Astronomi Standartları Testi (TOAST)'un Türkçeye uyarlama çalışması
Turkish adaptation study of the Test of Astronomy Standards (TOAST)
  1. Tez No: 843148
  2. Yazar: ZEYNEP AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İLHAN ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Eğitim ve Öğretim, Astronomy and Space Sciences, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: astronomi eğitimi, astronomi standartları testi, TOAST, ölçek uyarlama, fizik ve fen eğitimi, astronomy education, astronomy standards test, TOAST, scale adaptation, physics education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Astronomi Standartları Testi (TOAST)'un Türkçeye uyarlama çalışması, TOAST 'un Türkiye koşullarında geçerliliğini ve güvenilirliğini belirlemeyi amaçlayan bir çalışmadır. TOAST, öğrencilerin genel astronomi içerik bilgilerini ölçmek için tasarlanmış kapsamlı bir değerlendirme aracıdır. 27 maddelik, çoktan seçmeli formatta, kriter referanslı bir test olan TOAST, bir veya iki dönemlik astronomiye giriş derslerinde yaygın olarak öğretilen konuların tamamını ve de uluslararası bilim eğitimi standartlarında açıklanan astronomi kavramlarını ele alan bir ölçektir. Orijinal dili İngilizce olan ölçek, anadili Türkçe olan katılımcılarda kullanılabilmesi amacıyla, anadili Türkçe olan bağımsız çevirmenler tarafından İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir. Gerekli çeviriler sonrasında test maddelerinin anlaşılabilirliğinin test edilmesi amacıyla, çoğunluğu temel astronomi eğitimi almış 396 kişilik bir gruba uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre ölçek maddeleri yeniden düzenlenerek, önce Doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yapılmış ve sonrasında ölçme aracı TOAST geçerlilik ve güvenilirlik çalışmasının yapılması için hazır hale getirilmiştir. Geçerlilik ve güvenirlilik çalışması sonucunda, TOAST'un 27 maddeden oluşan tek faktörlü yapısının Türkiye koşullarında 26 maddeden oluşan tek faktörlü bir model olarak doğrulanmıştır ve bu sonucun, alınan verilerle iyi düzeyde uyum sağladığı görülmüştür. Bu çalışma ile birlikte, TOAST ölçüm aracının Türkçeye uyarlanmış 26 maddesi, (1) Astronomi Eğitimi araştırmalarında kavram yanılgılarının tespiti, (2) temel astronomi eğitimi veya kurslarında, (3) bir-iki dönemlik astronomiye giriş derslerinin sonunda astronomi başarı testi olarak, (4) müfredat ve program geliştirmede ön test-son test olarak kullanılabileceği öngörülmektedir. Aynı zamanda bu çalışmanın Türkiye'deki Astronomi eğitimi araştırma ve çalışmalarına da ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Turkish adaptation of the Astronomy Standards Test (TOAST) is a study that aims to determine the validity and reliability of TOAST within the context of the Republic of Türkiye. TOAST is a comprehensive assessment tool designed to measure students' general astronomy content knowledge. TOAST is a 27-item, multiple-choice format, criterion-referenced test that measures all of the topics commonly taught in one- or two-term introductory astronomy courses and astronomy concepts explained in international science education standards. The test was originally published in English but it was independently translated to Turkish by translators whose first language is Turkish so that native Turkish-speaking participants can be evaluated using the translated test. After the necessary amendments to the Turkish translations, TOAST was applied to a group of 396 people, most of whom had basic astronomy training, in order to evaluate their understanding of the test items. Following the results obtained from the participants, the test items were revised: first a Confirmatory factor analysis (CFA) was conducted, and then the measurement tool TOAST was made ready for the validity and reliability study. The results of the validity and reliability study, which is a single-factor model of 26 items tailored for Türkiye, were found to be consistent with the results obtained from the single-factor structure of TOAST which is composed of 27 items. With this study, the 26-item Türkiye-specific TOAST measurement tool can be used (1) to detect misconceptions in Astronomy Education research, (2) as an astronomy achievement test in basic astronomy education or courses, (3) at the end of one or two semesters of introductory astronomy courses, and (4) as pre-test and post-test in curriculum and program development. It is also envisioned that this study will shed light on Astronomy education research and studies in Türkiye.