Bıonator ve twın block apareylerinin profil estetiğine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of bionator and twin block appliances on profile a esthetic
  1. Tez No: 842806
  2. Yazar: ECEM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PAMİR MERİÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: estetik algı, mandibular retrognati, hareketli fonksiyonel aparey, bionator, twin block, aesthetic perception, mandibular retrognathia, removable functional appliance, bionator, twin block
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı Bionator ve Twin block apareylerinin dişsel, iskeletsel ve yumuşak doku üzerine meydana getirdikleri değişimi ve bu apareylerin profil çekiciliğine etkilerini karşılaştırmaktır. Çalışmada, 11-15 yaş aralığında, el bilek radyografisine göre MP3 cap döneminde, Bionator ve Twin block apareyleri ile fonksiyonel ortopedik tedavi görmüş 48 bireyin tedavi öncesi ve sonrası dönemde alınan lateral sefalometrik kayıtları kullanıldı. Her iki aparey grubu 24 bireyden oluşturuldu. Dişsel, iskeletsel ve yumuşak doku ölçümleri Dolphin Imaging bilgisayar yazılımı kullanılarak gerçekleştirildi. Bionator ve Twin block gruplarının profillerinde meydana gelen değişimlerin değerlendirilebilmesi amacıyla alınan tedavi öncesi ve sonrası lateral sefalometrik radyografilerden oluşturulan profil siluet çizimleri, diş hekimleri, ortodontistler, heykeltıraşlar ve meslek dışı bireylerden oluşan 120 birey tarafından profil çekiciliği açısından VAS skalasında değerlendirildi. Gruplar arası normal dağılıma uyan verilerin karşılaştırılmasında bağımsız örneklem-t testi, normal dağılmayan verilerin karşılaştırılmasında Mann Whitney U Testi kullanıldı. Her iki aparey grubunun dişsel, iskeletsel, yumuşak doku etkilerinin benzer olduğu, SN-GoMe parametresindeki artışın Bionator grubunda daha fazla olduğu, Twin block grubunda overjet miktarındaki azalmanın Bionator grubuna kıyasla daha fazla olduğu belirlendi. Her iki aparey grubunda değerlendirici gruplar tedavi sonu profilleri daha çekici buldu. En yüksek puanlamayı veren, değişim algısı en yüksek grup Ortodontistler olarak bulunmuştur. Tedaviye bağlı değişimi en küçük aralıkta puanlayan meslek grubu ise heykeltıraşlar olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the changes that Bionator and Twin block appliances cause on dental, skeletal and soft tissue and the effects of these appliances on profile attractiveness. In the study, digital archive records of lateral cephalometric radiography taken before and after treatment of 48 individuals aged 11-15 years who received functional orthopedic treatment with Bionator and Twin block appliances in the MP3 cap period according to wrist radiography were used. Both appliance groups consisted of 24 individuals. Dental, skeletal and soft tissue measurements were performed using Dolphin Imaging computer software. In order to evaluate the changes in the profiles of the Bionator and Twin block groups, profile silhouette drawings created from lateral cephalometric radiographs taken before and after treatment were evaluated on the VAS scale in terms of profile attractiveness by dentists, orthodontists, sculptors and 120 lay people Independent sample-t test was used to compare data with normal distribution between groups, and Mann Whitney U Test was used to compare data that was not normally distributed. It was determined that the dental, skeletal and soft tissue effects of both appliance groups were similar, the increase in the SN-GoMe parameter was greater in the Bionator group compared to the Twin block, and the decrease in the amount of overjet in the Twin block group was greater than in the Bionator group. In both appliance groups, the evaluator groups found the end-of-treatment profiles more attractive. Orthodontists were found to be the group that gave the highest scores and had the highest perception of change. The professional group that scored the treatment-related change in the smallest range was found to be sculptors.