Hepatit B ve Hepatit C enfeksiyonlarının Behçet hastalığının seyri üzerindeki etkisi
- Tez No: 842805
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY KINIKLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, İç Hastalıkları, Rheumatology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, hepatit B, hepatit C, Behcet's disease, hepatitis B, hepatitis C
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş: Behçet hastalığı (BH) oral ülser, genital ülser ve üveitten oluşan üç bulgunun yanında eklemlerde, deride, damarlarda ve diğer organlarda tutulum yapabilen kronik vaskülitik karakterde bir hastalıktır. Hala etyolojisi tam olarak aydınlatılamayan kronik, relapslar, ataklar ve remisyonlarla giden bir hastalıktır. BH 'da etyolojide ve klinik tutulumlarda hepatit B virüsü (HBV) ve hepatit C virüsü (HCV) enfeksiyonlarının etkisinin olabileceğini düşünerek bu çalışmayı tasarladık. Yöntem: Ekim 2017 ile Ekim 2022 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı / Romatoloji Bilim Dalı Multidisipliner Behçet Polikliniğine başvuran ve hepatit serolojisine yönelik test gönderilen 145 hasta retrospektif olarak analiz edilerek çalışmamıza dahil edildi. Bulgular: Çalışmamıza dahil olan hastalardan 4 tanesinde HBsAg pozitif ve kronik hepatit B enfeksiyonu mevcuttur. 24 hastada anti-HBc pozitif olup HBV ile karşılaşıldığını göstermektedir. Çalışmanın alt grup analizleri yapıldığında anti-HBc negatif grupta 121 hasta ve anti-HBc pozitif grupta 24 hasta saptanmıştır. Bu iki grubun BH klinik tutulum şekilleri karşılaştırıldığında anti-Hbc pozitif grupta genital ülser sıklığı, göz tutulumu oranı ve vasküler tutulum durumunda PTE sıklığının anti-HBc negatif gruba göre istatistiksel olarak anlamlı olmasa dahi oransal olarak daha fazla olduğu görülmektedir. Çalışmamızda çıkan sonuçlarda HBsAg pozitifliğinin 4 hasta (%2,7)ile sınırlı kalması istatistiksel anlamlılık ve güvenilirlik düzeyi düşürmekle birlikte toplumumuzdaki kronik hepatit B prevalansı ile benzer bir orana sahiptir. Bizim çalışmamızda ele alınan hastaların hepatit B serolojisini değerlendirirken diğer çalışmalardan farklı olarak bu hastaların klinik tutulumu ve Behçet için kullandığı ilaçlar da göz önüne alınarak bir değerlendirme yapılmış olması çalışmamızı değerli kılan etkenlerden birisidir. Çalışmadaki 145 hastadan sadece 1 tanesinde anti-HCV pozitifliği görülmüş olup hepatit C enfeksiyonu ile Behçet hastalığı arasında bir ilişki bulunmadığını bize göstermiştir Sonuç: HCV enfeksiyonunun BH ile ilişkisi gösterilememiştir. Hepatit B enfeksiyonunun Behçet hastalığının etyopatogenezi ve klinik tutulumları arasında istatistiki olarak anlamlı ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Behçet's disease (BD) is a chronic vasculitic disease that can involve the joints, skin, vessels and other organs, in addition to three findings consisting of oral ulcer, genital ulcer and uveitis. It is chronic, the etiology of which is still not fully elucidated. It is a disease that progresses with relapses, attacks and remissions. We designed this study considering that hepatitis B virus (HBV) and hepatitis C virus (HCV) infections may have an effect on etiology and clinical involvement in BD. Method: Between October 2017 and October 2022, 145 patients who applied to the Multidisciplinary Behçet Polyclinic of Ankara University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine / Department of Rheumatology and were tested for hepatitis serology were retrospectively analyzed and included in our study. Results: Four of the patients included in our study were HbsAg positive and had chronic hepatitis B infection. Anti-HBc is positive in 24 patients, showing that they have encountered HBV. Subgroup analyzes of the study revealed 121 patients in the anti-HBc negative group and 24 patients in the anti-HBc positive group. When the clinical involvement of these two groups is compared, it is seen that the frequency of genital ulcers, the rate of eye involvement and the frequency of PTE in the case of vascular involvement in the anti-HBc positive group are proportionally higher than in the anti-HBc negative group, even if it is not statistically significant. In the results of our study, the fact that HBsAg positivity was limited to 4 patients (2.7%) reduced the level of statistical significance and reliability, but it has a similar rate to the prevalence of chronic hepatitis B in our society. While evaluating the hepatitis B serology of the patients in our study, one of the factors that makes our study valuable is that, unlike other studies, an evaluation was made by considering the clinical involvement of these patients and the drugs they used for Behçet's. Anti-HCV positivity was observed in only 1 of 145 patients in the study, showing us that there is no relationship between hepatitis C infection and Behçet's disease. Conclusion: The relationship between HCV infection and BD has not been demonstrated. No statistically significant relationship was found between the etiopathogenesis of hepatitis B infection and the clinical involvement of Behçet's disease.