Beyaz çürükçül fungusların boyar maddelerinin gideriminde kullanımının araştırılması
- Tez No: 84274
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZFER YEŞİLADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Orange H, Boya, Renk giderimi, Optimizasyon, Tutuklama, Beyaz çürükçül funguslar, Coriolus versicolor, Funalia trogii, Orange II, Dye, Decolorization, Optimization, Immobilization, White rot fungi, Coriolus versicolor, Funalia versicolor. m
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Renk atık suda dikkat edilmesi gereken ilk ve en önemli kontamine edicidir. Su ve toprak ortamına verilmeden önce mutlak giderilmelidir. Atık sudan rengin giderimi çözünmüş renksiz organik maddelerin gideriminden daha fazla önemlidir. Çünkü suda çok az miktarda bile boya bulunması rengi arttırır ve nehirlerin, göllerin ve diğer su kaynaklarının ışık geçirgenliğini ve gazların çözünürlüğünü etkiler. Bu çalışmada Orange IT nin renk giderimini etkileyen parametreler Coriolus versicolor ve Funalia trogii için optimize edilmiştir. Ayrıca tutuklamanın renk giderimi üzerine etkisi de araştırılmıştır. pH, çalkalama, ekim miktarı, sıcaklık, boya konsantrasyonu ve ortamdaki azot ve karbon miktarının renk giderimi için önemli olduğu bulunmuştur. Tutuklanmış funguslarlada yüksek renk giderim verimi elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
HI SUMMARY Color is the first and main contaminant to be recognized in wastewater and has to be removed before discharging in to waterbodies or land. The removal of the color from wastewater is more important than the removal of the soluble colorless organic substances. Because, the presence of very small amounts of dyes in water is highly visible and affects water transparancy, gas solubility in lakes, rivers and waterbodies. In this study the paremeters affecting the decolorization of Orange II by Coriolus versicolor and Funalia trogii was optimized. The effect on immobilization of decolorization was also investigated agitation, pH, inoculum size, temperature, concentration of dye and the amount of nitrogen and carbon in the medium were all found to be significant factors for decolorization. Highly decolorization yields were also obtained by immobilized fungi.