Pnömoperitonyumun QT intervaline etkisinin diabetik ve nondiabetik hastalarda karşılaştırılması
Comparison of the effect of pneumoperitoneum on QT interval in diabetic and nondiabetic patients
- Tez No: 842688
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN UZMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: laparoskopik kolesistektomi, QT intervali, QTc, pnömoperitonyum, diabet, laparoscopic cholecystectomy, QT interval, QTc, pneumoperitoneum, diabetes
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Günümüzde laparoskopik cerrahi hastane yatış süresinin kısa olması, kesi bölgesinin laparotomiye göre küçük olması, postoperatif ağrının daha az olması gibi nedenlerle açık cerrahiye tercih edilir hale gelmiştir. Laparoskopik cerrahiler esnasında gaz insüflasyonu neticesinde oluşturulan pnömoperitonyum mekanik ve metabolik mekanizmalar ile hemodinamik instabilite oluşturmaktadır. Diabetik hastalar cerrahi geçirecek hastalar arasında önemli yere sahip olup, diabet komplikasyonları çeşitli mekanizmalar ile anestezi altında hemodinamik instabilitelere neden olabilmektedir. QT intervalindeki uzamaların ise çeşitli aritmilere yol açabileceği bilinmektedir. Biz çalışmamızda, diabetik ve nondiabetik hasta gruplarındaki QT intervaline pnömoperitonyumun etkisini görmeyi hedefledik. Gereç ve yöntem: Elektif laparoskopik kolesistektomi geçirecek ve genel anestezi alacak,18–65 yaş arası, ASA I-II-III, 24 diabetik ve 24 nondiabetik, toplam 48 hastanın indüksiyon öncesinden, ekstübasyon sonrasına kadar, noninvaziv kan basıncı, kalp hızı, solunum hızı, EtCO2, SpO2, QT, QTc ve QTd değerleri ile pnömoperitonyum ve pozisyon başlangıç bitiş zamanları kaydedildi. Bulgular: Diabetik hasta grubunda, entübasyon ve pnömoperitonyum sonrası, nondiabetik hastalarda ise pnömoperitonyum sonrası bakılan tüm ölümlerde QT değerlerinde, indüksiyon öncesi değerlere anlamlı artış görüldü. QTc değeri diabetik grupta indüksiyon sonrasından, nondiabetik grupta ise entübasyon sonrasından itibaren tüm ölçümlerde anlamlı derecede uzundu. Gruplar arası kıyaslama yapıldığında, QT ve QTc değerleri arasında anlamlı fark bulunamadı. Sonuç: Pnömoperitonyumun her iki hasta grubunda QT ve QTc değerlerini artırdığı görüldü. Diabetiklerde anestezi indüksiyonunu takiben değerlerde artış kaydedildi.
Özet (Çeviri)
Background: Nowadays, laparoscopic surgery has become preferred over open surgery due to reasons such as shorter hospital stay, smaller incision area compared to laparotomy, and less postoperative pain. Pneumoperitoneum formed as a result of gas insufflation during laparoscopic surgeries creates hemodynamic instability through mechanical and metabolic mechanisms. Diabetic patients have an important place among patients who will undergo surgery, and complications of diabetes can cause hemodynamic instability under anesthesia through various mechanisms. Materials and methods: A total of 48 patients, aged 18–65 years, ASA I-II-III, 24 diabetic and 24 non-diabetic, who would undergo elective laparoscopic cholecystectomy and receive general anesthesia, were evaluated using non-invasive blood pressure, heart rate, and blood pressure measurements from pre-induction to post-extubation, respiratory rate, EtCO2, SpO2, QT, QTc and QTd values, and pneumoperitoneum and position start-end times were recorded. Results: There was a significant increase in QT values compared to pre-induction values in all measurements taken after intubation and pneumoperitoneum in the diabetic patient group, and after pneumoperitoneum in the non-diabetic patients. QTc value was significantly longer in all measurements in the diabetic group after induction and in the nondiabetic group after intubation. When compared between groups, no significant difference was found between QT and QTc values.