Erişkin bireylerin ABO kan grubu diyeti ile ilgili görüş, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of adult individuals' opinions, attitudes and behaviors related to ABO blood type diet
  1. Tez No: 842959
  2. Yazar: ERİBENUR ÖTEGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU AYHAN BAŞER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ABO kan grubu sistemi, diyet, besin ve beslenme, davranış, tutum, ABO blood-group system, diet, food, and nutrition, behavior, attitude
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Beslenme ve diyet kavramları çoğunlukla kilo problemleri için bireylerin gündemine girmekte olsa da sağlık problemleri için de bazı diyet uygulamalarına yönelimler artmaktadır. Farklı diyet tipleri dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok tartışılmakta, farklı görüşler dile getirilmektedir. ABO kan grubu diyeti, kişilerin kan gruplarına göre besinlerin etkisinin farklılıklar gösterdiği ve her kan grubunun kendisine göre faydalı kategorisindeki besinleri daha sıklıkla tercih etmesini, kan grubuna göre önerilmeyen yiyeceklerin ise daha az sıklıkla tüketilmesini öneren diyet tipidir. ABO kan grubu diyeti de toplum tarafından uygulanan, fakat literatürde hakkında yeterli çalışma olmayan popüler diyet tiplerindendir. Bu çalışmayla ABO kan grubu diyeti hakkında fikir sahibi olan erişkin bireylerin bu diyete dair düşünce, tutum ve davranışlarını değerlendirmek amaçlanmıştır. Tanımlayıcı nitelikte olan bu araştırma Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı'nda 1 Ağustos 2022 – 7 Ocak 2023 tarihleri arasında sosyal medya platformlarında e-anket kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini sosyal medya platformlarında iletilen ankete katılmayı kabul eden, 18 yaş üstü ve ABO kan grubu diyetini duymuş kişiler oluşturmaktadır. Çalışmaya 1155 erişkin birey katıldı. Çalışmaya katılan bireylerin %43,5'i (n=502) ABO kan grubu diyetini uygulamıştır. ABO kan grubu diyetini uygulayan katılımcıların %90,6'sı diyetten memnun olduğunu belirtmiş olup, %94,8'i de bu diyeti yakın çevresine önermekteydi. Diyeti uygulayanların %89,4'ü eskiye göre daha dinç ve sağlıklı hissetmekte olduğunu bildirdi. Diyeti uygulamayan katılımcıların çoğu diyet hakkında yeterli bilgi sahibi olmadığı için diyeti uygulamamış olduğunu, %73,4'ü ise bu diyeti uygulamayı düşündüğünü bildirdi. Literatürde hakkında yeterli çalışma olmayan popüler diyetler çalışmamız örnekleminde de olduğu gibi her geçen gün toplum tarafından kabul görmekte ve uygulanma sıklığı artmaktadır. Bu diyetler hakkında daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Hem ABO kan grubu diyeti, hem de toplumun ilgi gösterdiği diğer popüler diyetler konusunda hekimlerin ve diyetisyenlerin bilgi sahibi olması, toplumun doğru yönlendirilmesi için büyük önem taşımaktadır. Özellikle hastalarının sağlığına bütüncül olarak yaklaşan aile hekimlerinin eğitim planlamalarında beslenme konularına önem verilmeli ve popüler diyetler de göz önüne alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Although the concepts of nutrition and diet are mostly on the agenda of individuals for weight problems, the tendency towards certain dietary practices for health problems is increasing. Different types of diets are discussed and different opinions are expressed in our country as well as in the world. The ABO blood group diet is a type of diet in which the effect of nutrients differs according to the blood groups of individuals and recommends that each blood group should prefer foods in the beneficial category more frequently, and foods that are not recommended according to the blood group should be consumed less frequently. ABO blood group diet is one of the popular diet types practiced by the society, but there are not enough studies about it in the literature. The aim of this study was to evaluate the thoughts, attitudes and behaviors of adult individuals who have an idea about ABO blood group diet. This descriptive research was conducted at Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Family Medicine, between 1 August 2022 and 7 January 2023, using an e-survey on social media platforms. The universe of the study consisted of people over the age of 18 who had heard of the ABO blood group diet and who agreed to participate in the survey posted on social media platforms. 1155 adults were participated. Of the individuals who participated in the study, 43.5% (n=502) followed the ABO blood group diet. Among the participants who followed the ABO blood group diet, 90.6% stated that they were satisfied with the diet and 94.8% would recommend this diet to their close circle. Of those who followed the diet, 89.4% reported feeling more vigorous and healthier than before. Most of the participants who did not follow the diet reported that they did not follow the diet because they did not have enough information about the diet, while 73.4% reported that they were considering following the diet. Popular diets, about which there are not enough studies in the literature, are accepted by the society and their frequency of application is increasing day by day, as in our study sample. There is a need for more studies on these diets. It is of great importance for physicians and dietitians to be informed about both the ABO blood group diet and other popular diets that the society is interested in, in order to guide the society correctly. Especially in the training plans of family physicians who approach the health of their patients holistically, nutrition issues should be emphasized and popular diets should be taken into consideration.