Transtorasik Ekokariyografi ile ICD'li hastalarda Pulmoner Kapiller Wedge basıncına göre şoklama, dekompansasyon tekrarı ve mortalitenin değerlendirilmesi
Evaluation of shocking, decompensation repetition and mortality in patients with ICD according to Pulmonary Capillary Wedge pressure by Transthoracic Echocardiography
  1. Tez No: 842676
  2. Yazar: GÖKHUN AKKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KARACA, DOÇ. DR. TUNCAY KIRIŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetmezliği, ICD, IVCDi ×ST/SM, mortalite, pulmoner kapiller kama basıncı, transtorasik ekokardiyografi, Heart failure with low ejection fraction, ICD, IVCDi ×ST/SM, mortality, pulmonary capillary wedge pressure, transthoracic echocardiography
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Çalışmamızda düşük sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonuna ve ICD'ye sahip olan kalp yetersizliği hastalarında pulmoner kapiller wedge basıncını (pulmoner kapiller kama basıncı) yansıtan yeni doku-doppler ekokardiyografik parametre ile mortalite, dekompansasyon ile hastaneye başvuru ve şoklama sıklığı arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmaya, 1 Şubat 2021 ile 30 Haziran 2023 tarihleri arasında prospektif olarak kardiyoloji polikliniğine başvuran ya da kardiyoloji servisinde yatışı bulunan DEF-KY(düşük ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetersizliği) ve ICD'si olan 320 hasta alındı. Tüm hastaların demografik ve laboratuar verileri değerlendirildi. Doku Doppler ile, trikuspit anulusun serbest duvar tarafındaki pik sistolik velosite(ST) ve mitral anulusun lateral tarafındaki pik sistolik velosite (SM) hesaplandı ve birbirine oranlandı (ST/SM). Inferior vena cava çapı inspiryumda iken ölçüldü (IVCDi). Bulduğumuz bu iki değer çarpılarak IVCDi×(ST/SM) formülü elde edilmiş oldu. Hastalar IVCDi×(ST/SM) için 17 değerine göre 2 gruba ayrıldı. Yüksek olanlar ( > 17, sayı = 144) ve düşük olanlar ( ≤17 , sayı = 176). Çalışmanın birincil sonlanım noktası, tüm nedenlere bağlı mortalite, sekonder sonlanım noktası ise mortalite, uygun şoklama ve dekompansasyon ile hastaneye başvurudan oluşan major kardiyovasküler olaylardı (MACE). Bulgular: Kronik böbrek hastalığı yüksek IVCDi×(ST/SM) değerine sahip hastalarda daha fazla idi (%31 vs %14, p < 0.001). NHYA ≥3 olan hasta sayısı yüksek değere sahip hastalarda daha fazlaydı (%39 vs %15, p < 0.001). Hastaların çalışmaya alındığı zamanda bakılan BNP değerleri yüksek değerli grupta daha fazla idi ( 1378 [538-3380] vs 375 [144.5-833.5], p < 0.001). Yüksek değerli grupta olan hastalarda LVEF değerleri daha düşüktü ( 24.3 ± 5.3 % vs 27.6 ± 5.0, p < 0.001). Uzun dönem mortalite, yüksek IVCDi×(ST/SM) değeri olan hasta grubunda düşük değerli olanlara kıyasla daha fazla idi ( %44 vs %15 , p < 0.001). Major kardiyovasküler olay sıklığı yüksek IVCDi×(ST/SM) değerine sahip hastalarda daha fazlaydı (%71 vs %30, p < 0.001). Çok değişkenli analizde IVCDi ×ST/SM , mortalitenin bağımsız öngördürücüsüydü (HR: 1.027, 95% güven aralığı:1.009-1.046, p = 0. 003). Benzer şekilde IVCDi ×ST/SM sekonder sonlanım noktası ile bağımsız ve pozitif olarak koreleydi (HR: 1.018, 95% güven aralığı: 1.004-1.032, p = 0.013). IVCDi ×ST/SM'nin mortaliteyi öngörmedeki değeri; LVEF, E/Ea ve SPAB'a göre daha iyiydi ( AUCs: IVCDi ×ST/SM vs E/Ea: 0.706 vs 0.618, fark p = 0.023; IVCDi ×ST/SM vs SPAB:0.706 vs 0.620, p = 0.043; IVCDi ×ST/SM vs LVEF: 0.706 vs 0.620, p = 0.036 ). Ayrıca; IVCDi ×ST/SM'nin sekonder birleşim sonlanım noktasını; LVEF, E/Ea ve SPAB'a kıyasla daha iyi öngördürmüştü ( AUCs: IVCDi ×ST/SM vs E/Ea: 0.735 vs 0.618, fark p = 0.001; IVCDi ×ST/SM vs SPAB:0.735 vs 0.664, p = 0.048; IVCDi ×ST/SM vs LVEF: 0.735 vs 0.627, p = 0.003 ). Sonuç: DEF-KY'li ve ICD'si olan hastalarda; yeni doku-doppler ekokardiyografik parametre olan IVCDi ×ST/SM değerinin primer ve sekonder sonlanım noktaları için bağımsız öngördürücü bir özelliğe sahip olduğunu gösterdik. Bu hasta grubunda IVCDi ×ST/SM; yüksek riskli hastaların belirlenmesinde ve bu hastaların tedavi yönetiminde yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to research whether there is a correlation between pulmonary capillary wedge pressure measured with a new tissue Doppler echocardiographic parameter and mortality, decompensation, and shock in patients with heart failure having low left ventricular ejection fraction and an implantable cardioverter-defibrillator (ICD). Method: 320 patients with low ejection fraction heart failure and ICD who were prospectively admitted to the cardiology outpatient clinic or hospitalized in the cardiology service between 1 February 2021 and 30 June 2023 were included in the study. The demographic and laboratory data of all patients were evaluated. Using tissue Doppler, the peak systolic velocity (ST) on the free wall side of the tricuspid annulus and the peak systolic velocity (SM) on the lateral side of the mitral annulus were calculated and then ratioed to each other (ST/SM). The inferior vena cava diameter was measured during inspiration (IVCDi). By multiplying these two values, the formula IVCDi × (ST/SM) was obtained. Patients were divided into two groups based on the value of IVCDi × (ST/SM) being 17. Those with values greater than 17 formed the high group (n = 144), while those with values less than or equal to 17 constituted the low group (n = 176). The primary endpoint of the study was all-cause mortality, and the secondary endpoint comprised major adverse cardiovascular events (MACE), including mortality, appropriate shocks, and hospitalization due to decompensation. Results: Chronic kidney disease was more common in patients with high IVCDi×(ST/SM) values (31% vs 14%, p < 0.001). The number of patients with NHYA ≥3 was higher in patients with high values (39% vs 15%, p < 0.001). BNP values measured at the time the patients were included in the study were higher in the high value group (1378 [538-3380] vs 375 [144.5-833.5], p < 0.001). LVEF values were lower in patients in the high value group (24.3 ± 5.3% vs 27.6 ± 5.0, p < 0.001). Long-term mortality was higher in the patient group with high IVCDi×(ST/SM) values compared to those with low values (44% vs 15%, p < 0.001). The frequency of major cardiovascular events was higher in patients with high IVCDi×(ST/SM) values (71% vs 30%, p < 0.001). In the multivariate analysis, IVCDi × ST/SM was an independent predictor of mortality (HR: 1.027, 95% confidence interval: 1.009-1.046, p = 0.003). Similarly, IVCDi × ST/SM was independently and positively correlated with the secondary endpoint (HR: 1.018, 95% confidence interval: 1.004-1.032, p = 0.013). The predictive value of IVCDi × ST/SM for mortality was superior to LVEF, E/Ea, and SPAB (AUCs: IVCDi × ST/SM vs E/Ea: 0.706 vs 0.618, significant difference p = 0.023; IVCDi × ST/SM vs SPAB: 0.706 vs 0.620, p = 0.043; IVCDi × ST/SM vs LVEF: 0.706 vs 0.620, p = 0.036). Additionally, IVCDi × ST/SM better predicted the secondary composite endpoint compared to LVEF, E/Ea, and SPAB (AUCs: IVCDi × ST/SM vs E/Ea: 0.735 vs 0.618, significant difference p = 0.001; IVCDi × ST/SM vs SPAB: 0.735 vs 0.664, p = 0.048; IVCDi × ST/SM vs LVEF: 0.735 vs 0.627, p = 0.003). Conclusion: In patients with low ejection fraction and an ICD, we demonstrated that the novel tissue Doppler echocardiographic parameter, IVCDi × ST/SM, has independent predictive value for both primary and secondary endpoints. In this patient group, IVCDi × ST/SM may assist in identifying high-risk patients and contribute to the management of their treatment.