The grotesque and dualities in the selected plays of Marina Carr
Marına Carr'ın seçili oyunlarında grotesk ve ikilikler
  1. Tez No: 843553
  2. Yazar: DERYA GÖKDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENES KAVAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Marina Carr, The Mai, By the Bog of Cats, grotesk, İrlanda tiyatrosu, Marina Carr, The Mai, By the Bog of Cats, the grotesque, Irish theatre
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
15. yy'de, Eski Roma İmparatoru Titus'a ait olduğu düşünülen yapıların keşfedilmesiyle birlikte bu yapıların duvarlarında dönemin sanat ve mimari anlayışından tamamen farklı eserler ile karşılaşılmıştır. Bu eserler için kullanılmaya başlanan grotesk terimi, ilk etkilerini döneminin sanat ve mimari akımlarında göstermiş, zamanla edebiyat alanında da kullanılmaya başlamıştır. Norm karşıtı duruşu nedeniyle şekli ve uygulanışı sürekli değişmiştir ve değişmeye devam etmektedir. 1990'lı yıllarda İrlanda tiyatrosu, İrlanda'nın yüzyıllar boyunca İngiliz sömürgesi olması ve ardından II. Dünya Savaşı gibi çağdaş çalkantıların bir sonucu olarak siyasi, sosyal ve ekonomik sorunlardan derinden etkilendi. Dramada groteskin deneysel bir anlatım biçimi olarak kullanımına tanık oldu. Bunun öncülerden biri olarak kabul edilen Marina Carr, oyunlarında içerik, biçim ve dil kullanımında yaptığı değişikliklerle 1990'lar İrlanda tiyatrosuna büyük katkı sağladı. Bu çalışmada Marina Carr'ın The Mai (1995) ve By the Bog of Cats (1998) adlı eserleri grotesk kuram kapsamında incelenmiştir. Birinci bölümde The Mai, Geoffrey Galt Harpham'ın grotesk teorisi ve Julia Kristeva'nın iğrençlik teorisine göre incelenmektedir. Ikinci bölümde By the Bog of Cats Mikhail Bakhtin'in grotesk ve karnavalesk teorileri ışığında tartışılmaktadır. Tez, seçilen oyunlarda groteskin ikilikler, içerik, biçim ve dil kullanımıyla ilişkili olarak yaygın bir özellik olduğunu göstermeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
With the discovery of Bath of Titus in the 15th century, it was found essential frescoes on the walls, differed from the conventions in art and architecture of the time. The term grotesque was applied to them, and grotesque showed its effect in art and architecture of the time, then in literature as time passed. The form and position of the grotesque have changed over time because it has always been against the norm. The Irish theatre in the 1990s was deeply affected by political, social and economic problems as a result of Ireland's being an English colony for centuries and after all contemporary upheavals such as World War II. It witnessed the use of the grotesque as an experimental form of express in drama. Marina Carr, accepted as one of the pioneers, contributed a lot to the 1990s Irish theatre with changes she made in the content, form and use of language in her plays. In this study, Marina Carr's The Mai (1995) and By the Bog of Cats (1998) are examined under the grotesque theory. In Chapter I, The Mai is examined according to the grotesque theory of Geoffrey Galt Harpham and the abjection theory of Julia Kristeva. In Chapter II, By the Bog of Cats is discussed in the light of Mikhail Bakhtin's theories of grotesque and carnivalesque. The thesis aims to show that the grotesque is a pervasive feature in relation with dualities, content, form and use of language in the selected plays.