Kurumsal sürdürülebilirliğin kurum kültürüne etkisinde dönüşümcü liderliğin rolü
The role of transformational leadership in the impact of corporate sustainability on corporate culture
- Tez No: 843354
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANYERİ USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurum Kültürü, Liderlik, Sürdürülebilirlik, Dönüşümcü Liderlik, Corporate Culture, Leadership, Sustainability, Transformational Leadership
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, günümüzde iş dünyasında sürdürülebilirlik, kurumların uzun vadeli başarısı ve toplumsal sorumluluğu için önemli bir stratejik öncelik haline gelmesidir. Bu bağlamda, kurumsal sürdürülebilirlik çabalarının başarılı olabilmesi için kurum kültürünün önemi giderek artmaktadır. Bu çalışma, kurumsal sürdürülebilirliğin kurum kültürü üzerindeki etkilerini anlamak ve bu süreçte dönüşümcü liderliğin rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın başlangıcında, sürdürülebilirlik kavramının iş dünyasında nasıl evrildiği ve kurumların bu konudaki çabalarının neden giderek arttığı ele alınmıştır. Ardından, kurum kültürünün sürdürülebilirlik stratejilerini nasıl şekillendirebileceği üzerinde durulmuş ve bu etkileşim sürecinde liderliğin kritik önemi vurgulanmıştır. Dönüşümcü liderlik, çalışmanın merkezine konulmuştur. Dönüşümcü liderlerin vizyoner yaklaşımları, etkileyici iletişim becerileri ve çalışanlar arasında güçlü bir bağ oluşturma yetenekleri, sürdürülebilirlik kültürünün oluşturulmasında etkili bir rol oynayabilir. Bu liderlik yaklaşımının, çalışanların sürdürülebilirlik hedeflerine katılımını artırarak ve kurum kültüründe olumlu değişikliklere öncülük ederek kurumsal sürdürülebilirliği güçlendirmedeki rolü incelenmiştir. Bu bağlamda, çalışma İstanbul ilinde yer alan İSKİ kurumunda beyaz yaka olarak çalışan 568 kişiye anket tekniği yöntemi kullanılarak araştırma yapılmıştır. Elde edilen veriler, dönüşümcü liderliğin sürdürülebilirlik odaklı bir kurum kültürü oluşturmada kilit bir faktör olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's business world, sustainability has become an important strategic priority for the long-term success and social responsibility of organizations. In this context, the importance of corporate culture has become increasingly important for the success of corporate sustainability efforts. This study aims to understand the effects of corporate sustainability on organizational culture and to examine the role of transformational leadership in this process. At the beginning of the study, it is discussed how the concept of sustainability has evolved in the business world and why the efforts of organizations in this regard are increasing. Then, it focuses on how corporate culture can shape sustainability strategies and emphasizes the critical importance of leadership in this interaction process. Transformational leadership is placed at the center of the study. Transformational leaders' visionary approaches, impressive communication skills and their ability to create a strong bond among employees can play an effective role in creating a culture of sustainability. The role of this leadership approach in strengthening corporate sustainability by increasing employee engagement in sustainability goals and leading positive changes in organizational culture is examined. In this context, the study was investigated with the help of a survey technique applied to 568 white-collar employees of ISKI organization in Istanbul province. The findings reveal that transformational leadership is a key factor in creating a sustainability-oriented organizational culture.