Özgül öğrenme bozukluğu olan çocukların sakkadik göz hareketleri açısından değerlendirilmesi
Evaluation of children with specific learning disorders in terms of saccadic eye movements
- Tez No: 842949
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN BODUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Özgül Öğrenme Bozukluğu, Sakkadik Göz Hareketleri, Çocuk, Specific Learning Disorder, Saccadic Eye Movement, Child
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Özgül Öğrenme Bozukluğu (ÖÖB), okul çağı çocuklarında okuma, yazma ve matematik alanlarında problemlerle giden akademik başarıyı ve ruhsal sağlığı olumsuz etkileyen bir nörogelişimsel bozukluktur. Gözde bakışın bir nesneden başka bir nesneye kaydırılması sırasında sıçrama şeklinde gerçekleşen ani hareketlere sakkadik göz hareketleri denilmektedir. ÖÖB olan çocukların bazılarında göz hareket anormallikleri ve görsel bilgi işlemede bozukluklar bildirilmiştir. Bu çalışma, ÖÖB tanılı çocuklar ile sağlıklı kontrol grubu çocukların sakkadik göz hareketleri açısından değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada 8-12 yaş aralığında, DSM-5 tanı ölçütlerine göre ÖÖB tanısı alan 40 çocuk deney grubuna ve herhangi bir psikiyatrik tanısı olmayan 40 çocuk sağlıklı kontrol grubuna dahil edilmiştir. Psikiyatrik değerlendirme çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanı tarafından yapılmıştır. Binoküler sakkadik göz hareketleri Videonistagmografi (VNG) cihazının okülomotor alt tipi ile kaydedilmiştir. Her iki grupta sakkad hızı, doğruluğu ve latansı değerlendirilmiştir. Bulgular: Sağlıklı grupla karşılaştırıldığında, ÖÖB grubunda sakkadik hareketlerin latansı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek, sakkadik hareketlerin doğruluğu ve hızı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Sonuç: ÖÖB olan kişilerde bazı okulomotor fonksiyon bozukluklarının olduğu önceki çalışmalarda gösterilmiştir. Bu fonksiyon bozukluklarının ÖÖB'ye ve altında yatan nedenlere ne gibi etkilerinin olduğu halen belirsizliğini korumaktadır. Daha önce yapılmış olan çalışmalarda ÖÖB olan çocuklarda okuma ve görsel arama testleri sırasında uzun süreli sakkadik anormalliklerin ve aşırı fiksasyonun, göz hareketlerinden ve görsel bilgi işlemlemeden sorumlu alanların olgunlaşmamış olmasından kaynaklandığı ve bu olgunlaşmamış alanların görsel bilgi işleme hızını azalttığı ileri sürülmektedir. ÖÖB olan çocukların göz hareketlerinin hassas yapısının uygun okuma becerilerini etkileyebileceğini söyleyebiliriz. Bu ince göz hareketi eksiklikleri, ÖÖB ile ilişkili olabilecek diğer motor koordinasyon bozukluklarının bir semptomunu temsil edebilir. Bunu doğrulamak için büyük örneklemli iyi seçilmiş vakalar üzerinde yapılacak çalışmaların faydalı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Specific Learning Disorder (SLD) is a neurodevelopmental disorder that negatively affects academic achievement and mental development in school-age children with problems in reading, writing and mathematics. The sudden movements that occur in the form of jumps during the shifting of the eye from one object to another are called saccadic eye movements. Eye movement abnormalities and visual information processing disorders have been reported in some of the children with SLD. This study aims to evaluate children with SLD and healthy control group children in terms of saccadic eye movements. Materials and Methods: 40 children aged 8-12, diagnosed with SLD according to DSM-5 diagnostic criteria, and 40 children without any psychiatric diagnosis were included in the study. Psychiatric evaluation was performed by a child and adolescent mental health specialist. Binocular eye movements were recorded with the oculomotor subtype of the Videonystagmography (VNG). Saccade latency, accuracy and velocity were evaluated in both groups. Results: Compared to the healthy group, the latency of the saccadic movements was statistically significantly higher, and the accuracy and speed of the saccadic movements were statistically significantly lower in the SLD group. Conclusion: In previous studies have shown that some oculomotor dysfunctions are present in individuals with SLD. The effects of these dysfunctions on SLD and its underlying causes are still unclear. Previous studies have suggested that long-term saccadic abnormalities and over-fixation during reading and visual search tests in children with SLD are caused by immaturity of the areas responsible for eye movements and visual information processing and that these immature areas reduce the speed of visual information processing. We can say that the delicate nature of the eye movements of children with SLD may affect their appropriate reading skills. These fine eye movement deficits may represent a symptom of other motor coordination disorders that may be associated with SLD. Further studies with large samples of well-selected cases may be useful to confirm this.