Otoimmün tiroidit hastalarında T regulatuvar hücrelerin sayısı ile serum araşidonik asit seviyesinin ilişkisinin araştırılması
Researching of the relationship between the numberof T regulatory cells and serum arachidonic acidlevel in autoimmune thyroiditis patients
  1. Tez No: 842950
  2. Yazar: CENGİZ BUKREK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM ÇAĞILTAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Otoimmün Tiroidit, Hashimoto Tiroiditi, Graves Hastalığı, T Regulatuvar reler, Araşidonik Asit, Autoimmune Thyroiditis, Hashimoto Thyroiditis, Graves' Disease, T Regulatuar s, Arachidonic Acid
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
AMAÇ: Otoimmün Tiroid Hastalığı (OİTH), genel popülasyonun %1-4' ünü etkileyen yaygın bir hastalıktır. Regulatuvar T Hücreler, bağışıklık tepkisini baskılayarak ve otoimmün hastalıkları önleyerek toleransı korumadaki rolleri nedeniyle büyük ilgi gören CD4+ T hücrelerinin bir alt kümesidir. Araşidonik Asit ise hücre membran fosfolipidlerinde bulunur ve iltihaplanma sürecine katkıda bulunan lipit aracısıdır. Sağlıklı kontrollere kıyasla Otoimmün Tiroidit hastalarının serum örneklerinde Regulatuvar T Hücreleri ile Araşidonik Asit seviyesindeki değişiklikleri belirlemeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma kapsamına 01.04.2023 ile 01.10.2024 tarihleri arasında S.B.Ü. Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Polikliniklerine başvurmuş hastalar ve sağlıklı gönüllüler alınmıştır. Çalışmaya yaşları 21-76 arasında olan 12 erkek ve 30 kadın olmak üzere toplam 42 kişi katılmıştır. Bunlardan 13'ü sağlıklı kontrol, 14'ü Hashimoto Tiroiditi ve 15'i Graves Hastalığı grubundadır. Bireyleri periferik kan örnekleri alınıp bu örneklerde Human Arachidonic Acid ve Human T-Cell Immune Regulator 1 Elisa Kitleri çalışılarak düzeyleri ölçülmüştür. BULGULAR: Hashimoto Tiroiditi, Graves Hastaları ile kontrol grubu arasında serum Treg düzeyleri bakımından anlamlı bir fark bulunmamıştır (sırasıyla p=0.884, p=0.765, p=0.663). Araşidonik Asit düzeyleri ise Hashimoto Tiroiditi ve Graves hastalarında kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuş ancak istatistik açısından anlamlı bulunmamıştır (sırasıyla p=0.081, p=0.369, p=0.844). Araşidonik asit miktarı yüksek ve normal olan bireyler arasında Anti TPO, Anti-Tiroglobin ve TRAB bakımından karşılaştırma amaçlı Sağlıklı, Hashimoto Tiroiditi ve Graves Hastalığı gruplarında ayrı ayrı bakılmış ve anlamlı sonuç bulunmamıştır. SONUÇ: Bu çalışmada Otoimmün Tiroidit Hastalarında; T Regulatuvar Hücrelerinin ve Araşidonik Asit'in serumdaki miktarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Literatürdeki Araşidonik Asit ve Treg Hücrelerinin miktarı ve fonksiyonu ile ilgili çelişkili sonuçların açıklığa kavuşması, OİTH hastalığını öngören genetik verilerinin ve Treg Hücrelerinin fonksiyonlarını ölçebilen tanı testlerinin geliştirilebilmesi için daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: Autoimmune Thyroid Disease (AITD) is a common disease, accounting for 1- 4% of the overall episode. Regulatory T Cells are a substructure of CD4+ T cells that have received great attention for their role in maintaining tolerance by suppressing the growth response and preventing autoimmune diseases. Arachidonic Acid is found in cell membrane phospholipids and is the lipid mediator affected by the inactivation of bacteria. We aimed to determine the change in Regulatory T Cell and Arachidonic Acid levels in Autoimmune Thyroiditis patients compared to healthy controls. MATERIALS AND METHODS: The scope of the study was conducted at S.B.Ü. between 01.04.2023 and 01.04.2024. Patients and healthy volunteers who applied to the Internal Medicine and Endocrinology Polyclinics of Sultan Abdülhamid Han Training and Research Hospital were recruited. A total of 42 people, 12 men and 30 women, aged between 21 and 76, participated in the study. 13 of them are in the healthy control group, 14 in the Hashimoto Thyroiditis group and 15 in the Graves' Disease group. Peripheral blood samples were taken and Human Arachidonic Acid and Human T-Cell Immune Regulator 1 Elisa Kits were tested in these samples and measured at the level. RESULTS: There was no significant difference in serum Treg levels between Hashimoto's Thyroiditis, Graves' patients and the control group (p = 0.884, p = 0.765, p = 0.663, respectively). Arachidonic Acid levels were found to be higher in Hashimoto Thyroiditis and Graves patients than in the control group, but were not found to be statistically significant (p=0.081, p=0.369, p=0.844, respectively). Anti-TPO, Anti-Thyroglobin and TRAB were examined separately in the Healthy, Hashimoto's Thyroiditis and Graves' Disease groups for comparison purposes between individuals with high and normal arachidonic acid levels, and no significant results were found. CONCLUSION: In this study, in Autoimmune Thyroiditis Patients; It was observed that there was no statistically significant difference in the amount of T Regulatory Cells and Arachidonic Acid in serum. More studies are needed to clarify the contradictory results in the literature regarding the amount and function of Arachidonic Acid and Treg Cells, and to develop genetic data that predict AITD and diagnostic tests that can measure the functions of Treg Cells.