Malç uygulaması yapılan ikinci ürün silajlık mısır bitkisinde farklı sulama seviyelerinin verime etkisi
The effect of different irrigation levels on the yield in second-crop silage maize plant with mulch application
- Tez No: 843106
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN GERÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Silaj, Malç, Damla Sulama, Su Kısıtı, Verim, Maize, Silage, Mulch, Drip Irrigation, Water Stress, Yield
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada, damla sulama ve malç uygulaması yapılan ikinci ürün silajlık mısır ((Zea mays L.) bitkisinde farklı sulama seviyelerinin verim ve kalite parametrelerine etkisi incelenmiştir. Araştırma, Kayseri koşullarında 2021 bitki yetiştirme döneminde tesadüf parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışma kapsamında, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün (TAGEM) tarafından hazırlanan“Sulama Yönetimi ve Bitki Su tüketimi”(SUET) programı baz alınarak sulama programı oluşturulmuştur. SUET programı tarafından hesaplanan sulama suyu miktarları 10 gün sulama aralığında ve %100, %90, %80, %70, %60 sulama seviyelerinde malç uygulaması yapılan bitkilere uygulanmıştır. Sonuç olarak malç uygulanan (S100, S90, S80, S70 ve S60) 5 deneme konusu tasarlanmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, malç uygulanan ve tam sulanan (S100) konuda yaş bitki ağırlığı 2361 kgda-1 ve koçan verimi 863 kgda-1 ile en yüksek değerler, buna karşın S60'da ise yaş bitki ağırlığı 1518 kgda-1 ve koçan verimi 521 kgda-1 ile en düşük değerler elde edilmiştir. S90 konusunda yaş bitki ağırlığı 2212 kgda-1 ve koçan verimi 750 kgda-1 , S80 konusunda yaş bitki ağırlığı 2142 kgda-1 ve koçan verimi 626 kgda-1 olduğu gözlemlenmiş ve bu değerler S100'den (kontrol) elde edilen verim değerlerine yakın bulunmuştur. Dolayısı ile, su kaynaklarının yetersiz olduğu bölgelerde silajlık mısırda malç uygulaması yapılarak sulama suyundan %20'lere varan oranlarda tasarruf etmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
In this research, the effects of different irrigation levels on the yield and quality parameters of second crop silage maize ((Zea mays L.) plants with drip irrigation and mulch application were investigated. The research was carried out in Kayseri conditions in the 2021 crop growing period according to the random plots experimental design with 3 replications. Within the scope of the study, an irrigation program was created based on the“Irrigation Management and Plant Water Consumption”(SUET) program prepared by the General Directorate of Agricultural Research and Policies (TAGEM). The irrigation water amounts calculated by the SUET program were applied to mulch-applied plants at 10-day irrigation intervals and at 100%, 90%, 80%, 70%, 60% irrigation Konulars. As a result, 5 experimental subjects were designed with mulch (S100, S90, S80, S70 and S60). According to the results of the research, the highest values were obtained with 2361 kgda-1 wet plant weight and 863 kgda-1 cob yield in the mulch applied and fully irrigated (S100), while the lowest values were obtained with 1518 kgda-1 wet plant weight and 521 kgda-1 cob yield in S60. Wet plant weight was 2212 kgda-1 and cob yield was 750 kgda-1 for S90, wet plant weight was 2142 kgda-1 and cob yield was 626 kgda-1 for S80 and these values were close to the yield values obtained from S100 (control). Therefore, it is possible to save up to 20% of irrigation water by mulch application in silage maize in regions where water resources are insufficient.