Gelişmekte olan destinasyonlarda turizmin etkilerinin yerel paydaşlar açısından değerlendirilmesi: Isparta örneği
Evaluation of the effects of tourism in developing destinations from the perspective of local stakeholders: The case of Isparta
  1. Tez No: 843430
  2. Yazar: İLHAMİ MERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY BULGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm Etkileri, Paydaşlar, Sürdürülebilir Turizm, Isparta, Tourism İmpacts, Stakeholders, Sustainable Tourism, Isparta
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Destinasyonlar, pazarlama ve yönetim açısından karmaşık yapılardır. Destinasyonların gelişimi için yapılan tanıtım ve kalite çalışmaları, paydaşların görüşü ve önerileri doğrultusunda gerçekleştirildiğinde başarıya ulaşmaktadır. Bir destinasyonda gelişim ve kalkınma için görüşüne başvurulması gereken pek çok paydaş bulunmaktadır. Yerel halk, turist, turist rehberleri, kamu kurumları, işletmeler, turizm eğitimcileri ve medya bunlardan bazılarıdır. Bu paydaşlardan yerel halkın turizme yönelik olumlu algısı ise bir destinasyonda turizmin gelişimi için kilit bir rol oynamaktadır. Isparta sahip olduğu doğal ve kültürel mirası ile Türkiye'nin önemli destinasyonlarından biri haline gelme potansiyeline sahiptir. Turistik ürün çeşitliliği ve turistik hizmet sunabilme kapasitesi yüksek olmasına karşın turizmde hak ettiği noktaya gelemeyen Isparta'nın bu problemi aşmasında turizm paydaşlarına önemli görevler düşmektedir. Isparta'nın tanıtımında ve kaliteli turistik hizmet sunumunda, ili hak ettiği noktaya getirecek stratejik adımlar yine paydaşlarca verilecek ortak kararlara dayanmalıdır. Isparta'da turizm paydaşlarının verimli bir şekilde ortak çalışması, yapılan paydaş toplantılarına uzman kişilerin katılması, özellikle turizm akademisyen ve profesyonellerinin görüşlerinin değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu araştırma ile Isparta'da turizmin etkilerinin kentte turizmin gelişimde rol sahibi olan paydaşlar açısından ekonomik, sosyal, kültürel ve politik boyutları ile değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın amacı doğrultusunda detaylı veriler elde edebilmek için nitel araştırma yaklaşımı benimsenmiştir. Araştırmada görüşülen paydaş grupları maksimum çeşitlilik örneklemesi ile belirlenmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak paydaşlardan veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizleri kullanılarak çözümlenmiştir. Bulgular tablolar aracılığıyla detaylı bir şekilde yorumlanarak sunulmuştur. Araştırma sonucunda Isparta turizm paydaşlarının turizm etkilerinin farkında olduğu, detaylı bir şekilde analiz yapıp öneriler geliştirebildiği ancak kamu kurumlarının uygulama konusunda yeterli paydaş performansını ortaya koyamadığı ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Destinations are complex structures in terms of marketing and management. Promotion and quality studies carried out for the development of destinations are successful when carried out in line with the opinions and suggestions of stakeholders. There are many stakeholders whose opinions should be consulted for development and improvement in a destination. Local resident, tourists, tourist guides, public institutions, businesses, tourism educators and media are some of them. Among these stakeholders, the positive perception of the local residentstowards tourism plays a key role in the development of tourism in a destination. Isparta has the potential to become one of Turkey's important destinations with its natural and cultural heritage. Tourism stakeholders have important duties in overcoming this problem of Isparta, which has not reached the point it deserves in tourism despite its high touristic product diversity and high capacity to provide touristic services. Strategic steps that will bring Isparta to the point it deserves in the promotion and provision of quality touristic services should also be based on common decisions to be made by stakeholders. It is of great importance that tourism stakeholders in Isparta work together efficiently, that experts participate in stakeholder meetings, and that the opinions of tourism academicians and professionals are evaluated. This research aims to evaluate the economic, social, cultural and political impacts of tourism in Isparta from the perspective of the stakeholders who have a role in the development of tourism in the city. A qualitative research approach was adopted to obtain detailed data in line with the aim of the study. The stakeholder groups interviewed in the study were determined by maximum diversity sampling. Data were collected from stakeholders using semi-structured interview technique. The data obtained were analyzed using content analysis. The findings were presented and interpreted in detail through tables. As a result of the research, it was revealed that Isparta tourism stakeholders were aware of the tourism impacts, could analyze them in detail and develop suggestions, but public institutions could not demonstrate sufficient stakeholder performance in implementation.