde daha fazla hasta sayılı grupların dahil olması ve daha uzun dönem verilerin yayınlanması ile beraber elde edilecek sonuçların güvenirliği artacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction-Purpose: In our study, we investigated the rate of residual aneurysm development and other factors that may be effective in the development of residual aneurysm in 6-month follow-up periods of Coil, Stent assisted coil, Flow-Directing Stent (FD), Woven Endo Bridge (WEB) materials used in the endovascular treatment of aneurysms in the anterior and posterior cerebral circulation. Materials and Methods: Clinical and radiological data of patients treated endovascularly for intracranial aneurysms at Ankara Bilkent City Hospital between January 2019 and July 2023 were retrospectively analyzed. All patients were treated by the same team in a single center. Age, gender, endovascular treatment methods, pre-treatment GCS, Fisher score, aneurysm localization, diameter, height, neck diameter to width ratio were evaluated. FD, WEB, coil and stent-assisted coil materials were used in the aneurysm treatment of these patients according to the location and shape of the aneurysm. Post-treatment follow-up of the patients was performed with TOF MR/MR Angio, CT Angio and DSA when necessary. Post-treatment aneurysm residual rate was evaluated by Raymond Roy scoring. Results: 166 patients with 176 aneurysms were included in our study. However, since 5 patients had early postoperative mortality and 10 patients were lost to follow-up in the first 6 months, 151 patients were evaluated for residual aneurysm in the first 6 months of follow-up imaging. Of 151 patients, 86 were female (56.95%) and 65 were male (43.04%). If we classify according to aneurysm localization, 5 aneurysms (3.1%) in ACA segments, 43 aneurysms (26.7%) in AcoA, 53 aneurysms (32.9%) in ICA segments, 49 aneurysms (30.4%) in MCA segments, 7 aneurysms (4.3%) in the basilar artery segments and 4 aneurysms (2.4%) in the vertebral artery segments. The youngest patient treated was 18 years old and the oldest patient was 92 years old (57.22±14.07). Hypertension was not observed in 68 of these patients, while 83 patients had hypertension as a comorbidity. During endovascular treatment of aneurysms, 60 (37.27%) WEB, 58 (36.02%) FD, 35 (21.74%) coil and 8 (4.97%) coil-assisted stent devices were used. Mean aneurysm neck width was 3.04±1.05, aneurysm neck/diameter ratio was 0.47±0.21, aneurysm height was 7.97±4.92 and aneurysm diameter was 7.71±5.44. In the first 6 months follow-up (CTA/TOF MRI/DSA) of these patients, 149 (92.55%) had no residual aneurysm, while 12 (7.45%) had residual aneurysm. Conclusion: The postoperative clinical and radiologic results of the patients in our study were satisfactory, and similar results were seen when compared with the world literature. Our study is a single-center study and is the only study evaluating 4 different treatment methods used in endovascular treatment in the same article. In the future, the reliability of the results will increase with the inclusion of groups with a larger number of patients and the publication of longer-term data.