Topraktan ve yapraktan uygulanan farklı rizobakterilerin şeker pancarında (Beta vulgaris L.) agronomik özelliklere etkisi
The effect of different rhizobacteria applied from soil and leaf on agronomic properties in sugar beet (Beta vulgaris L.)
  1. Tez No: 842591
  2. Yazar: AKİF BAĞYETİŞTİREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİZ ŞATANA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Rizobakteri, Bacillius, Şeker Pancarı, Verim, Kalite, Rhizobacteria, Bacillius, Sugar Beet, Yield, Quality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Bitkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırma, 2022 yılı Kayseri iklim koşullarında farklı rizobakterilerin, topraktan ve yapraktan uygulamalarının şeker pancarında (Beta vulgaris L.) agronomik özelliklere olan etkisini gözlemlemek için yürütülmüştür. Deneme kurulumu 2022 yılı 20 Mayıs tarihinde Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi deneme tarlalarında yapılmıştır. Denemede taban gübresi kullanılmamıştır. Araştırmada Bakteri 1 (B1: Bacillus mobilis), Bakteri 2 (B2: Bacillus aryabhattau), Bakteri 3 (B3: Bacillus altitudinis) bakterileri kullanılmıştır. Bakteri uygulaması dekara 300ml/da olarak topraktan ve bitki 8-10 yaprak döneminde iken yapraktan püskürtme yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda topraktan ve yapraktan yapılan bakteri uygulamalarında rizobakterilerin şeker pancarının agronomik özellikler üzerindeki etkileri gözlemlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen en yüksek değerler, pancar depo kök verimi T×B1 (1851kg/da), şeker veriminde Y×B3 (1983kg/da), şeker varlığı T×B1 (%22.28), kuru madde oranı Y×B3 (%1.502), kül değeri Y×B2 (0.0346g/100S), alfa amino azot oranı T×B2 (%0.540), sodyum oranı T×B2 (%0.6167) ve potasyum oranı ise Y×B1(%4.76) uygulmalarında görümüştür. Elde edilen bulgulara göre; depo kök verimi ve şeker verimi için Bacillus altitudinis (B3) bakterisini topraktan uygulanması, Bacillus aryabhattau (B2) bakterisini yapraktan uygulanması en iyi sonuçları vermiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to observe the effects of soil and foliar applications of different rhizobacteria on the agronomic characteristics of sugar beet (Beta vulgaris L.) under the climate conditions of Kayseri in 2022. The trial installation was carried out on May 20, 2022, in the trial fields of Erciyes University Agricultural Research and Application Center. No base fertilizer was used in the experiment. Bacteria 1 (B1: Bacillus mobilis), Bacteria 2 (B2: Bacillus aryabhattau), Bacteria 3 (B3: Bacillus altitudinis) bacteria were used in the research. Bacteria application was carried out through the soil at 300ml/da per decare and by foliar spraying method when the plant was at the 8-10 leaf stage. As a result of the research, the effects of rhizobacteria on the agronomic characteristics of sugar beet were observed in bacterial applications made from soil and leaves. The highest values obtained as a result of the research are beet storage root yield T×B1 (1851kg/da), sugar yield Y×B3 (1983kg/da), sugar presence T×B1 (22.28%), dry matter rate Y×B3 (% 1.502), ash value Y×B2 (0.0346g/100S), alpha amino nitrogen rate T×B2 (0.540%), sodium rate T×B2 (0.6167%) and potassium rate Y×B1 (4.76%). According to this;,Bacillus altitudinis (B3) bacteria from the soil and Bacillus aryabhattau (B2) bacteria from the leaves gave the best results for beet yield and sugar yield.