Farklı boyut ve taper açılarına sahip Ni-Ti rotary kanal eğeleri ile prepare edilmiş, rezin ve biyoseramik içerikli kanal patları kullanılarak doldurulmuş köklerin kırılma direncinin karşılaştırılması
Comprasion of fracture resistance of roots prepared with Ni-Ti rotary canal instruments with different sizes and taper angles, filled with resin and bioceramic based root canal sealers
- Tez No: 842510
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNA ASLAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: AH Plus, Biyoseramik, Kırılma direnci, TotalFill BC Sealer, AH Plus, Bioceramic, Fracture resistance, TotalFill BC Sealer
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmanın amacı farklı boyut ve taper açılarına sahip Ni-Ti rotary kanal eğeleri ile prepare edilmiş kök kanallarının rezin ve biyoseramik içerikli kök kanal patları (AH Plus, TotalFill BC Sealer) ile doldurulmasının kırılma direncine olan etkisini değerlendirilmesidir. Çalışmamızda 90 adet alt çene premolar insan dişi kullanılmıştır. Dişler kalan kök uzunlukları 13 mm olacak şekilde kronlarından ayrıldıktan sonra rastgele seçilen 10 diş kontrol grubu olarak ayrılmış ve hiçbir işlem uygulanmamıştır. Kalan dişler ise 4 eşit gruba bölünerek, FKG RACE EVO eğe sistemi ile 25/0.04, 25/0.06, 30/0.04 ve 30/0.06 boyut ve taper açılarında prepare edilmiştir. Şekillendirme işleminin tamamlanmasından sonra gruplar kendi içlerinde iki alt gruba ayrılmıştır. Birinci alt grupların kök kanal dolgu işlemi TotalFill BC Sealer kök kanal patı ile yapılırken, ikinci alt grupların kök kanal dolgusu AH Plus kök kanal patı ile tamamlanmıştır. Kök kanal dolguları tamamlandıktan sonra tüm kontrol ve deney gruplarına ait dişler akrilik rezin içerisine gömülmüştür. Akrilik rezine gömülmüş olan dişlere Universal Test Cihazı kullanılarak kuvvet uygulanmış ve dişlerin kırıldığı noktadaki kuvvet Newton (N) olarak kaydedilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır ve p0.05).
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effect of filling root canals prepared with Ni-Ti rotary canal instruments of different sizes and taper angles with resin and bioceramic-based root canal sealers (AH Plus, TotalFill BC Sealer) on fracture resistance. In our study, 90 lower premolar human teeth were used. After separating the crowns, leaving a remaining root length of 13 mm, 10 randomly selected teeth were assigned as the control group and received no treatment. The remaining teeth were divided into four equal groups and prepared at 25/0.04, 25/0.06, 30/0.04, and 30/0.06 sizes and taper angles using the FKG RACE EVO file system. After the shaping process was completed, the groups were further divided into two subgroups. The root canals in the first subgroups were filled with TotalFill BC Sealer root canal sealer, while the root canals in the second subgroups were filled with AH Plus root canal sealer. After the root canal fillings were completed, all teeth from the control and experimental groups were embedded in acrylic resin. Force was applied to the teeth embedded in acrylic resin using a Universal Testing Machine, and the force at which the teeth fractured was recorded in Newtons (N). The Kruskal-Wallis H test was used for data analysis, and p0.05).