Ortognatik cerrahi hastalarının sosyal görünüş kaygı düzeyleri,belirsizliğe tahammülsüzlük, hasta tükenmişliği, psikolojik uyumları ve yaşam kalitelerinin kesitsel olarak karşılaştırılması
Cross-sectional comparison of social appearance anxiety levels, intolerance of uncertainty, patient burnout, psychological adaptation and quality of life of orthognathic surgery patients
  1. Tez No: 842901
  2. Yazar: ÇAĞLA İMANCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURHAN BAYINDIR DURNA, PROF. DR. İSMAİL SEÇER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ortognatik cerrahi, sosyal görünüş kaygısı, belirsizliğe tahammülsüzlük, hasta tükenmişliği, psikolojik uyum, yaşam kalitesi, Orthognathic surgery, social appearance anxiety, intolerance of uncertainty, patient burnout, psychological adjustment, quality of life
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Amaç: Ortognatik cerrahi tedavi sürecinin farklı aşamalarında olan hastaların sosyal görünüş kaygıları, belirsizliğe tahammülsüzlük düzeyleri, tükenmişlik durumları, psikolojik uyumları ve yaşam kalitelerinin çeşitli değişkenlere göre değerlendirilmesi ve bu parametreler arasındaki doğrudan ve dolaylı ilişkilerin belirlenmesi. Materyal ve Metot: Çalışma materyalini dentofasiyal deformitelerinin değerlendirilmesi ve tedavisi için başvuran 74 hasta (Grup 1), ortognatik cerrahi öncesi ortodontik tedavi aşamasında olan 143 hasta (Grup 2) ve ortognatik cerrahi tedavi görmüş 71 hasta (Grup 3) olmak üzere toplam 288 hastaya uygulanan anketlerden elde edilen birincil veriler oluşturmaktadır. Tüm gruplara Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği, Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği, Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeği ve Ortognatik Yaşam Kalitesi Anketi uygulanırken, Hasta Tükenmişliği Ölçeği Grup 2 ve Grup 3'e uygulanmıştır. İstatistiksel değerlendirmede elde edilen verileri analiz etmek için bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü ANOVA, çoklu karşılaştırma testlerinden Tukey testi ve kurgulanan modellerin test edilmesinde yapısal eşitlik modellemesi (YEM) analizleri gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Ortognatik cerrahi ile hastaların yaşam kalitesi anlamlı bir şekilde artarken sosyal görünüş kaygıları ve belirsizliğe tahammülsüzlükleri anlamlı olarak azalmıştır. Psikolojik uyumdaki değişim ise istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Uzun süreli tedavi gören hastalarda anksiyete düzeylerinin yükseldiği ve hasta tükenmişliğinin gözlemlendiği belirlenmiştir. YEM analizi sonuçları Grup 1'de belirsizliğe tahammülsüzlük ve psikolojik uyum ile ortognatik yaşam kalitesi arasında sosyal görünüş kaygısının aracı role sahip olduğunu ortaya koymuştur. Grup 2 ve Grup 3'te ise belirsizliğe tahammülsüzlüğün psikolojik uyum ve sosyal görünüş kaygısı üzerinden hasta tükenmişliğini pozitif yönlü olarak etkilediği belirlenmiştir. Bununla birlikte tedavi sürecindeki Grup 2'de ulaşılan yordama katsayıları ve etki büyüklükleri Grup 3'te yer alan hastalara göre anlamlı düzeyde daha yüksektir. Sonuç: Bulgularımız ortognatik cerrahinin fiziksel görünüm üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu, bu etkilerin sosyal görünüş kaygısının azalması ve yaşam kalitesindeki artışla ilişkilendirilebileceğini göstermektedir. Cerrahi öncesi süreçte detaylı bilgilendirme ve rehberlik ile belirsizliklerin azaltılmasının psikososyal uyumu ve yaşam kalitesini olumlu yönde etkileyebileceği unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to evaluate the social appearance anxiety, intolerance of uncertainty, burnout, psychological adaptation and quality of life of the patients at different stages of orthognathic surgery according to various variables and to determine the direct and indirect relationships between these parameters. Material and Methods: The study material consisted of primary data that obtained from surveys answered by 288 patients including 74 patients who presented for evaluation and treatment of their dentofacial deformities (Group 1), 143 patients who were in the orthodontic treatment phase before orthognathic surgery (Group 2), and 71 patients who underwent orthognathic surgery (Group 3). The Social Appearance Anxiety Scale, Intolerance of Uncertainty Scale, Depression, Anxiety and Stress Scale and Orthognathic Life Quality Questionnaire were applied to all groups, but Patient Burnout Scale was applied to only Group 2 and Group 3. In the statistical evaluation, independent sample t-test, one-way ANOVA, Tukey test from multiple comparison tests were used to analyze the data obtained and structural equation modeling (SEM) analyses were performed to test the constructed models. Results: Orthognathic surgery significantly improved patients' quality of life, as social appearance anxiety and intolerance of uncertainty significantly decreased. The change in psychological adaptation was considered statistically insignificant. Patients who were undergoing long-term treatment experienced high anxiety levels and patient burnout was determined. The results of SEM analysis revealed that social appearance anxiety had a mediating role between intolerance of uncertainty and psychological adaptation and orthognathic quality of life in Group 1. In Group 2 and Group 3, it was determined that intolerance of uncertainty positively affected patient burnout through psychological adjustment and social appearance anxiety. However, the prediction coefficients and effect sizes obtained from Group 2 during the treatment process were significantly higher than those from Group 3. Conclusion: Our findings suggest that orthognathic surgery positively affects physical appearance, which may be associated with decreased social appearance anxiety and an increase in quality of life. It should be kept in mind that reducing uncertainties with detailed information and guidance in the preoperative period may positively affect psychosocial adaptation and quality of life.