Meskun mahalde meydana gelen patlamaların mekanik etkisinin nümerik analizi
Numerical analysis of the mechanical effect of explosions in urban area
  1. Tez No: 842619
  2. Yazar: SEDAT TULUMCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Patlama Direnci, Sayısal Simülasyon, Yakın Patlama, Optimum Tasarım, Explosion Resistance, Numerical Simulation, Near-Field Blast, Optimum Design
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: KBRN-P Savunma Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: EYP ve Patlayıcılarla Mücadele Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Patlamaya dayanıklı malzemeler/yapılar, patlama veya yüksek hızlı darbe yüklerine direnmek için geleneksel olarak ağır ve büyük malzemelerden tasarlanmıştır. Bu durum yalnızca malzeme ve inşaat maliyetlerini artırmaz, bunun yanı sıra koruma sağlayan yapılardaki operasyonel verimleri de azaltır. Bu sorunların çözümü için çok sayıda araştırmacı, patlamalar ve bu patlamaların meydana getirdiği basınç yüklerini bertaraf etmek için yapı tasarımlarında dayanıklı malzemeler ve farklı tasarım formları kullanmaya çalışmışlardır. Bu çalışma, paslanmaz çelik plakaların farklı patlayıcı tipleri karşısında dayanımını göstermektedir. Sonlu elemanlar metodu yazılımı olan Ls-Dyna kullanılarak, patlama yükleme direnci kapasitesi ve deplasman miktarları sayısal olarak incelenmiştir. Sayısal modeli kalibre etmek için literatürde deneysel çalışması yapılmış bir panel de modellenmiştir. Sonuçlar, mevcut sayısal ve test verileriyle karşılaştırıldığında aralarında yüksek oranda uyum sağlanmıştır. Kalibre edilmiş sayısal model, farklı kalınlıklarda paneller kullanılarak patlama yüküne maruz bırakılmış ve dinamik tepkilerini simüle etmek için kullanılmıştır. Her panelin merkez noktalarından, 5 farklı tip patlayıcı kullanılarak patlama analizi gerçekleştirilmiş ve deplasman değerleri hesaplanarak karşılaştırılmıştır. Patlama yüklerine direnmede panel kalınlıklarının arttırılmasıyla daha iyi performans gösterdiği bulunmuştur. Aynı patlama yükünde 5 farklı tip patlayıcının patlama enerjileri, panellerdeki deformasyon miktarları tespit edilerek patlayıcı kıyaslaması gerçekleştirilmiştir. En güçlü basınç değerleri sırasına göre HXM, PETN, C4, TNT ve ANFO olarak sıralanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Explosion proof materials/structures have traditionally been designed from heavy and bulky materials to resist blast or high velocity impact loads. This not only increases the material and construction costs, but also reduces the operational performance of the protective structures. In order to solve these problems, many researchers have tried to use durable materials and different design forms in building designs to eliminate explosions and the pressure loads caused by these explosions. This study demonstrates the resistance of stainless steel plates against different explosive types. Using the finite element method software Ls-Dyna, the blast loading resistance capacity and displacement amounts were numerically investigated. In order to calibrate the numerical model, a panel that has been experimentally studied in the literature is also modeled. When the results are compared with the available numerical and test data, there is a high agreement between them. The calibrated numerical model was subjected to blast loading using panels of different thicknesses and was used to simulate their dynamic response. Explosion analysis was performed using 5 different types of explosives from the center points of each panel, and the displacement values were calculated and compared. It has been found that it performs better with increasing panel thicknesses in resisting burst loads. Explosion energies of 5 different types of explosives at the same detonation load, deformation amounts on the panels were determined and explosive comparison was made. The strongest pressure values are listed as HXM, PETN, C4, TNT and ANFO.