Sağlık çalışanlarının güvenlik kültürüne bakış açılarının değerlendirilmesi
Evaluation of healthcare professionals' perspectives on safety culture
- Tez No: 843457
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RÜŞTÜ UÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Hastane, sağlık çalışanı, iş kazası, güvenlik kültürü, Health, Hospital, healthcare worker, occupational accident, safety culture
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacını; sağlık çalışanlarının güvenlik kültürüne bakış açılarının değerlendirilmesi oluşturmaktadır. Bu kapsamda bir üniversite hastanesinde görev yapan sağlık çalışanlarının iş kazası geçirme durumları ile güvenlik kültürü yönetici algısı ve güvenlik kültürü çalışan algısının araştırılması amaçlanmıştır. Önem: Sağlık ile ilgili hizmetlerin doğrudan doğruya insan sağlığını ilgilendirmesi, toplum içerisinde yer alan her bireyin bu hizmete ihtiyaç duyması, sağlık hizmet sunumunun daha güvenli sunulmasını kaçınılmaz kılmaktadır. Sağlıklı bir hizmet sunumu için sağlıklı ve güvenli bir ortamda görev yapan sağlık çalışanlarına ihtiyaç olduğu düşüncesinden hareketle sağlık hizmet sunumunda güvenlik kültürü algısının araştırılmasının önemli olduğu düşünülmektedir. Gereç ve Yöntem: Araştırmada, ilişkisel tarama modeli ve nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Konya ilinde yerleşik Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi oluşturmakta olup, örneklem büyüklüğü adı geçen üniversite hastanesinin farklı birimlerinde görev yapan 328 personelden oluşturmaktadır. Örneklem seçiminde kolayda örneklem seçimi tercih edilmiştir. Bu çalışma ile sağlık çalışanlarının yaşamış olduğu iş kazası tecrübelerinin yanında güvenlik kültürü algıları araştırılmış, değişkenlerin analiz işlemlerinde tanımlayıcı istatistikler, One Way Anova ve Independent Sample t-test analizleri ile birlikte güvenlik kültürü yönetici algısı ve güvenlik kültürü çalışan algısı arasındaki ilişkiyi ölçmek için Pearson Korelasyon analizinden faydalanılmıştır. Bulgular: Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, çalışmada iş güvenliği algısının cinsiyete, gelir durumuna ve çalışma süresine göre farklılaşmanın olmadığı; yaş, eğitim durumu, meslek grubu ve medeni durum açısından anlamlı bir farklılaşmanın olduğu sonucu elde edilmiştir. Sonuç: Çalışmadan elde edilen bulgulara göre güvenlik kültürü yönetici algısı ile güvenlik kültürü çalışan algısı arasında pozitif yönlü güçlü bir ilişkinin varlığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research; evaluation of the perspectives of health workers on safety culture. In this context, it is aimed to investigate the occupational accident status of health workers working in a university hospital, and the perception of safety culture manager and safety culture employee perception. Importance: The fact that health-related services are directly related to human health, that every individual in the society needs this service, makes it inevitable to provide health services in a safer way. Considering that there is a need for health professionals working in a healthy and safe environment for a healthy service delivery, it is thought that it is important to investigate the perception of safety culture in health service delivery. Materials and Methods: Relational survey model and quantitative research method were used in the study. The population of the research consists of the Selçuk University Medical Faculty Hospital located in Konya, and the sample size consists of 328 personnel working in different units of the said university hospital. In sample selection, easy sample selection was preferred. In this study, besides the occupational accident experiences of health workers, perceptions of safety culture were investigated, descriptive statistics in the analysis of variables, One Way Anova and Independent Sample t-test analyzes and Pearson Correlation analysis were used to measure the relationship between safety culture manager perception and safety culture employee perception. Has been used. Results: According to the findings of the study,In the study, it was found that the perception of job security did not differ according to gender, income level and working time; It was concluded that there was a significant difference in terms of age, education level, occupational group and marital status. Conclusion: According to the findings obtained from the study, it was determined that there is a strong positive relationship between the perception of safety culture manager and safety culture employee perception.