Patent ticarileştirmeyi etkileyen parametrelerin yatırımcılar açısından değerlendirilmesine yönelik nitel bir araştırma: Türkiye örneği
A qualitative research on the evaluation of parameters affecting patent commercialization from the perspective of investors: The case of Türkiye
  1. Tez No: 843434
  2. Yazar: CİHAT ÇETİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANYERİ USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırım, Patent Değerleme ve Değerlendirme, Patent Ticarileştirme, Pazar Büyüklüğü ve Hedef Pazar, Teknoloji Trendleri
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bilimin gelişmesi doğrudan veya dolaylı olarak insanların hayatını etkiler. Bu etkide önemli faktör, akademik gelişimin endüstriyel veya ticari ölçekte gerçekleşmesidir. Bu anlamda akademik ve endüstriyel dünya arasında kurulan köprü, özellikle patentlenebilir araştırmaların ticarileştirilmesinde çok önemlidir. Farklı yaklaşımlar gerektiren bu iki disiplini birleştirmek, doğrudan yabancı yatırımlar yoluyla ülke ekonomisini ve dolayısıyla gayri safi yurtiçi hasılayı etkilemektedir. Bu tezin amacı, patentlerin ticarileşmesini etkileyen parametreleri incelemektir. Patentler; yenilikçi fikirleri korumak ve yeniliği teşvik etmek için önemli bir araçtır, ancak yalnızca uygun şekilde ticarileştirildiklerinde gerçek değerlerini ortaya çıkarırlar. Bu tezin amacı, patent ticarileştirme sürecinde etkili olan parametreleri ve bu parametrelerin ticarileştirme başarısı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Çalışmada; markalar, patentler, faydalı modeller, tasarımlar, telif hakları literatür taraması şeklinde değerlendirilmiş olup; patent ticarileştirme süreci, zorlukları ve fırsatları değerlendirilmiştir. Ayrıca bir patentli teknolojinin ticarileştirilmesi için dünyada çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Tez kapsamında, patentin ticarileştirilme sürecini etkileyen parametrelerin ortaya çıkarılması için fikri ve sınai haklar ekosisteminde çalışan kişilerle görüşmeler yapılmış ve Türkiye'de patent ticarileştirmeyi etkileyen parametreler değerlendirilmiştir. Patent ticarileştirmeyi başarısını etkileyen parametreler arasında; patentli teknolojinin pazar büyüklüğü, patentin kalan ömrü, patent tarifname kalitesi, patentin coğrafi koruma alanı, patente yapılan atıf sayısı bulunmaktadır. Bu analiz sonucunda, teknoloji transfer uzmanlarının ticarileştirme sürecindeki deneyimleri analiz edilmiştir. Patent ticarileştirme alanında çalışan uzmanların kişisel görüşmelerinden elde edilen bilgilerden yola çıkılarak parametrelerin patent ticarileştirme üzerindeki etkisi nitel araştırmalarda kullanılan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile değerlendirmeye alınmıştır. Analiz sonuçları, bir patentin ticarileştirilmesinde birkaç parametrenin önemli bir rol oynadığını ve ticarileştirme başarısını etkilediğini göstermektedir. Sonuç olarak bu çalışma; patentlerin ticarileşmesini etkileyen parametreleri inceleyerek, patent sahipleri ve mucitler için değerli bir bilgi kaynağı olarak değerlendirilebilir. Bu parametreleri bilmek, patent sahiplerinin patentlerini ticarileştirmek ve fikri mülkiyet ekosistemini desteklemek için daha etkili stratejiler geliştirmelerine yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
The advancement of science directly or indirectly affects the lives of people. In this influence, a significant factor is the occurrence of academic development on an industrial or commercial scale. In this regard, the bridge established between the academic and industrial worlds is especially crucial for the commercialization of patentable research. Combining these two disciplines, which require different approaches, directly impacts the country's economy and, consequently, the gross domestic product, through foreign direct investments. The purpose of this thesis is to examine the parameters that affect the commercialization of patents. Patents are important tools for protecting innovative ideas and promoting innovation, but they reveal their true value only when properly commercialized. The aim of this thesis is to investigate the parameters that are effective in the process of patent commercialization and their impact on the success of commercialization. Within the scope of the thesis, a literature review was conducted on trademarks, patents, designs, and copyrights. The patent commercialization process, its challenges, and opportunities were assessed. Moreover, various methods exist worldwide for commercializing patented technology. In the thesis, discussions were held with individuals working in the intellectual and industrial property rights ecosystem to uncover the parameters that affect the process of patent commercialization, and the parameters influencing patent commercialization in Turkey were evaluated. Among the parameters influencing the success of patent commercialization are the market size of the patented technology, the remaining life of the patent, the quality of the patent description, the geographical protection area of the patent, and the number of citations to the patent. As a result of this analysis, the experiences of technology transfer experts in the commercialization process were analyzed. The impact of parameters on patent commercialization was assessed using the semi-structured interview technique commonly used in qualitative research, based on the information obtained from personal interviews with experts working in the field of patent commercialization. The results of the analysis show that several parameters play a significant role in the commercialization of a patent and influence the success of commercialization. In conclusion, this study can be considered a valuable source of information for patent holders and inventors by examining the parameters that affect the commercialization of patents. Knowing these parameters can help patent holders develop more effective strategies to commercialize their patents and support the intellectual property ecosystem.