Üniversite öğrencilerinde somatizasyon düzeyi, bilişsel duygu düzenleme stratejileri ve mükemmeliyetçilik arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between somatization level, cognitive emotion regulation strategies and excellence in university students
- Tez No: 843445
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN EMREM BEŞTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bedensel Belirti Bozukluğu, Bilişsel Duygu Düzenleme Stratejileri, Mükemmeliyetçilik, Somatizasyon, Üniversite Öğrencileri, Cognitive Emotion Regulation Strategies, Perfectionism, Somatic Symptom Disorder, Somatization, University Students
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kronik hastalığı olmayan üniversite öğrencisi bireylerin somatizasyon düzeyi, bilişsel duygu düzenleme stratejileri ve mükemmeliyetçilik özellikleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ayrıca belirlenen değişkenlerin katılımcıların demografik özellikleri ile ilişkisi de incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırmada; Demografik Bilgi Formu, Somatizasyon Ölçeği (SÖ), Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği (BDDÖ) ve Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği (ÇBMÖ) kullanılmıştır. Çalışmaya 18-30 yaş arasında olan, herhangi bir kronik hastalığı bulunmayan ve İstanbul'da lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim görmekte olan 200 katılımcı dahil edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların demografik özellikleri açısından bazı araştırma değişkenlerinin farklılaştığı saptanmıştır. Korelasyon analizi sonucunda; somatizasyon düzeyi ile kendini suçlama ve yıkım alt boyutları arasında aynı yönlü, pozitif tekrar odaklanma, plana tekrar odaklanma ve pozitif tekrar gözden geçirmek arasında ters yönlü korelasyon saptanmıştır. ÇBMÖ alt boyutları ile bazı BDDÖ alt boyutlarının ilişkili olduğu saptanmıştır. ÇBMÖ toplam puanıyla kendini suçlama, düşünceye odaklanma, yıkım ve diğerlerini suçlama arasında aynı yönlü korelasyon olduğu saptanmıştır. Lineer Regresyon Analizi sonucunda; kendini suçlama, pozitif tekrar odaklanma, plana tekrar odaklanma ve yıkım puanlarının somatizasyon puanını; kendini suçlama, plana tekrar odaklanma, yıkım ve diğerlerini suçlama puanlarının ve evli olmanın sosyal öngörülen mükemmeliyetçilik puanını anlamlı olarak yordadığı saptanmıştır. Yıkım puanındaki artışın kendine yönelik mükemmeliyetçilik ve ÇBMÖ toplam puanını arttırdığı; kabul etme, düşünceye odaklanma ve diğerlerini suçlama puanlarındaki artışın başkasına yönelik mükemmeliyetçilik puanındaki artışı yordadığı saptanmıştır. Sonuç: Çalışmada, değişkenlerin bazı alt boyutlarının birbiriyle ilişkili olduğu saptanmıştır. Elde edilen bulguların sonraki araştırmalara ve klinik ortamdaki uygulamalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the relationship between somatization level, cognitive emotion regulation strategies and perfectionism characteristics of university students without chronic disease. Materials and Methods: In the research; Demographic Information Form, Somatization Scale (SS), Cognitive Emotion Regulation Scale (CERS), and Multidimensional Perfectionism Scale (MPS) were used. 200 participants who were between the ages of 18-30, didn't have any chronic diseases and were undergraduate, graduate and doctoral students in Istanbul were included in the study. Results: It was determined that some variables differed in terms of demographic characteristics of the participants. A positive correlation was found between the somatization and the sub-dimensions of self-blame and catostrophizing. A negative correlation was found between positive refocusing, refocusing on the plan and positive reconsideration. It has been determined that there is a correlation between the CERS sub-dimensions and total score of MPS and some of the MPS sub-dimensions. In Linear Regression Analysis; It was determined that changes in self-blame, positive refocus, plan refocus, and catostrophizing scores predicted somatization score; changes in self-blame, refocusing on the plan, catostrophizing and blaming others scores and being married significantly predicted the social predicted perfectionism score. The increase in the catostrophizing score increased the self-directed perfectionism and the total score of the MPS. Conclusion: In the study, it was determined that some sub-dimensions of the variables were related to each other. It is thought that the findings will contribute to future research and clinical applications.