Afak hastalarda retropupiller iris kıskaçlı lens ile skleral fiksasyonlu göz içi lens implantasyonu sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of retro-pupillary iris claw lens (ricl) and scleral-fixated intraocular lens implantation (sfiol) in aphakic patients with inadequate capsular support after cataract surgery: a prospective study
  1. Tez No: 842408
  2. Yazar: RÜVEYDE BOLAÇ UNCULU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ELVİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Endotel hücre kaybı, retropupiller iris kıskaçlı lens, santral makula kalınlığı, skleral fiksasyonlu göz içi lens, Endothelial cell loss, retro-pupillary iris claw lens, central macular thickness, scleral-fixated intraocular lens
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Katarakt cerrahisi sonrası yeterli kapsül desteği olmayan afak hastalarda retropupiller iris kıskaçlı lens (İKL) ile skleral fiksasyonlu göz içi lens implantasyonu (SFGİL) sonuçlarını karşılaştırmak. Gereç ve Yöntem: Ocak 2013-Ocak 2015 tarihleri arasında geçirilmiş katarakt cerrahisi nedeniyle afak olan ve sekonder olarak retropupiller İKL implante edilen 9 hastanın 10 gözü ile SFGİL implante edilen 9 hastanın 9 gözü prospektif olarak çalışmaya alındı. Tüm hastaların Snellen eşeline göre düzeltilmiş en iyi görme keskinliği (DEİGK) ölçüldü. Yarıklı lamba biyomikroskopi ile ön segment yapıları değerlendirildi ve 90D lens ile dilate fundus muayeneleri yapıldı. Goldman aplanasyon tonometri ile göz içi basınçları (GİB) ölçüldü. RTVue-100 (Optovue Inc, Fremont, CA, USA) Fourier-domain (FD) optik koherans tomografi (OKT) ile santral makula kalınlığı ölçüldü. CellChek XL (Konan Medical, Hyogo, Japan) speküler mikroskopi ile endotel hücre sayıları değerlendirildi. Tüm ölçümler postoperatif 1.hafta, 1.ay ve 3.ayda tekrarlandı ve preoperatif ölçümler ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamız %63,2'si (n=12) erkek, %36,8'i (n=7) kadın toplam 19 olgu ile yapıldı. Olguların yaş ortalaması 68,11±11 idi. İki grup arasında preoperatif, 1.hafta, 1.ay ve 3.aydaki DEİGK ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (sırasıyla p=0,93, p=0,82, p=0,40, p=0,42). İki grup arasında preoperatif, 1.ay ve 3.aydaki GİB ölçümlerinde istatistiksel anlamlı değişiklik gözlenmedi (p=0,41, p=0,74, p=0,77). Retropupiller İKL implante edilen grupta preoperatif ölçüme göre santral makula kalınlığında 1. hafta ve 1.ayda görülen artış istatistiksel olarak anlamlı iken 3.ayda görülen artış istatistiksel olarak anlamlı değildi.(sırasıyla p=0,03, p=0,01, p=0,06). SFGİL implante edilen grupta ise preoperatif ölçüme göre santral makula kalınlığında 1.hafta, 1.ay ve 3.ayda anlamlı değişiklik görülmedi (sırasıyla p=0,48, p=0,14, p=0,16). Retropupiller İKL implante edilen olgularda endotel hücre kaybı %9,77±3,93 iken SFGİL implante edilen olgularda ise endotel hücre kaybı %6,51±4,74 saptandı. İki grup arasında preoperatif değerlere göre endotel hücre kaybında görülen yüzde değişim istatistiksel olarak anlamlı saptanmadı (p=0.10). Her iki gruptan da birer olguda epiretinal membran (ERM) gelişti. Retropupiller İKL implante edilen bir olguda ise kistoid makula ödemi (KMÖ) saptandı. Sonuç: Yeterli kapsül desteği olmayan afak hastaların optik rehabilitasyonunda hem retropupiller İKL hem de SFGİL implantasyonu başarılı ve güvenlidir. Kısa dönem takiplerinde endotel hücre kaybı açısından iki grup arasında anlamlı fark yok iken retropupiller İKL implante edilen hastalarda erken dönemde santral makula kalınlığının arttığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare the outcomes of retro-pupillary iris claw lens (ICL) and scleral-fixated intraocular lens implantation (SFIOL) in aphakic patients with inadequate capsular support after cataract surgery. Materials and Methods: Aphakic patients were prospectively enrolled due to cataract surgery between January 2013 and January 2015, who received retro-pupillary ICL (10 eyes of 9 patients) and SFIOL (9 eyes of 9 patients) as a secondary procedure. Best corrected visual acuity (BCVA) according to Snellen chart, anterior segment evaluation with slit-lamp biomicroscopy, dilated fundus examination with 90D lens, intraocular pressure (IOP) measurement with Goldman applanation tonometry, central macular thickness measurement with RTVue-100 Fourier-domain optical coherence tomography (OCT), and endothelial cell count with CellChek XL specular microscopy were performed. All measurements were repeated at postoperative week 1, month 1, and month 3 and compared with preoperative measurements. Results: The study comprised 19 cases, with 63.2% (n=12) males and 36.8% (n=7) females, with a mean age of 68.11±11 years. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of preoperative, week 1, month 1, and month 3 BCVA measurements (p=0.93, p=0.82, p=0.40, p=0.42, respectively). There were no statistically significant changes in IOP measurements between the two groups preoperatively, at month 1, and month 3 (p=0.41, p=0.74, p=0.77, respectively). In the ICL group, there was a statistically significant increase in central macular thickness at week 1 and month 1 compared to preoperative measurement, while the increase at month 3 was not statistically significant (p=0.03, p=0.01, p=0.06, respectively). In the SFIOL group, there were no significant changes in central macular thickness compared to preoperative measurement at week 1, month 1, and month 3 (p=0.48, p=0.14, p=0.16, respectively). Endothelial cell loss was 9.77±3.93% in the ICL group and 6.51±4.74% in the SFIOL group, with no statistically significant difference in percentage change compared to preoperative values between the two groups (p=0.10). Epiretinal membrane (ERM) developed in one case from each group, and cystoid macular edema (CME) was observed in one case with ICL implantation. Conclusion: Both retro-pupillary ICL and SFIOL implantation are successful and safe in the optical rehabilitation of aphakic patients with inadequate capsular support. In short-term follow-ups, there was no significant difference between the two groups in terms of endothelial cell loss, while early increase in central macular thickness was observed in patients with retro-pupillary ICL implantation.