Obsesif Kompulsif Bozukluk tanısı olan ergenlerin akıllı telefon bağımlılığı ve nomofobi açısından sağlıklı ergenlerle karşılaştırılması
A comparison of adolescents with Obsessive Compulsive Disorder and healthy adolescents in terms of smartphone addiction and nomophobia
  1. Tez No: 843621
  2. Yazar: ESRA GÜNGÖR BAĞLICAKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAHİN BODUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: OKB, Akıllı telefon bağımlılığı, Nomofobi, Dürtüsellik, Ergen, OCD, Smartphone addiction, Nomophobia, Impulsivity, Adolescent
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Teknoloji çağının vazgeçilmez unsurlarından olan akıllı telefonların kullanım sıklığının artması, akıllı telefon bağımlılığı ve akıllı telefondan ayrı kalma korkusu olarak da tanımlanan nomofobi kavramlarını gündeme getirmiştir. Bu çalışmada OKB tanılı ergenlerle sağlıklı kontrol grubundaki ergenlerin akıllı telefon bağımlılığı ve nomofobi açısından karşılaştırılması ve akıllı telefon bağımlılığı ve nomofobinin dürtüsellik ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 12-18 yaş aralığında, DSM-5 tanı ölçütlerine göre OKB tanısı alan 65 ergen ve 65 sağlıklı kontrol grubu ergen alınmıştır. Psikiyatrik değerlendirme çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanı tarafından yapılmıştır. Hasta grubunda yer alan ergenlere obsesyon ve kompulsiyon çeşitliliğini saptamak ve derecelendirmek için Çocuklar için Yale-Brown Obsesyon-Kompulsiyon Ölçeği (ÇY-BOKÖ) araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Ayrıca çalışmaya katılan tüm ergenler Nomofobi Ölçeği (NMP-Q), Barratt Dürtüsellik Ölçeği-11-Kısa Formu (BDÖ-11-KF), Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği – Kısa Versiyonu (ATBÖ-KV) ölçeklerini doldurarak değerlendirilmişlerdir. Bulgular: OKB grubunun Akıllı Telefon Bağımlılığı puanları sağlıklı ergenlerden anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. OKB grubu ile sağlıklı kontrol grubu arasında nomofobi puanları açısından anlamlı fark bulunmamıştır. OKB grubundaki ergenlerin %40,0'ında ve sağlıklı gruptaki ergenlerin %43,1'inde orta derece nomofobi bulunmaktadır. OKB grubu ile sağlıklı kontrol grubu arasında Barratt Dürtüsellik Ölçeği puanları arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Her iki grupta da akıllı telefon bağımlılığı ve nomofobi puanlarıyla dürtüsellik puanları ilişkili bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda OKB'li ergenlerde akıllı telefon bağımlılığı, sağlıklı ergenlerden yüksek saptanmıştır. Bu sonuç OKB'li ergenlerin akıllı telefon bağımlılığı açısından riskli bir grup olduğunu gösterir niteliktedir. Her iki grubun da orta şiddette nomofobi gösteriyor olması, nomofobinin ergenler için önem arz eden bir sorun haline geldiğini düşündürmektedir. Ayrıca çalışmamızda, dürtüselliğin akıllı telefon bağımlılığı ve nomofobi ile ilişkili bulunması nedeniyle, klinisyenlerin özellikle dürtüsel özellikler gösteren ergenleri kontrolsüz akıllı telefon kullanımı açısından değerlendirip, mümkünse henüz bağımlılık ve nomofobi ortaya çıkmadan müdahale etmeleri ve tedavi girişimlerinde dürtüselliğin de üzerinde durmaları oldukça önemli gibi gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The increase in the frequency of use of smartphones, one of the indispensable elements of the technological age, has made the concepts of smartphone addiction and nomophobia, which is also defined as the fear of being separated from the smartphone, remarkable. In this study, it is aimed to compare adolescents diagnosed with OCD and healthy control group adolescents in terms of smartphone addiction and nomophobia and to investigate the relationship between smartphone addiction and nomophobia with impulsivity. Materials and Methods: The study included 65 adolescents who were diagnosed with OCD according to DSM-5 diagnostic criteria and 65 healthy control group adolescents between the ages of 12 and 18. Psychiatric evaluation was performed by a child and adolescent mental health specialist. The Children's Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale (CY-BOCS) was administered to the adolescents in the patient group by the researcher to determine and rate the diversity of obsessions and compulsions. In addition, all adolescents participating in the study were evaluated with Nomophobia Scale (NMP-Q), Short Form of Barratt Impulsiveness Scale (BIS-11-SF), Smartphone Addiction Scale - Short Version (SAS-SV) scales. Results: Smartphone addiction scores of the OCD group were significantly higher than healthy adolescents. There was no significant difference between the OCD group and the healthy control group in terms of nomophobia scores. 40.0% of the adolescents in the OCD group and 43.1% of the adolescents in the healthy group had moderate nomophobia. There was no significant difference between the OCD group and the healthy control group in terms of Barratt Impulsivity Scale scores. In both groups, smartphone addiction and nomophobia scores were correlated with impulsivity scores. Conclusion: In our study, smartphone addiction in adolescents with OCD was found to be higher than healthy adolescents. This result indicates that adolescents with OCD are a risky group in terms of smartphone addiction. The fact that both groups showed moderate nomophobia suggests that nomophobia has become an important problem for adolescents. In addition, since impulsivity was found to be associated with smartphone addiction and nomophobia in our study, it seems very important for clinicians to evaluate adolescents with impulsive features in terms of uncontrolled smartphone use, to intervene if possible before addiction and nomophobia appear, and to emphasize impulsivity in treatment attempts.