C.Ü. Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne son on yılda başvuran hemodiyaliz hastalarının Hepatit B ve Hepatit C seroprevalansları
Seroprevalans of Hepatit B and Hepatit C in Hemodialysis patients who admitted to Cumhuriyet University Research and Application Hospital during the last ten years
- Tez No: 336746
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ZAHİR BAKICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz Hastaları, Hepatit B, Hepatit C, Seroprevalans, Hemodialysis patients, Hepatitis B, Hepatitis C, Seroprevalance
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Hepatit B ve Hepatit C enfeksiyonları günümüzün önemli sağlık sorunlarındandır.Hemodiyaliz hastalarının, sık aralıklarla ve uzun süreli olarak hastanede yatma, invazivgirişimlerin çokluğu ve bağışıklık mekanizmalarındaki düşüklük nedeniyle buenfeksiyonlarla karşılaşma riskleri daha fazladır. Ancak son zamanlarda enfeksiyonkontrol önlemlerinin etkin olması, uygun aşılama çalışmaları, her gün gelişen tedaviteknikleri sayesinde kan ve kan ürünlerine olan ihtiyacın; buna bağlı olarak da invazivgirişim ve hastanede yatışların azalması ile genel olarak dünyada ve ülkemizde HBV veHCV enfeksiyonu sıklığında düşüş olduğu gözlenmektedir.Bu çalışmada, Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesine son on yıldabaşvuran hastaların Hepatit B ve C seroprevalanslarının bulunması amaçlandı.Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesinde 01.01.2002-31.12.2011 tarihleri arasındahemodiyaliz tedavisi almış 3023 hastanın kayıtları retrospektif olarak incelendi.Hastaların 1696' sı erkek, 1327' si kadındı. HBsAg pozitifliği olan hasta sayısı 107 (%3,5 ), Anti-HCV pozitifliği olan hasta sayısı 154 ( % 5,1 ), her iki hepatit belirleyicisininbirlikte görüldüğü hasta sayısı ise 5 (% 0,2) olarak bulundu. HBV ve HCVenfeksiyonuna sahip hastalar; yaş, cinsiyet, böbrek yetmezliği nedeni ve yerleşim yerikriterlerine göre gruplandırıldı. Çıkan sonuçlar SPSS 15 paket programında ki-kare testikullanılarak değerlendirildi. Sonuç olarak kadınlarda hepatit C, erkeklerde hepatit B;KBY olanlarda Hepatit C, ABY olanlarda Hepatit B; şehir merkezinde yaşayanlardahepatit C, şehir merkezi dışında yaşayanlarda hepatit B enfeksiyonlarının önemli derecede daha sık görüldüğü ve istatistiksel anlamlılığı olmamakla birlikte 60- 69 yaşaralığında hepatitler açısından yığılma olduğu saptandı.Çalışmamızda hepatit B ve C seroprevalansı Türkiye ortalamasının altında, birçokAvrupa ülkesinin ortalamasına ise yakın bulunmuştur. Çıkan sonuçlar; etkin enfeksiyonkontrol önlemleri, uygun aşılama çalışmaları ve yakın hasta takibinin, hepatitenfeksiyonu sıklığını azaltabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Hepatitis B and Hepatitis C infections are significant health problems today. Theexposure risk to this infections is higher for hemodialysis patients due to frequently andlong periods of hospitalization, invasive procedures and deterioration of their immunesystem. However, the frequency of HBV and HCV infection declines overall in theworld and our country due to recent effective infection control measures, appropriateimmunization activities and advanced treatment techniques, which decreased the needfor blood and blood products, invasive procedures and hospitalization time. Our aim in this study was to detect the Hepatitis B and C seroprevalances in thepatients who admitted to Cumhuriyet University Hospital Hemodialysis Unit in the lastdecade. The medical records of 3023 patients who received hemodialysis treatment inCumhuriyet University Hospital Hemodialysis Unit between 01.01.2002-31.12.2011were retrospectively reviewed. 1696 patients were male and 1327 were female. Thenumber of patients with positive HBsAg is 107 (3.5%), anti-HCV 154 (5.1%) and 5(0.2%) patients have HBsAg and anti-HCV poztivity together. Patients with HBV andHCV infections were classified according to their age, sex, cause of renal failure andplace of residence criteria. Statistical Package for the Social Sciences 15 program wasused to evaluate the results and chi-square was the test used. As a result, hepatitis Cwas higher in womens, chronic renal failures and among the patients who lives in thecity center. Whereas hepatitis B was found higher in mens, acute renal failure patientsand among those who lives in rural area. İnspite of the fact that there wasn?t anystatistical significancy, most of the patients were between 60-69 age group. Hepatitis B and C seroprevalances in our study was lower then our national rate andclose to the rates of many European countries. İn conclusion we determined thateffective infection controls, appropriate immunization and close follow of the patientsdecreases the Hepatitis infection rate.