Yerel yönetimlerde çevre yönetim sistemi olarak ekolojik bütçelemenin analizi
Analysis of ecological budgeting as an environmental management system in local governments
- Tez No: 842572
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN GÜNAYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Public Administration, Finance
- Anahtar Kelimeler: Ekolojik Bütçeleme, Çevre, Sürdürülebilirlik, Doğal Kaynaklar, Belediyeler, Ecological Budgeting, Environment, Sustainability, Natural Resources, Municipalities
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Günümüzde çevre sorunlarının boyutu oldukça geniş kapsamlı ve ciddi bir hal almış durumdadır. İnsan faaliyetlerinin artması, nüfusun hızla artması, endüstrileşme, düzensiz kentleşme, aşırı enerji talebi ve tüketim alışkanlıklarındaki değişimler gibi birçok faktör çevre sorunlarını derinleştirmiş ve yaygınlaştırmıştır. Bu sorunlar, çevresel sürdürülebilirlik ve gelecek nesiller için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Dünya çapında birçok belediye, çevre sorunlarıyla mücadele etmek ve doğal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla ekolojik bütçeleme sistemini bir araç olarak kullanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, ekolojik bütçeleme sistemini ve sistemin çevresel sürdürülebilirliğe sağladığı katkıları analiz etmek, Türkiye'deki belediyelerde ekolojik bütçeleme sisteminin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için yapılması gerekenlere ilişkin öneriler sunmaktır. Bu bağlamda çalışmada ilk olarak günümüzde gelinen noktada çevresel sürdürülebilirliğin önemi ortaya konulmuş ve doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimine ve çevrenin korunmasına daha fazla önem verilmesi gerekliliğine vurgu yapılmıştır. Ardından, belediyeler için geliştirilmiş ekolojik bütçeleme sistemi ve bu sistemin nasıl kullanılabileceği genel hatlarıyla anlatılmıştır. Son olarak ekolojik bütçeleme sistemini 2003'ten bu yana uygulayan Växjö Belediyesi örnek belediye olarak incelenmiştir. Amaç, belediyelerde ekolojik bütçelemenin işleyişini ve çevresel sürdürülebilirliğe sağladığı katkıları somut olarak ortaya koymaktır. Çalışmanın sonucunda, Türkiye'de doğal kaynakların kullanımını kontrol altına almak ve kirliliği azaltmak için ekolojik bütçeleme sisteminin ülkemizdeki belediyelerde de uygulanmaya başlaması gerektiği ortaya konulmuştur. Ayrıca ekolojik bütçeleme sisteminin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için Türkiye'deki belediyelerde mevcut sorunların çözülmesi gerektiğine vurgu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the scale of environmental problems has become quite comprehensive and serious. Many factors such as increased human activities, rapid population growth, industrialization, unregulated urbanization, excessive energy demand and changes in consumption habits have deepened and widened environmental problems. These problems pose a major threat to environmental sustainability and future generations. Many municipalities around the world use the ecological budgeting system as a tool to combat environmental problems and ensure the sustainability of natural resources. The aim of this study is to analyze the ecological budgeting system and its contributions to environmental sustainability, and to offer suggestions on what needs to be done to successfully implement the ecological budgeting system in municipalities in Turkey. In this context, the study first revealed the importance of environmental sustainability at the current point and emphasized the need to give more importance to the sustainable management of natural resources and protection of the environment. Then, the ecological budgeting system developed for municipalities and how this system can be used is explained in general terms. Subsequently, Växjö Municipality, which has been implementing the ecological budgeting system since 2003, was examined as a model municipality. The aim is to concretely demonstrate the functioning of ecological budgeting in municipalities and its contributions to environmental sustainability. As a result of the study, it was revealed that the ecological budgeting system should be implemented in municipalities in our country in order to control the use of natural resources and reduce pollution in Turkey. In addition, it was emphasized that the existing problems in municipalities in Turkey should be solved in order to successfully implement the ecological budgeting system.