Yetişkin kadınlarda sezgisel yeme ve yeme farkındalığının duygusal yeme, diyet kalitesi ve vücut kompozisyonlarına etkisi
The effect of intuitive eating and mindful eating on emotional eating, diet quality and body composition in adult women
  1. Tez No: 842406
  2. Yazar: BÜŞRANUR AKPINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEDA SALEKI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Yeme, Duygusal İştah, Diyet Kalitesi, Sezgisel Yeme, Yeme Farkındalığı
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma sezgisel yeme ve yeme farkındalığının, duygusal yeme, diyet kalitesi, fiziksel aktivite ve vücut kompozisyonu ile aralarındaki ilişkiyi değerlendirme amacıyla 100 katılımcıyla yapılmıştır. Katılımcıların sezgisel yeme durumları Sezgisel Yeme Ölçeği-2, Yeme farkındalığı durumlarının tespiti için Yeme Farkındalığı Ölçeği, fiziksel aktivite düzeylerini belirleyebilmek için fiziksel aktivite değerlendirme aracı, duygusal yeme durumunu saptamak amacıyla Duygusal İştah Anketi, Psikolojik iyi oluş durumunu saptamak amacıyla Beck Depresyon Ölçeği ve diyet durumlarını belirleyebilmek için 24 saatlik besin tüketim kaydı kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda katılımcıların %49 'u sezgisel beslenirken, % 51'inin sezgisel beslenmediği bulunmuştur. Sezgisel yiyen kişilerin sezgisel yemeyen kişilere göre bel çevresi, kalça çevresi, bel/kalça oranı, yağ yüzdesi gibi antropometrik ölçümlerinin anlamlı derecede daha düşük olduğu görülmüştür. Aynı şekilde yeme farkındalığı yüksek olan kişilerin yağ yüzdelerinin anlamlı olarak daha düşük olduğu görülmüştür ama yeme farkındalığı ile bel çevresi, kalça çevresi ve kas yüzdeleri arasında bir ilişkiye rastlanmamıştır. Çalışmada Duygusal yeme puanı ile sezgisel yeme ve yeme farkındalığı puanları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur . Depresyon puanı ile sezgisel yeme puanı arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.. Sonuç olarak sezgisel beslenme ve yeme farkındalığı olan kişilerin antropometrik ölçümlerinin daha iyi düzeyde olduğu ve duygusal durumların sezgisel yemeyle ilişkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with 100 participants to evaluate the relationship between intuitive eating and eating awareness, emotional eating, diet quality, physical activity and body composition. Intuitive Eating Scale-2, Eating Awareness Scale to determine the state of eating awareness, physical activity assessment tool to determine physical activity levels, Emotional Appetite Questionnaire to determine emotional eating status, Beck Depression Scale to determine psychological well-being and dietary status of the participants. A 24-hour food consumption record was used to determine As a result of the analysis, it was found that 49% of the participants fed intuitively, while 51% did not.