Bütünleştirilmiş bilim ve sanat disiplinlerinin yaratıcı düşünme ve problem çözme becerilerine etkisi
The effect of integrated science and art activities on creative thinking and problem solving skills
- Tez No: 843151
- Danışmanlar: PROF. DR. EDA GÜRLEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: bilim ve sanat, bütünleştirilmiş bilim ve sanat, bilim ve sanat etkinlikleri, disiplinlerarası öğretim, yaratıcı düşünme, problem çözme becerisi, science and art, integrated science and art, science and art activities, interdisciplinary teaching, creative thinking, problem solving skills
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
Bilim ve sanatın ortak noktası insandır. Dünyayı anlamaya ve tanımaya çalışan insan; bilim ve sanatın varlığına ihtiyaç duymaktadır. Bilim ve sanatın bütünleştirildiği etkinliklerin alanyazındaki azlığı ve bu bütünleştirmenin sadece iki dersi bir araya getirme biçiminde algılanmış olması alanyazındaki dikkati çeken noktalardandır. Bu nedenle bilim ve sanatın bütüncül bir bakış açısıyla ele alınarak bütünleştirilmesi önemli görülmüştür. Öğrencilerin sanat ve bilim ile ilgili algılarının ve farkındalıklarının ne olduğuna, sanatla ilgili farkındalıklarının artmasına nelerin yardımcı olabileceğine, sanat ve bilimin bütünleştirilmesiyle üst düzey düşünme becerilerine yönelik kazanımların neler olabileceğine ilişkin yapılan bu araştırma Türkçe, matematik, hayat bilgisi ve fen bilimleri derslerinin tamamını bilim kapsamında; görsel sanatlar ve müzik derslerini de sanat kapsamında ele almaktadır. Araştırma bir eylem araştırmasıdır. Eylem araştırmasının yapısına uygun olarak nitel ve nicel veriler birlikte toplanmış ve kullanılmıştır. Araştırma iki deney ve iki kontrol grubunda gerçekleştirilmiştir. Deney gruplarında bilim ve sanatı bütünleştiren dört ayrı 'Bütünleştirilmiş Bilim ve Sanat Etkinliği (BBSE)' gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel verileri 'Senaryolar' ve BBSE'ye İlişkin Gözlem Formları' ile toplanmıştır. Senaryoların analizinde Bağımsız Örneklemler t-testi kullanılmıştır. Gözlem formlarından elde edilen veriler frekans, yüzde değerleri ve ortalamalar şeklinde belirtilmiştir. Nitel veriler ise hem deney hem kontrol gruplarında yer alan öğrencilerle ve okuldaki tüm 3.sınıf öğretmenleriyle yapılan görüşmeleri ile toplanmıştır. Görüşme verileri içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmada deney gruplarında uygulanan BBSE sonrasında öğrencilerin yaratıcı düşünme ve problem çözme becerisinin anlamlı düzeyde geliştirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Kontrol gruplarındaki öğrencilerde yaratıcı düşünme ve problem çözme becerisi bakımından bir gelişme gözlenmemiştir. Deney gruplarındaki öğrencilerin yazılı anlatım becerilerinin de geliştiği yine bulgularla ortaya konmuştur. Bilim ve sanat disiplinlerini bütünleştiren uygulamaların artırılmasının, gerekli materyallerin MEB tarafından temininin sağlanmasının, öğretmenlerin bütünleştirilen uygulamalar ve nasıl yapılandırılabileceği hakkında eğitimler almasının yaratıcı düşünme ve problem çözme becerisinin gelişimine katkı sunabileceği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The common point of science and art is the human being. People trying to understand and recognize the world need science and art. In the literature it is noticeable that there are hardly any activities that integrate science and art, and that this integration is perceived only in the form of bringing two courses together. For this reason, it was important to integrate science and art in a holistic perspective. This research on what students' perceptions and awareness of art and science are, what can help raise their awareness of art, and what the gains in higher-order thinking skills can be through the integration of art and science considers all Turkish, math, life science, and science courses within the framework of science, and visual arts and music courses within the framework of art. The activity research method is used in the research. In compliance with the structure of action research, qualitative and quantitative data are collected and used together in this research. The research is carried through two experimental groups and two control groups. The researcher conducts four different but 'Integrated Science and Art Activities in the experimental group. 'Scenarios' and 'Observation Forms Related to Science and Art Activities are used to gather the research's quantitative data. The analysis of the Scenarios are done by using Independent Sample t-Testi. The information gathered from the observation forms is displayed with frequency and percentage values. Focus group interviews with the third-class teachers of all students in the school, as well as the students in the experimental and control groups, are used to gather qualitative data. The analysis of interviews with students and teachers is done through descriptive analysis. The Science and Art Practices fulfilled in the experimental group significantly improves creative thinking and problem solving skills. There is not significant change in terms of these skills in the control group. The findings also revealed that the written expression skills of the students in the experimental group improved. It has been concluded that increasing the number of applications that integrate science and art disciplines, ensuring that the necessary materials are provided by the MEB, and providing teachers with training on integrated applications and how they can be structured can contribute to the development of creative thinking and problem-solving skills.