Akıllı ev sistemleri ve ürünleri
Smarthome product and systems
  1. Tez No: 843487
  2. Yazar: SEDA KİLİMCİGÖLDELİOĞLU PALANDUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRİ SALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: akıllı ev, akıllı ev ürünleri, sıva üstü akıllı ev kontrol ürünleri ve tasarımları, karar verme alışkanlıkları, smart home, smart home products, surface mounted smart home control products and designs, decision making habits
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Sanat Eğitimi Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmada akıllı ev sistemleri ve ürün tasarımlarının gelişimi incelenmiştir. Günümüzde ve gelecekte akıllı evleri yönetmek amaçlı ürünlerde kullanıcı ihtiyaçları talepleri ve bu taleplerle teknolojinin gelişimini ve entegrasyonu üzerinde çalışılmıştır. Çalışmanın yayın alan taraması bölümünde elde edilen verilerde, tarihi gelişim içinde akıllı ev sistemleri incelenip bugünü tasarım ve teknolojileri anlatılmaktadır. Bu konu ile ilgili yayımlanmış kaynaklar taranmıştır. Yapılan anket çalışması ile de mimarların, iç mimarların ve endüstriyel tasarımcıların, akıllı ev sistemi ürününe bakışı ve tasarımları değerlendirirken ve tercih ederken karar verme biçimi gözlemlenmeye çalışılmıştır. Ürünlere yönelik beklentiler, ihtiyaçların karşılanıp karşılanmadığı ve ürün tasarımlarının çizgilerinin nasıl olması gerektiği araştırılmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda hazırlanan anket formu ile sıva üstü akıllı ev kontrol cihazı ürünleri ile kullanıcılarının karar verme ve ürün beklentilerini analizi üzerinden incelenecektir. 2023 yılında İzmir'de, 51 kişilik bir gruba mimarlar, iç mimarlar ve endüstriyel tasarımcılar dahil edilerek bir test yapılmıştır. Bu çalışma sonunda elde edilecek bulgularla akıllı ev sıva üstü ürün grubunun tasarım beklentileri ve kullanıcılarının karar verme eğilimleri analiz edilecek olup, akıllı ev sistemleri sıva üstü ürünlerinde forma yönelik beklentiler tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the development of smart home systems and product designs has been examined. Today and in the future, the demands of user needs in products to manage smart homes and the development and integration of technology with these demands have been studied. In the data obtained in the field survey section of the study, smart home systems are examined in historical development and today's design and technologies are explained. Published sources on this subject have been scanned. With the survey study, it has been tried to observe the view of the architects, interior architects and industrial designers on the smart home system product and the way they decide while evaluating and choosing the designs. The expectations for the products, whether the needs are met and how the lines of the product designs should be were investigated. With the questionnaire prepared in line with these purposes, surface-mounted smart home control device products and users' decision-making and product expectations will be examined through analysis. A test was conducted in İzmir in 2023 by including architects, interior architects and industrial designers in a group of 51 people. With the findings to be obtained at the end of this study, the design expectations of the smart home surface mounted product group and the decision making tendencies of the users will be analysed, and the expectations for the form in smart home systems surface mounted products will be discussed.