Ankara ilindeki aile ve dini rehberlik bürolarına yapılan başvurularda öne çıkan temel problemlerin yetişkin din eğitimi açısından incelenmesi
Evaluation of basic problems in inquiries made to family and religious offices in Ankara province in terms of adult religious education
- Tez No: 667665
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REMZİYE EGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Yetişkin Din Eğitimi, Dini Rehberlik, Aile Bürosu, Problemler, Adult Religious Education, Religious Guidance, Family Office, Problems
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Son yıllarda teknolojik gelişmelere paralel olarak sosyal hayatta hızlı bir değişim söz konusudur. Tüm bu değişimlerden dinamik bir yapıya sahip olan dini hayat da etkilenmiştir. Bireylerin karşılaştıkları yeni durumlarla ilgili dini bilgileri ve yorumları öğrenme ihtiyacı belirmiştir. Yetişkinlerin bu ihtiyaçlarını gidermek için başvurdukları kaynaklar önceki yıllarla kıyaslandığında oldukça çeşitlenmiştir. Cami kürsülerinden ve yazılı kaynaklardan ulaşılan bilgilere televizyon ve internetle ulaşılan bilgiler de eklenmiştir. Kaynakların çeşitliliği bilginin içeriğine de yansımış önceleri bilimsel çevrelerde konuşulan problemler halka açık platformlarda yer almaya başlamıştır. Bu durum bilgi kaynaklarının güvenirliğini sorgulanır hale getirmiş, dini rehberliğe olan ihtiyacı artırmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) İslâm dininin inanç, ibadet ve ahlâk esasları ile ilgili işlerini yürütme, ibadet yerlerini yönetme görevi yanında din konusunda toplumu aydınlatma sorumluluğu da olan bir kurumdur. Başkanlık bu sorumluluk gereği beliren ihtiyaçları dikkate alarak son yirmi yıldır yetişkin din eğitimi faaliyetlerini çeşitlendirmiştir. Bu süreçte din eğitimi etkinlikleri cami dışına da taşınmış, dini rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmesi yönünde çalışmalar yapılmıştır. Aile ve Dini Rehberlik Büroları (ADRB) bu gelişmelerin sonucu olarak ailede yaşanılan problemlere çözüm üretme amacıyla kurulmuştur. Bürolar bir yandan aileye yönelik eğitim faaliyetleri gerçekleştirirken diğer yandan dini rehberlik hizmeti de vermektedir Bu hizmet gereği bürolara çok sayıda başvurular yapılmaktadır. Danışanların bir bölümü dini sorularına cevap ararken bir bölümü dini rehberliğe ihtiyaç duydukları için büroları ziyaret etmektedir. Bürolara iletilen sorular kaydedilmekte ve elektronik ortamda saklanmaktadır. Bu çalışmanın temel problemi bürolara müracaat eden bireylerin başvurularındaki en önemli problemlerin neler olduğu, bu sorunların çözümü için hangi eğitim faaliyetlerinin yapıldığı ve bu faaliyetlerin ihtiyacı ne kadar karşıladığı sorularına cevap aramaktır. Bu çalışmanın amacı ADRB'lere iletilen sorulara yansıyan temel problemlerin yoğunlaştığı konuları tespit etmek ve bu konuların çözümüne yönelik yapılacak bilimsel çalışmalara katkı sağlamaktır. DİB'nın gerçekleştireceği yetişkin din eğitimlerinin ihtiyacı cevap verici mahiyette olmasına katkı sunmak da amaçlar arasındadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış, ADRB'e yapılan başvurular ve DİB'nın yıllık raporları doküman inceleme yöntemi ile incelenmiş ve veriler betimsel yöntemle değerlendirilmiştir. 2018 yılında 1'i Ankara il Müftülüğünde 17'si ilçelerde olmak üzere 18 ADRB faaliyet yürütmektedir. Bürolara 1 Ocak 2018-31 Aralık 2018 tarihleri arasında 1770 başvuru yapılmıştır. Birbirinin tekrarı olan sorular, sayısal veriler elde edilmek için kullanılmış fakat içerikleri yönüyle incelenmemiştir. 1432 karteks doküman inceleme yöntemiyle ele alınmıştır. Tekrarlardan kaçınmak amacıyla çalışmada ana ve alt konulara örnek olabilecek 145 soruya yer verilmiştir. Yapılan incelemede dini bilgi ve rehberliğe en çok ihtiyaç duyulan konunun“Evlilik, Nikah, Boşanma”olduğu ve soruların çok önemli bir bölümünün kadınlar tarafından bürolara yöneltildiği belirlenmiştir. DİB'nın özellikle son yirmi yıldır yetişkin eğitimi hizmetlerini ihtiyaçlar doğrultusunda çeşitlendirdiği, farklı kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yürüttüğü gözlenmiştir. Bu eğitimleri gerçekleştiren personelin yetişkin din eğitimi ve dini rehberlik konularında yeterli eğitimi almaları gerekliliği belirlenmiş ve bu yönde önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, there has been a rapid change in social life in parallel with technological developments. Religious life, which has a dynamic structure, has also been affected by all these changes. The need to learn religious information and interpretations about new situations that individuals encounter has emerged. To meet these needs, individuals resorted to resources varied as compared to previous years. Information available on television and the internet was added to the information obtained from mosque pulpits and authoritative written sources. The diversity of sources has also affected the content of the information. Discussions previously carried out in scientific circles started to take place in public platforms. This situation made the reliability of information sources questionable and increased the need for religious guidance. The Presidency of Religious Affairs (PRA) is an institution that has the responsibility of enlightening the society on religion as well as conducting the Islamic affairs regarding the principles of belief, worship, and moral principles, and managing places of worship. Because of this responsibility, the Presidency has diversified its adult religious education activities for the last twenty years, considering the emerging needs. During this period, religious education activities were carried outside the mosque, and efforts were made to provide religious guidance and counseling. One of these developments was the establishment of the Family and Religious Counseling Offices (FRCO) to suggest solutions to the problems experienced in the family. While the offices carry out educational activities for the family, they also provide religious guidance services. A large number of inquiries are made to the offices for religious guidance services. While some individuals seek answers to their religious questions, some visit the offices because they need religious guidance. Questions submitted to the offices are recorded and stored electronically. The subject of this study is to find out the problems faced by individuals in their inquiries to the FRCO, major issues raised in these inquiries, training activities that are carried out to solve any issues, and the degree to which these training activities meet the needs. The goal of this study is to identify the main issues in the inquiries submitted to the FRCO, and to contribute to the scientific studies to be carried out to solve these issues. This study also aims to contribute to the adult religious education carried out by the Directorate of Religious Affairs to be responsive to the needs of the public. The study uses the qualitative research method. Inquiries made to the FRCO and the annual reports of PRA were analyzed with the document review method and the data were evaluated with a descriptive method. In 2018, there are eighteen FRCO operating in the Ankara province, one in Ankara city center, and others operating in districts. 1770 inquiries were made to the offices between January 1st, 2018 and December 31st, 2018. Repetitive questions were used to obtain numerical data, but their contents were not examined. 1432 cards are handled by document review method. To avoid repetitions, 145 questions were included in the study to provide examples for main and sub-topics. In the study, we observed that“Marital Relations, Marriage Contract, Divorce”is the topic that needed religious information and guidance the most and that most of the inquiries made by women. It has also been observed that the PRA has diversified its adult education services in line with the needs and has been conducting joint studies with different institutions and organizations for the last two decades. The need for the personnel providing religious guidance to get adequate training in adult religious education and religious guidance is identified, and recommendations were made in this direction.